Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

ΥΠΕΞ Βουλγαρίας: 75 χρόνια μετά τον Πόλεμο μας αποκαλούν ‘φασίστες’…

 



 

Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Αικατερίνα Ζαχαρίεβα ανέφερε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στις σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία είναι οι ανεπαρκείς εγγυήσεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Καλών Γειτόνων.

 Σε συνέντευξή της στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD, η Ζαχαρίεβα είπε ότι η Σόφια δεν θα δώσει το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες έως ότου αυτές οι εγγυήσεις γίνουν μέρος του διαπραγματευτικού πλαισίου.

«Η Βουλγαρία θέλει να αναγνωριστεί η ιστορική αλήθεια. Αυτό δεν ήταν πρόβλημα για τη Βόρεια Μακεδονία όταν υπογράφηκε η Συμφωνία – που έλεγε ότι το κοινό παρελθόν θα έπρεπε να μας συνδέει, όχι να μας χωρίζει. 

Δεν λέμε: Αυτοί οι ήρωες είναι μόνο δικοί μας. 

Λέμε: Είναι κοινοί ήρωες. 

Είναι μια σύγχρονη σκέψη δύο χωρών, ειδικά αν θέλουν να είναι μαζί στην ΕΕ.

 Δεν μπορεί να αποκρύπτεται στο κοινό κάθε φορά που κάποιος στη Βόρεια Μακεδονία δηλώνει δημόσια ότι ένας από αυτούς τους ήρωες ήταν Βούλγαρος. «30 χρόνια μετά την πτώση των ολοκληρωτικών καθεστώτων, οι ολοκληρωτικές μέθοδοι και προσεγγίσεις δεν πρέπει να αποτελούν κρατική πολιτική», δήλωσε η Ζαχαρίεβα στο ARD.

Η δεύτερη παρατήρηση  της Ζαχαρίεβα αναφέρεται στα βιβλία ιστορίας στη Βόρεια Μακεδονία. 

«Στα σχολικά βιβλία στη Βόρεια Μακεδονία, οι Βούλγαροι εξακολουθούν να εμφανίζονται ως φασίστες. 

«Πώς θα αισθανόσασταν αν, 75 χρόνια μετά τον πόλεμο, κάποιος επιμένει να σας παρουσιάζει ως φασίστα;» είπε.

Περαιτέρω στη συζήτηση, η Βουλγάρα υπουργός εξήγησε την ανάγκη να συμπεριληφθούν οι βουλγαρικές απαιτήσεις στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων, αν και αυτό απορρίφθηκε από την τρέχουσα Προεδρία της ΕΕ, τη Γερμανία.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: