Συγκεκριμένα τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ όσο και οι Δημοκρατικοί έχουν προχωρήσει σε κινήσεις και δηλώσεις που σκοπό έχουν να στριμώξουν τον πρόεδρο της Αιγύπτου Φατάχ Αλ-Σίσι.
Ήδη από τον Ιούλιο ο Μπάιντεν είχε δηλώσει πως θα όταν βγει θα «τελειώσει τις λευκές επιταγές στον δικτάτορα Σίσι» ενώ δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν εκδώσει από τον Οκτώβριο ψήφισμα, το οποίο μάλιστα έστειλαν και στο Κάιρο, που καταδικάζουν την Αίγυπτο για «παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σχετικά με τους «πολιτικούς κρατούμενους», οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Μάλιστα ένας από τους πρωτεργάτες του ψηφίσματος εναντίον της Αιγύπτου, ο δημοκρατικός βουλευτής Ρο Κάνα δήλωσε πως χρειάζεται μία ολική επανεξέταση των σχέσεων με την Αίγυπτο και δεν απέκλεισε σε μία προεδρία Μπάιντεν να υπάρξει διακοπή της οικονομικής βοήθειας 1,3 δισ. δολαρίων προς το Κάιρο και εμπάργκο όπλων.
Επιπλέον ο Τόνι Μπλίκεν, η επιλογή του Μπάιντεν για υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, προχώρησε πριν ένα μήνα σε tweet στο οποίο επιτίθονταν στην Αίγυπτο σχετικά με τη σύλληψη μελών ΜΚΟ που συναντιόνταν κρυφά με ξένους διπλωμάτες, γράφοντας «Μοιραστείτε την ανησυχία, οι συλλήψεις τριών υπαλλήλων της Αιγυπτιακής Πρωτοβουλίας για Προσωπικά Δικαιώματα. Η συνάντηση με ξένους διπλωμάτες δεν είναι έγκλημα. Ούτε η ειρηνική υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Όλα τα παραπάνω έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στο Κάιρο, το οποίο έχει ήδη προσλάβει γνωστούς λομπίστες στην Ουάσιγκτον για να προσπαθήσει να γεφυρώσει το χάσμα με την επικείμενη διοίκηση Μπάιντεν.
Πηγη:Pronews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου