Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Κυριακή 17 Απριλίου 2022

«Οι βαθιές ιδεολογικές ρίζες του πολέμου της Ρωσίας»


Ζιλιέτ Φορ*

Στα 84α γενέθλιά του, αυτόν τον Φεβρουάριο, ο Ρώσος συγγραφέας Aleksandr Prokhanov έδωσε μια ζωντανή συνέντευξη από το πιλοτήριο ενός μαχητικού αεροπλάνου που πετούσε πάνω από την Ουκρανία. Κάτω από αυτόν, το όνειρό του για την ανοικοδόμηση της σοβιετικής αυτοκρατορίας βρισκόταν βίαια σε εξέλιξη: «Πετάω πάνω από τη μαύρη ουκρανική γη που διασχίζουν τα ρωσικά τανκ, διορθώνοντας τον τερατώδες τραυματισμό που έγινε κατά της ρωσικής ιστορίας το 1991… Σήμερα επανενωνόμαστε με Ουκρανία για άλλη μια φορά» (1).

Ο Προχάνοφ είναι ηγετική φυσιογνωμία στον «εθνικό πατριωτισμό», ένα ιδεολογικό κίνημα που προέκυψε κατά τη διάρκεια της περεστρόικα (1985-91) για να αντιταχθεί στους «Οξιανταλιστές» (zapadniki) και τους «φιλελεύθερους δημοκράτες» της Ρωσίας. Συγκεντρώνει διανοούμενους που νοσταλγούν την αυτοκρατορική Ρωσία και το σοβιετικό πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο που αντιτίθενται στο πρόγραμμα απελευθέρωσης του τελευταίου σοβιετικού ηγέτη, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, η Zavtra (Αύριο), η εφημερίδα που ίδρυσε ο Prokhanov, ήταν το σημείο συγκέντρωσης των αντιπάλων του Προέδρου Μπόρις Γέλτσιν.

Οι αρθρογράφοι του περιλάμβαναν υποστηρικτές του Στάλιν, εθνικιστές, μοναρχικούς ορθόδοξους ιερείς και μουσουλμάνους παραδοσιακούς. Μεταξύ των τακτικών συνεισφερόντων ήταν ο Ευρασιάτης στοχαστής Αλεξάντρ Ντούγκιν (γνωστός ως «εγκέφαλος του Πούτιν»), ο οποίος υποστηρίζει ότι ο ρωσικός πολιτισμός είναι εντελώς διαφορετικός από τον δυτικό. Ο ριζοσπάστης Εθνομπολσεβίκος συγγραφέας Έντουαρντ Λιμόνοφ και o αρχηγόw του Κομμουνιστικού Κόμματος Γκενάντι Ζιουγκάνοφ.

Αυτό που συνέδεσε αυτή την  ομάδα ήταν η σκληρή κριτική τους στη μετασοβιετική δημοκρατία, την οικονομική φιλελευθεροποίηση, τη δύναμη των ολιγαρχών, τον εκδυτικισμό της ρωσικής κοινωνίας και την κυριαρχία των ΗΠΑ στη διεθνή τάξη. «Ο Γιέλτσιν έχει σκοτώσει 2,2 εκατομμύρια Ρώσους», ήταν ένας τίτλος της Zavtra το 1995, σε άρθρο που χαρακτήριζε την οικονομική πολιτική του Γέλτσιν «γενοκτονία» του ρωσικού λαού.

Οι εθνικοί πατριώτες είχαν μια κοινή φιλοδοξία: την ανοικοδόμηση ενός ισχυρού κράτους που συνδύαζε αυτά που έβλεπαν ως κορυφαία σημεία της ρωσικής ιστορίας: τις παραδοσιακές, πνευματικές αξίες της τσαρικής αυτοκρατορίας και τη στρατιωτική και τεχνολογική δύναμη της Σοβιετικής Ένωσης. Αν και αυτή η ομάδα παρέμεινε στην αντιπολίτευση, η κυβέρνηση υιοθέτησε ορισμένες από τις ιδέες της όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Τσετσενία το 1994 και προσπάθησε να οικοδομήσει έναν νέο κρατικό πατριωτισμό γύρω από την καταπολέμηση του αυτονομισμού. Το 1996 ο Γέλτσιν δημιούργησε μια κυβερνητική επιτροπή για να καθορίσει την «εθνική ιδέα» της μετασοβιετικής Ρωσίας.

Η επιρροή των δεξιών διανοουμένων

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, πολλά σημαντικά γεγονότα έκαναν τη ρωσική κοινή γνώμη δεκτική να αγκαλιάσει τον πατριωτισμό και να απορρίψει τον φιλελευθερισμό και τη Δύση: η οικονομική κρίση του 1998 και η βάναυση υποτίμηση του ρουβλίου. Επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ουγγαρία, την Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία. Ο βομβαρδισμός του ΝΑΤΟ στη Σερβία το 1999 χωρίς εντολή του ΟΗΕ και ο δεύτερος πόλεμος της Τσετσενίας. Αυτά τα γεγονότα ευνόησαν την εμφάνιση μιας νέας γενιάς δεξιών διανοουμένων, των Νέων Συντηρητικών, πολλοί από τους οποίους είχαν σπουδάσει θρησκευτική φιλοσοφία, πολιτικό συντηρητισμό και εθνικισμό στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας (MGU). Αυτά τα νέα ρωσικά γεράκια, που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1970, είχαν ελάχιστη νοσταλγία των εθνικών πατριωτών προδρόμου τους για τη Σοβιετική Ένωση, αλλά μοιράστηκαν την κριτική τους για την παγκοσμιοποίηση και την επιθυμία να προωθήσουν την κυριαρχία και το καθεστώς του ρωσικού κράτους ως παγκόσμιας δύναμης.

Η αντικατάσταση του Γέλτσιν από τον Βλαντιμίρ Πούτιν ως προέδρου το 2000 επιβεβαίωσε τη συντηρητική στροφή της ρωσικής πολιτικής. Προσπάθησε να ενισχύσει τον κρατικό συγκεντρωτισμό και να αποκαταστήσει το «κάθετο της εξουσίας». Από το 2004, ρωσικά γεράκια εισήχθησαν σταδιακά στο Κρεμλίνο για να συμβάλουν στην ιδεολογική του αντεπίθεση ενάντια στις φιλοδυτικές «έγχρωμες επαναστάσεις» στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Το 2006 ο Βλάντισλαβ Σούρκοφ, αναπληρωτής επιτελάρχης και επικεφαλής ιδεολόγος του Κόμματος Ενωμένη Ρωσία του Πούτιν, επινόησε την έννοια της «κυρίαρχης δημοκρατίας» για να δικαιολογήσει τον αυταρχισμό του ρωσικού κράτους.

Το κόμμα κάλεσε τον Ντούγκιν και τον Προχάνοφ να απευθυνθούν στα φιλοκυβερνητικά κινήματα νεολαίας Nashi (Δικοί μας) και Molodaia Gvardiia (Νεαρή Φρουρά) και η καριέρα τους απογειώθηκε. Ο Ντούγκιν έγινε καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας το 2006. Ο Προχάνοφ ήταν συχνός καλεσμένος σε εκπομπές συζήτησης στο κανάλι NTV που παρουσίαζε ο Βλαντιμίρ Σολόβιοφ, γνωστός για τις κυβερνητικές του διασυνδέσεις. Οι Νεαροί Συντηρητικοί, εν τω μεταξύ, διηύθυναν μια ομάδα σκέψης μέσα στο κόμμα, τη Ρωσική Λέσχη, επιφορτισμένη με τη διαμόρφωση μιας φιλοκυβερνητικής απάντησης στον αυξανόμενο εθνοτικό εθνικισμό κατά του Κρεμλίνου.

Το 2007 οι ομιλίες του Πούτιν ασπάζονταν πιο ρητά τη  γλώσσα των «γερακιών» επικαλούμενος την «πνευματική ασφάλεια», καθιστώντας την προστασία της θρησκευτικής ταυτότητας της Ρωσίας ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Είπε σε ακροατήριο του ρωσικού και ξένου Τύπου την 1η Φεβρουαρίου 2007: «Οι παραδοσιακές δοξασίες της Ρωσικής Ομοσπονδίας και η πυρηνική ασπίδα της Ρωσίας είναι δύο πράγματα που ενισχύουν το ρωσικό κράτος και δημιουργούν τις απαραίτητες συνθήκες για τη διασφάλιση της εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας της χώρας». Στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, εξέφρασε  τη καταδίκη του για το μονοπολικό μοντέλο της παγκόσμιας τάξης και  σηματοδότησε μια αντιδυτική στροφή στην εξωτερική του πολιτική.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρόεδρος από το 2008, συνέχισε αυτή την επιθετική εξωτερική πολιτική. Ο πόλεμος κατά της Γεωργίας, που ξεκίνησε εκείνο το καλοκαίρι, απομόνωσε περαιτέρω τη Ρωσία από τη Δύση και προκάλεσε ένα μεγάλο στρατιωτικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού. Για το υπόλοιπο της θητείας του, ωστόσο, κράτησε τα γεράκια σε απόσταση αναπνοής. Στη θέση τους, οι φιλελεύθεροι με μεταρρυθμίσεις έθεσαν νέες προτεραιότητες: αναζωογόνηση των σχέσεων με τη Δύση, ενίσχυση του κράτους δικαίου και εκσυγχρονισμός της οικονομίας.

Μετά από μαζικές διαδηλώσεις κατά της εκλογικής νοθείας τον χειμώνα του 2011-12, ο Πούτιν επανεξελέγη τον Μάιο του 2012 εν μέσω κρίσης νομιμότητας για το καθεστώς. Εντός της άρχουσας ελίτ, οι siloviki (ισχυροί) από τις υπηρεσίες ασφαλείας και τον στρατό κέρδιζαν το πάνω χέρι έναντι των τεχνοκρατών (2). Αυτό ωφέλησε τους συντηρητικούς, οι οποίοι ανέκτησαν τον ρόλο τους ως προμηθευτές ιδεολογικής ραχοκοκαλιάς για το αυταρχικό σύστημα. Την ίδια χρονιά, ο Προχάνοφ ίδρυσε τη Λέσχη Izborsk. Το όνομά του από ένα αρχαίο φρούριο κοντά στα σύνορα της Εσθονίας, προοριζόταν να είναι «ένας ισχυρός πολιτικός και ιδεολογικός συνασπισμός πατριωτών πολιτικών, ένα αυτοκρατορικό μέτωπο που αντιτίθεται στους χειρισμούς ξένων κέντρων επιρροής» (3).

Άνοδος της Λέσχης Izborsk

Η Λέσχη Izborsk, η οποία έχει επί του παρόντος περίπου 60 μέλη από διάφορα υπόβαθρα —διανοούμενους, ακαδημαϊκούς, πολιτικούς, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους, καλλιτέχνες, κληρικούς και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας — είχε στόχο να διαμορφώσει «μια πατριωτική κρατική πολιτική που θα εφαρμόζεται σε όλους τους τομείς της εθνικής ζωής». (4). Περιλάμβανε προσωπικότητες με επιρροή όπως ο οικονομολόγος Sergey Glazev, ο οποίος συμβούλεψε τον Πούτιν για την ευρασιατική οικονομική ολοκλήρωση από το 2012 έως το 2019, τον μητροπολίτη Tikhon Shevkunov, που φημολογείται ότι είναι ο προσωπικός εξομολογητής του Πούτιν, ο δημοσιογράφος Mikhail Leontyev, επικεφαλής αναλυτής στον πετρελαϊκό γίγαντα Prilate-Rosneft, ο  φυσικός Zhores Alferov. Ο σύλλογος υποστηρίχθηκε από ανώτερα μέλη της πολιτικής ελίτ: ο Αντρέι Τουρτσάκ, τότε κυβερνήτης του Πσκοφ και νυν γενικός γραμματέας της Ενωμένης Ρωσίας, και ο υπουργός Πολιτισμού Βλαντιμίρ Μεντίνσκι παρευρέθηκαν και οι δύο στην τελετή των εγκαινίων του.

Οι ιδέες του Izborsk κέρδισαν έλξη. Ο Πούτιν ανακοίνωσε στην ετήσια ομιλία του στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση τον Δεκέμβριο του 2012 την ενίσχυση των «πνευματικών» και «παραδοσιακών» αξιών ως απάντηση σε αυτό που προσδιόρισε ως «δημογραφική και ηθική κρίση» της Ρωσίας. Αυτό μεταφράστηκε στην πράξη τον επόμενο χρόνο με νέους νόμους κατά της «προώθησης μη παραδοσιακών σεξουαλικών ταυτοτήτων» και της ποινικοποίησης της βλασφημίας. Το 2013, στο Διεθνές Φόρουμ Valdai, μια συγκέντρωση ειδικών και διεθνών ηγετών, ο Πούτιν όρισε τη Ρωσία σε αντίθεση με τη Δύση, για την οποία είπε ότι βρίσκεται  σε ηθική και πολιτιστική παρακμή, αγνοώντας τις «ρίζες» και τις «χριστιανικές αξίες» της. Ο αναπληρωτής διευθυντής της Λέσχης Izborsk, δημοσιογράφος και πολιτικός επιστήμονας Alexandr Nagorny, αναγνώρισε σε αυτήν την ομιλία «το σύνολο ιδεών, αξιών και εννοιών που καλλιεργήθηκαν για πολλά χρόνια από Ρώσους πατριώτες-κυρίαρχους» (5).

Η επιρροή της Λέσχης Izborsk κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης του 2014. Το Κρεμλίνο συμμερίστηκε την άποψή του για τη φιλοευρωπαϊκή επανάσταση του Μαϊντάν της Ουκρανίας ως μια επιχείρηση υπό την ηγεσία της Δύσης για να εμποδίσει την ευρασιατική ολοκλήρωση (6). Ο Πούτιν το αναγνώρισε επίσης δικαιολογώντας την προσάρτηση της Κριμαίας, του τόπου μεταστροφής του Πρίγκιπα Βλαντιμίρ και της Ρωσίας του Κιέβου στην Ορθοδοξία το 988, στο όνομα της «ανεκτίμητης πολιτισμικής και μάλιστα ιερής σημασίας της για τη Ρωσία» (7). Τον Ιούλιο του 2014, ο Ντμίτρι Πολόνσκι, υπουργός Εσωτερικής Πολιτικής, Πληροφόρησης και Επικοινωνίας της νέας αυτοαποκαλούμενης Δημοκρατίας της Κριμαίας, εξήρε τη συμβολή του Προχάνοφ και των μελών του συλλόγου: «Πιστεύουμε ότι η γνώμη σας έπαιξε σημαντικό ρόλο στα γεγονότα της Κριμαϊκής Άνοιξης ‘ (8). Ο Ρώσος στρατός αναγνώρισε επίσης τον βασικό ρόλο του συλλόγου ονομάζοντας ένα στρατηγικό βομβαρδιστικό Izborsk και διακοσμώντας το με το λογότυπό του.

 Donbass

Ωστόσο, όταν επρόκειτο για την αυτονομιστική εξέγερση στην περιοχή Donbass της ανατολικής Ουκρανίας, η Μόσχα χώρισε επίσημα τους δρόμους της με τη Λέσχη Izborsk, κρίνοντάς την πολύ ριζοσπαστική στην υποστήριξή της προς τους αντάρτες. Το Κρεμλίνο, εκτεθειμένο στο κόστος των δυτικών κυρώσεων, αρνήθηκε να αναγνωρίσει τα δημοψηφίσματα που κήρυξαν την ανεξαρτησία των Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ. Ο σύλλογος, εν τω μεταξύ, προωθούσε ενεργά την έννοια της «Novorossia» (Νέα Ρωσία) σε σχέση με το Donbass για να δικαιολογήσει την ενσωμάτωσή του με τη Ρωσία. Ο σύλλογος είχε ιδιαίτερα στενούς δεσμούς με τις ιδρυτικές προσωπικότητες της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ: τον κυβερνήτη Πάβελ Γκούμπαρεφ, τον πρωθυπουργό Aleksandr Borodai και τον υπουργό Άμυνας Igor Strelkov, όλοι πρώην συνεργάτες της εφημερίδας Zavtra του Prokhanov. Το καλοκαίρι του 2014, ο σύλλογος τους έδωσε πολιτικές συμβουλές και οργανωτική υποστήριξη και βοήθησε στη σύνταξη του καταστατικού τους.

Στις 5 Σεπτεμβρίου 2014 το Κρεμλίνο ενορχήστρωσε την αντικατάσταση των εξεγερμένων κυβερνήσεων με νέες ελίτ που συμφώνησαν να υπογράψουν τις συμφωνίες του Μινσκ με τη Ρωσία και την Ουκρανία, προβλέποντας την επανένταξη του Ντονμπάς στην Ουκρανία με «ειδικό καθεστώς» τοπικής αυτονομίας. Παραγκωνισμένη, η Λέσχη Izborsk καταδίκασε αυτή την προσφυγή στη διπλωματία. Αντίθετα, υποστήριξε μια «ολική στρατιωτική επιχείρηση» βασισμένη στην επέμβαση ενός «απελευθερωτικού στρατού» που αποτελείται από εθελοντές από ιδιωτικούς στρατιωτικούς εργολάβους, που υποστηρίζεται από πυραυλικά πλήγματα σε στρατηγικούς στόχους (9). Ο σύλλογος διατηρούσε επίσης τακτική επαφή με τους αυτονομιστές του Ντονμπάς μέσω του τοπικού του παραρτήματος στο Ντόνετσκ. Τον Μάιο του 2015 ο Valery Korovin παρουσίασε εκεί το βιβλίο του The End of the Ukraine Project, υποστηρίζοντας ότι η Ουκρανία είναι ένα «τεχνητό υποκείμενο ιστορίας που δημιουργήθηκε από τον Λένιν», ανίκανο να γίνει κράτος από μόνο του.

Αν και δεν εγκρίθηκαν επίσημα, αυτές οι ιδέες υποστηρίχθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από την κυβέρνηση. Το 2015 η Λέσχη Izborsk έλαβε χρηματοδότηση 10 εκατομμυρίων ρουβλίων (περίπου 165.000 $ τότε) από την προεδρική διοίκηση για να αναπτύξει το «Δόγμα του Ρωσικού Κόσμου». Δημοσιεύθηκε το 2016, υποστήριξε «τον σχηματισμό ρωσικών σφαιρών ενδιαφέροντος» για να ανταγωνιστούν τη Δύση στα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα και υποστήριξε ότι οι Ρώσοι στην Ουκρανία ήταν θύματα της «ρωσοφοβίας» μιας ουκρανικής κυβέρνησης που είχε πέσει κάτω από το επιρροή των «νεοναζί».

Αντί να τηρεί εξ ολοκλήρου ένα ενιαίο ιδεολογικό σύστημα, το αυταρχικό καθεστώς του Πούτιν έχει βασιστεί στη διατήρηση της ευελιξίας στις πολιτικές του επιλογές. Η αλλαγή ηγεσίας στην προεδρική διοίκηση μετά τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2016 έδωσε στους φιλελεύθερους δημοκράτες νέο βάρος. Ο Vyacheslav Volodin, ένας ριζοσπαστικός αντιδυτικός συντηρητικός και άτυπος υποστηρικτής της Λέσχης Izborsk, μετατέθηκε από τη θέση του ως αναπληρωτής αρχηγός του προσωπικού της προεδρικής διοίκησης στον λιγότερο επιδραστικό ρόλο του προέδρου της Δούμας. Ο αντικαταστάτης του, Σεργκέι Κιριένκο, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός κατά την οικονομική κρίση του 1998 και επικεφαλής του ομίλου πυρηνικής ενέργειας Rosatom (2005-16), έχει ισχυρότερους δεσμούς με φιλελεύθερες και τεχνοκρατικές ελίτ. Υπό την ηγεσία του, το προεδρικό ταμείο ανάπτυξης της κοινωνίας των πολιτών έχει απορρίψει δύο φορές αιτήματα χρηματοδότησης από το Izborsk Club.

Μετά τη δηλητηρίαση και τη σύλληψη του στελέχους της αντιπολίτευσης Alexey Navalny στα τέλη του 2020, οι ομιλίες του Πούτιν εξέφραζαν μια ολοένα και πιο αδιάλλακτη κρατική ιδεολογία. Το άρθρο του τον Ιούλιο του 2021 σχετικά με την «ιστορική ενότητα Ρώσων και Ουκρανών» απηχούσε τη σκέψη της Λέσχης Izborsk, παρουσιάζοντας την Ουκρανία ως «προϊόν της σοβιετικής εποχής», που διοικείται από ελίτ «εφησυχαζόμενες προς τους νεοναζί» και ανυψώνοντας τη ρωσοφοβία στο επίπεδο του «κράτους». πολιτική’. Το ξέσπασμα του πολέμου τον Φεβρουάριο σηματοδότησε μια εξέλιξη του ρωσικού πολιτικού συστήματος: ο υβριδικός αυταρχισμός που συνδύαζε πολλαπλές ιδεολογικές φατρίες έδωσε τη θέση του σε ένα άκρως κατασταλτικό καθεστώς που επέβαλε μια ιμπεριαλιστική, πολεμική κρατική κουλτούρα. Ο Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, πρώην υπουργός Πολιτισμού και μακροχρόνιος πιστός της Λέσχης Izborsk, διορίστηκε επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας που ήταν επιφορτισμένη με τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία.

*Η Juliette Faure είναι υποψήφια διδάκτορας στις πολιτικές επιστήμες στο Sciences Po Paris. Η έρευνά της επικεντρώνεται στη σύγχρονη Ρωσία και τον λόγο των συντηρητικών ελίτ της.

 

Πηγη:

Δεν υπάρχουν σχόλια: