Ο απερχόμενος Πρωθυπουργός της Λιβύης, με έδρα την Τρίπολη, Αμπντέλ Χαμίντ αλ Ντμπέιμπα, είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει η γνώμη των χωρών που αντιτάχθηκαν στην υπογραφή της συμφωνίας υδρογονανθράκων με την Τουρκία, επισημαίνοντας ότι ενδιαφέρεται πρωτίστως να κατανοήσει ο λιβυκός λαός την πραγματικότητα στην πράξη, γράφει η Libya update.
Στην ομιλία του σχετικά με τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπογράφηκε με την Τουρκία, ο Ντμπέιμπα εξήγησε ότι πρέπει να σημειωθεί ότι οι διευκρινίσεις των όρων της συμφωνίας δεν είναι θέμα δικαιολογίας, αλλά μάλλον για να παραδοθούν οι σωστές πληροφορίες στους Λίβυους, χωρίς διαδόσεις και παραπληροφόρηση.
Πρόσθεσε ότι η συμφωνία δεν είναι προϊόν της στιγμής, αλλά είναι το αποτέλεσμα μιας συνεχούς προσπάθειας που βασίζεται στην επιμέλεια και τη σκέψη και μια προσπάθεια αποφυγής οποιουδήποτε λάθους που βλάπτει τα συμφέροντα του λιβυκού λαού.
Και συνέχισε, «Έχουμε απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα που τέθηκαν από το Υπουργείο Πετρελαίου σχετικά με τους όρους της συμφωνίας».
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνησή του έχει το δικαίωμα να υπογράψει οποιοδήποτε μνημόνιο συνεννόησης με οποιαδήποτε χώρα στο πλαίσιο της ανταλλαγής κοινών συμφερόντων και οφελών για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των δύο χωρών και πρώτα της Λιβύης.
Ο Ντμπέιμπα επεσήμανε ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο αυξήθηκε μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και αυτή είναι μια χρυσή ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιηθεί.
Και συνέχισε: «Η Λιβύη είναι μια πηγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, για την οποία είναι απαραίτητο να συνάψουμε συμβάσεις με εταιρείες και να συνάψουμε συμβάσεις και έργα για την ανακάλυψη, παραγωγή και πώληση φυσικού αερίου και πετρελαίου εντός της λιβυκής επικράτειας».
Και πρόσθεσε: «Έχουμε μια διαφωνία με ορισμένες χώρες και υπάρχει μια κοινή επιτροπή και δικαστήρια σχετικά με τα χωρικά ύδατα μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας στην Κρήτη. Δεν θα εγκαταλείψουμε το δικαίωμά μας να ικανοποιήσουμε άλλες χώρες».
«Η πατρίδα είναι πάνω από κάθε εκτίμηση. Δεν θα παραχωρήσουμε το μερίδιο της Λιβύης σε άλλες χώρες και όλοι αυτοί οι λόγοι μας ώθησαν να υπογράψουμε τη συμφωνία, να αποκαταστήσουμε τα δικαιώματα των Λιβύων και να υπερασπιστούμε την κυριαρχία», πρόσθεσε.
Πηγη: http://www.echedoros-a.g
--
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου