Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Πρώην Αμερικανός πρέσβης: Τα Σκόπια δεν πρόκειται να αλλάξουν το συνταγματικό όνομα



Ο πρώην πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Κρίστοφερ Χιλ [Christopher R. Hill] στα Σκόπια, είναι βέβαιος ότι οι Σλάβοι των Σκοπίων, δεν προτίθενται να εγκαταλείψουν  το συνταγματικό όνομά τους και ότι, συνεπώς, το θέμα των συνομιλιών με την Ελλάδα θα πρέπει να επισπευτεί, ώστε να βρεθεί μία λύση που θα ανοίξει στη χώρα, ο δρόμος για ένταξη στην ΕΕ, γράφει το σερβικό Tanjug.

«Πιστεύω ότι η λύση θα πρέπει να είναι ένα πακέτο μέτρων που θα είναι αποδεκτά από όλους, αλλά και να διατηρήσουν τα Σκόπια το συνταγματικό τους όνομα «Μακεδονία», δήλωσε ο Χιλ, προσθέντας ότι η FYROM δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το όνομα ‘Μακεδονία’, ωστόσο, πρέπει να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση (με την υποχώρηση της Ελλάδας), για να ενταχθεί η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Και για τους Σλάβους των Σκοπίων και για τους Αμερικανούς, η ονομασία της χώρας είναι «Δημοκρατία της Μακεδονίας», δήλωσε ο Χιλ και πιστεύει ότι δεν υπάρχει κανείς ο οποίος θα είναι σε θέση να επιλύσει το ζήτημα διαφορετικά.
Ο Χιλ παρουσιάζοντας τα απομνημονεύματά του  στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins στην Ουάσιγκτον,  είπε για την τηλεόραση των Σκοπίων: «Ξέρετε ότι απαιτείται μια διαδικασία που δεν θα ζημιώσει τους Έλληνες, αλλά δεν ξέρουμε ποια μπορεί να είναι αυτή».

Ο Christopher R. Hill έχει παραδεχθεί ότι αυτό είναι ένα δύσκολο ζήτημα, διότι δεν έχει επιλυθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων είκοσι ετών. 
Ήταν ο πρώτος πρεσβευτής στα Σκόπια και συμμετείχε ενεργά στην επίτευξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας μεταξύ της FYROM και της Ελλάδας το 1995, όπου εισηγήθηκε ένα προσωρινό όνομα για τη χώρα και διέκοψε το ελληνικό εμπάργκο και τον αποκλεισμό προς την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων.
Η Ελλάδα το 2008 παραβίασε  τη συμφωνία και εμπόδισε τα Σκόπια να εισέλθουν στο ΝΑΤΟ.
Ο Χιλ- σύμφωνα με την «Φωνή της Αμερικής» στην σλαβική γλώσσα των Σκοπίων-  δήλωσε ότι, σήμερα, βλέπει μια πτώση της πολιτικής κατάστασης στο νοτιοσλαβικό κράτος, αλλά όχι εθνοτικά προβλήματα και ότι τα Σκόπια έχουν εσωτερικό πολιτικό πρόβλημα, που πρέπει να επιλυθεί.
 Ο Christopher R. Hill εργάζεται, τώρα,  ως πρύτανης του Πανεπιστημίου του Ντένβερ και προωθεί τα απομνημονεύματά του που αναφέρονται στη θητεία του ως πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια, στην Πολωνία, Νότια Κορέα και Ιράκ.
 
Πηγη:Βαλκανικο περισκοπιο

Δεν υπάρχουν σχόλια: