Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Απόφαση Στρασβούργου για 'Σλάβους΄' στη Φλώρινα..ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΧΟΡΕΥΟΥΜΕ

Το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων έχει ως πρωτοσέλιδο την απόφαση του Στρασβούργου για τους Σλάβους στην περιοχή της Φλώρινας


Το δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πριν από δύο ημέρες αποφάνθηκε υπέρ του συλλόγου «Στέγη Μακεδονικού πολιτισμού» στην Φλώρινα (η Φλώρινα στο κείμενο αποκαλείται  ‘Λερίν’) με βάση την υπόθεση εναντίον της Ελλάδας και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα παραβιάζει το άρθρο 11 της Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σχετικά με την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι.

Επιπλέον, στην Ελλάδα έχει αποφασισθεί να καταβάλει αποζημίωση 10 χιλιάδων ευρώ και 2 χιλιάδες ευρώ στους επτά ενάγοντες συνολικά.
Η υπόθεση αφορούσε την άρνηση των ελληνικών δικαστηρίων να αναγνωρίσουν το σωματείο από το 1990 έως σήμερα, επειδή έχει την ονομασία «Μακεντόσκο»  [‘ψευτομακεδονικό’, ενώ είναι καθαρά σλαβικό].
Για την απόφαση του Δικαστηρίου του Στρασβούργου εξέφρασε την ικανοποίησή του ο εκπρόσωπος της λεγόμενης Ελληνικής Επιτροπής του Ελσίνκι, Παναγιώτης Δημητράς,  λέγοντας ότι όπως γνωρίζει οι αποφάσεις του δικαστηρίου  δεν εφαρμόζονται, αλλά είναι καλές, που υπάρχει  ένα πλεονέκτημα στη σλαβική μειονότητα.
«Η Ελλάδα και η Βουλγαρία έχουν μόνο το ‘προνόμιο’ στην Ευρώπη, ενώ έχουν καταδικασθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αρνούνται να αναγνωρίσουν (τους Σλάβους) ως ‘ψευτομακεδονική’ μειονότητα», είπε.
Η συντάκτης του κειμένου, Γιάνα Μποζινόφσκα-  Жана Божиновска, στο δημοσίευμα,  σημειώνει χαρακτηριστικά μεταλλάσσοντας τον Σλαβικό σε «ψευτομακεδονικό»  Πολιτισμό.
«Ο σκοπός της Στέγης του Μακεδονικού Πολιτισμού ακόμη από τον σχηματισμό της ήταν η προώθηση και η ανάπτυξη του «ψευτομακεδονικού» πολιτισμού  και των παραδόσεων του. Τον Ιούνιο του 1990 τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου που προώθησαν την εγγραφή του στο περιφερειακό δικαστήριο της Φλώρινας, απερρίφθη και η απόφαση πήγε στο Εφετείο της Θεσσαλονίκης. Το 2003 ο σύλλογος ενημερώθηκε ξανά και άσκησε αγωγή πάλι στη Φλώρινα, αλλά το Δικαστήριο έκρινε ότι η λέξη «Μακεντόνσκο» «Μακεδονική»  θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μόνο για ιστορικούς ή γεωγραφικούς όρους και στην περίπτωση του Συλλόγου των Σλάβων υπήρχε κίνδυνος για τη δημόσια τάξη, διότι προϋποθέτει την δημιουργία ενός έθνους με την ονομασία «μακεδονικού», που ιστορικά δεν υπήρξε ποτέ».
 
Πηγη:Βαλκανικο περισκοπιο

Δεν υπάρχουν σχόλια: