Η Τουρκία οδεύει για εκλογές εν μέσω του ανοιχτού μετώπου του πολέμου με το ΡΚΚ αλλά και τη Συρία όπου η ρωσική επέμβαση έχει αλλάξει τα δεδομένα στην περιοχή και έτσι αναζητά «νίκες» , που δεν μπορεί να βρει στην Ανατολή και έτσι στρέφεται στη Δύση όπου βρίσκει συμμάχους τους Γερμανούς με τους οποίους εκμεταλλεύεται την αδυναμία ελέγχου των ροών λαθρομεταναστών που η Τουρκία δημιουργεί και ζητώντας ανταλλάγματα.
Αυτό προσπάθησε να κερδίσει η Τουρκία στην σημερινή επίσκεψη της καγκελαρίου και της συνάντησή της με τον Α.Νταβούτογλου.
Ως γνήσιοι ανατολίτες που τις εμπορικές σχέσεις τις γνωρίζουν μέσα από τα παζάρια οι Τούρκοι ζητάνε τα πάντα στον βωμό του ανθρωπισμού ώστε το ΑΚΡ των Ερντογάν και Νταβούτογλου να μπορέσει να κερδίσει τις εκλογές.
Μάλιστα αυτό το παζάρι περνά μέσα και από τα ελληνικά συμφέροντα με μια Μέρκελ να μην έχει ενδοιασμούς να δώσει ακόμα και το Αιγαίο για την επίτευξη των στόχων της καθώς η δημοσκοπική της κατάρρευση οφείλεται στο λαθρομεταναστευτικό και φαίνεται το "καλάθι με τα δώρα" που έφερε είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό.
Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ο Νταβούτογλου είπε πως η Τουρκία αναμένει την επίσπευση της διαδικασίας ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πως έχει σημειωθεί πρόοδος στο θέμα των ταξιδιών Τούρκων πολιτών στην ΕΕ χωρίς βίζα.
"Η προσφυγική κρίση δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς μια επίλυση της σύγκρουσης στη Συρία", δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, προσθέτοντας(χλιαρά) ωστόσο πως η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Γερμανία ώστε να αποτραπεί η παράνομη μετανάστευση.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι μία "ζώνη ασφαλείας" στη βόρεια Συρία είναι απαραίτητη προκειμένου να ανακοπούν οι προσφυγικές ροές!
Η Άνγκελα Μέρκελ είπε πως η Γερμανία είναι έτοιμη να βοηθήσει ώστε να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. «Πώς μπορούμε να οργανώσουμε την ενταξιακή διαδικασία πιο δυναμικά;» ρώτησε η Μέρκελ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο πρωθυπουργό και πρόσθεσε: «Η Γερμανία είναι έτοιμη να ανοίξει φέτος το κεφάλαιο 17 και να κάνει προετοιμασίες για τα (κεφάλαια) 23 και 24. Μπορούμε να μιλήσουμε για τις λεπτομέρειες».
Τι συζήτησαν Ερντογάν-Μέρκελ
Και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως ζήτησε από τη Γερμανίδα καγκελάριο, καθώς και από τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ισπανία την υποστήριξή τους στην επίσπευση της προσπάθειας της Τουρκίας να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η κ. Μέρκελ βρίσκεται στην Τουρκία για να προσφέρει οικονομική βοήθεια και την προοπτική μιας πιο γρήγορης προόδου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με αντάλλαγμα τη βοήθεια στην ανακοπή του μεταναστευτικού κύματος προς την Ευρώπη.
Ο κ. Ερντογάν είπε πως συζήτησε επίσης με τη κ. Μέρκελ την ανάγκη να "ενεργήσουμε από κοινού εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων". Η Τουρκία μάχεται όχι μόνο τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κατά μήκος των νοτίων συνόρων της με τη Συρία αλλά και τους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο νοτιοανατολικό τμήμα της όπου οι πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη ο Πρόεδρος της Τουρκίας(ή Σουλτάνος για πολλούς) προκαλεί από την Κατεχόμενη Κύπρο καθώς προσπαθεί να ξυπνήσει τον τουρκικό εθνικισμό λέγοντας ότι είναι οι "απόγονοι του Μωάμεθ του Πορθητή" καθώς οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας θρηνούν εκατόμβες νεκρών στον πόλεμο με τους Κούρδους ενώ πλέον στη Συρία βρίσκεται η ρωσική πολεμική μηχανή και πλέον δεν μπορεί να κάνει το "παιχνίδι" του.
Η προεκλογική φιέστα που οργανώνει στα κατεχόμενα όπου θα μεταβεί παρανόμως για να εγκαινιάσει τον αγωγό του νερού, προκάλεσε σάλο στα τουρκοκυπριακά κόμματα και οργανώσεις αλλά και στη Λευκωσία, που κάνει λόγο για προσπάθεια της Αγκυρας να ενισχύσει την εξάρτηση των κατεχόμενων από την Τουρκία.
Παράλληλα σημειώνει ότι πρόκειται για μια εξέλιξη που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο καθώς η μεταφορά νερού από την Τουρκία στις κατεχόμενες περιοχές συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και συνέχιση της έκνομης συμπεριφοράς της Τουρκίας εις βάρος της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Οπως αναφέρουν τουρκικά έγγραφα, που παρουσιάζονται στις κυριακάτικες εκδόσεις των κυπριακών εφημερίδων, η μεταφορά νερού από την Τουρκία και η αναμενόμενη "ανάπτυξη" της κατεχόμενης περιοχής θα εξουδετερώσει την θέση της κυπριακής κυβέρνησης πως τον πρώτο λόγο στις περιουσίες έχουν οι ιδιοκτήτες.
Με το νερό θα αλλάξουν οι αξίες των περιουσιών και θα αποκτήσει πλεονέκτημα ο σημερινός χρήστης. Επιπλέον θα υπάρξει ανάπτυξη της οικονομίας των κατεχόμενων και ειδικότερα της γεωργίας και του τουρισμού. Και το σημαντικότερο σε μία ξηρή περιοχή, όπως είναι Κύπρος, το νερό είναι πολυτιμότερο και από το χρυσάφι.
Λόγια Τούρκων επισήμων ότι το νερό θα είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων στο νησί, δεν λαμβάνονται υπόψη από κυπριακής πλευράς, αφού η Τουρκία θέλει ανταλλάγματα, όπως φυσικό αέριο.
«Είμαστε εγγόνια του Μωάμεθ του Πορθητή»
Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος σε εκδήλωση για τον αγωγό που έγινε στην Τουρκία έκανε λόγο για «μεγάλη και μικρή πατρίδα», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Τουρκία είναι πατρίδα και ότι η Κύπρος η μικρή μας παρτίδα. Με απίστευτες εκφράσεις (και επιθέσεις εναντίον της τουρκικής αντιπολίτευσης λόγω των εκλογών) ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «είμαστε εγγόνια του Μωάμεθ του Πορθητή ο οποίος πέρασε τα πλοία στη ξερά.
Κάναμε το Μαρμαράϊ κάτω από τη θάλασσα του Βοσπόρου». Απήγγειλε εν συνεχεία στίχους ενός παραδοσιακού τραγουδιού που έλεγε « Εσύ έλα από εκεί και εδώ από εδώ να συναντηθούμε στην Κύπρο» και δήλωσε ότι θα αλλάξει το χρώμα της Κύπρου και από κίτρινο θα το κάνει με το νερό πράσινο και ότι για μισό αιώνα οι τουρκοκύπριοι δεν θα έχουν πρόβλημα με το νερό.
Φαίνεται ότι Βερολίνο-Άγκυρα παίζουν ύποπτα παιχνίδια στο Αιγαίο εις βάρος βέβαια της Ελλάδας και των συμφερόντων της. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ερντογάν απαριθμεί τις απαιτήσεις του και η Ευρώπη, εμφανίζεται έτοιμη να παραβλέψει τη συστηματική περιφρόνηση από την Άγκυρα, ακόμα και τη «δωροδοκήσει», προκειμένου να διατηρήσει την ησυχία της.
Πηγη:Pronews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου