Μπορεί στις δημόσιες δηλώσεις του να είναι λάβροι και δήθεν επιθετικοί ο
Ερντογάν και ο Νταβούτογλου. Στην πράξη πάντως η Τουρκία έχει τεθεί σε
κατάσταση απόλυτης αμυντικής στάσης! Είναι τέτοια η ανησυχία που υπάρχει
για πιθανά αντίποινα από τη Ρωσία που η τουρκική αεροπορία έχει μέρες
να φανεί…στο Αιγαίο!
Από τις 24 Νομεβρίου όταν κι έκαναν το λάθος να καταρρίψουν του ρωσικό SU-24,οι Τούρκοι φαίνονται πάρα πολύ ήσυχοι. Για να ακριβολογούμε στις 25 και 26 Νοεμβρίου έστειλαν στο Αιγαίο έξι αεροσκάφη τους τα οποία όμως δεν έκαναν σχεδόν τίποτα. Από την ώρα που όμως που έγινε γνωστό ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε διαταγή να μεταφερθούν στη Συρία S-400 από τα αεροδρόμια της Τουρκίας δεν απογειώνεται…ούτε κουνούπι!
Η Τουρκία έτρεμε και τρέμει τους ελληνικούς S-300,τους οποίους μανιωδώς αναζητά στην Κρήτη,για να ξέρει που είναι ανεπτυγμένοι.Σε μια τέτοια αποστολή ο πιλότος τους Ιμπραήμ Χάλι δολοφόνησε τον Κώστα Ηλιάκη. Προφανώς οι πιο εξελιγμένοι S-400 αποτελούν μεγάλο πρόβλημα για τους Τούρκους,που δεν μπορούν να ξέρουν το ακριβές βεληνεκές τους και τις πραγματικές τους δυνατότητες. Οι οποίες είναι απεριόριστες ακόμη και τα μισά απ΄ όσα έχουν γραφτεί να είναι αληθινά.
Πόσο θα παραμείνουν …άφαντοι οι Τούρκοι; Στο Αιγαίο λογικά σύντομα θα επιστρέψουν δειλά,δειλά. Η μεγαλύτερη περίοδος απουσίας τους που έχει καταγραφεί στην μακρά ιστορία των παραβιάσεων στο Αιγαίο,ήταν ένα τετράμηνο το 1996. Τότε που οι Τούρκοι για λόγους που δεν έχουν εξηγήσει ,πίστεψαν ότι η πτώση ενός διθέσιου αεροσκάφους τους F-16 οφειλόταν σε κατάρριψη από ελληνικό μαχητικό! Τέσσερις μήνες έκαναν να φανούν έχοντας μόνο την υποψία,ότι κάποιος…τους έριξε. Η κυβέρνηση Σημίτη τότε ασφαλώς και δεν …διάβασε το μήνυμα. Προτίμησε να πορευθεί στην γραμμή των …Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Τα οποία αν απέδιδαν θα ήταν ευπρόσδεκτα. Αλλά δεν έχουν αποδόσει το παραμικρό για την Ελλάδα.
Όπως και να ΄χει η Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη για όλα, όπως πάντα με τον γείτονα που έχει. Η Τουρκία δεν θα παραμείνει για πολύ εκτός Αιγαίου και δεν αποκλείεται να θελήσει να κάνει μια επίδειξη δύναμης . Ίσως λοιπόν να πρέπει να σκεφτούμε κι εμείς την πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση των δικών μας S-300, αλλά και όσων άλλων αντιαεροπορικών ρωσικής κατασκευής διαθέτουμε. Η Ρωσία απ΄ όσο καταλαβαίνουμε δεν θα είχε κανένα απολύτως πρόβλημα αυτή τη περίοδο να επιλύσει τα όποια τεχνικά θέματα ή τα όποια προβλήματα υποστήριξης πιθανόν υπάρχουν.
Ο εγκλωβισμός …άγνωστου αεροσκάφους προφανώς εμπίπτει σ΄ αυτό που ο γγ του NATO αναγνώρισε στην Τουρκία ως “δικαίωμα στην άμυνα του εναέριου χώρου της”. Αν δεν έχει αλλάξει κάτι το δικαίωμα αυτό το έχουν όλες οι χώρες μέλη του NATO.
Πηγη:Onalert