Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Κύπρος - Αίγυπτος: Ιστορική συμφωνία για το φυσικό αέριο

Image

 Η Λευκωσία συνεχίζει να συνδιαμορφώνει με γειτονικές της χώρες τον νέο γεωπολιτικό και γεωοικονομικό χάρτη της περιοχής, μέσω και της ανάπτυξης των ενεργειακών πόρων, παρά τα διπλωματικά τερτίπια της Άγκυρας.

Σήμερα στις 8:00 το πρωί o Κύπριος Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Αιγύπτιος Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων, Τάρεκ ελ Μόλα υπόγραψαν την κορυφαίας σημασίας συμφωνία για την ενεργειακή συνεργασία, μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, δια της οποίας και προβλέπεται η μεταφορά ποσοτήτων Φυσικού Αερίου. μέσω της κυπριακής ΑΟΖ, με υποθαλάσσιο αγωγό, στην Αίγυπτο.

Ο κύριος Ελ Μόλα αναμένεται να γίνει δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Στο πλαίσιο των επαφών του στη Λευκωσία, ο Αιγύπτιος υπουργός θα συναντηθεί και με τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, περί τις 11:30π.μ.

Πέρα από την πολύπλευρη ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και την εμβάθυνσή τους με άξονα την ενεργειακή συνεργασία, η Λευκωσία δια της συμφωνίας αυτής επιτυγχάνει να λειτουργήσει ως καταλύτης εξελίξεων και για άλλες χώρες της περιφέρειας οι οποίες αλληλεπιδρούν στο ισοζύγιο των ενεργειακών σχεδιασμών στην περιοχή, ρίχνοντας παράλληλα στο καναβάτσο τις αντιδράσεις της Άγκυρας.

Παράλληλα, χθες, ο Υπουργός Ενέργειας, Γ. Λακκοτρύπης παρείχε ενημέρωση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τους σχεδιασμούς στον τομέα του φυσικού αερίου, και κυρίως για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη».

Πηγη:Onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: