Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Ο πρόεδρος των Σκοπίων δημιουργεί σχίσμα στο δημοκρατικό πολίτευμα

«Ο Ιβάνοφ είναι σχισματικός στην πολιτική θρησκεία», γράφει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων

Ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκε Ιβάνοφ, δήλωσε εκ νέου ότι δεν πρόκειται να χορηγήσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην σχηματισθείσα πλειοψηφία, ακόμη και έχει εκλεγεί πρόεδρος στο Κοινοβούλιο και το αντιπολιτευτικό κόμμα της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης – SDSM, καταλήξει σε συμφωνία σε συνασπισμό με τα αλβανικά κόμματα.

Εγχώριοι πολιτικοί επιστήμονες και αναλυτές ερμηνεύουν αυτήν την κίνηση του προέδρου ως παράλογη, διότι με μια τέτοια ενέργεια ο πρόεδρος παραβιάζει το Σύνταγμα της χώρας και ενδέχεται να προκαλέσει διαδικασία για τη διεξαγωγή μομφής ή αφαίρεσης της προεδρικής ιδιότητας από τον Ιβάνοφ.
Επιπρόσθετα, οι ειδικοί λένε ότι γι’ αυτό στο VMRO-DPMNE φοβούνται να επιλέξουν πρόεδρο του Κοινοβουλίου γιατί θα ακολουθήσει αυτή η διαδικασία.
Ο πολιτικός αναλυτής, Πέταρ Αρσόφσκι, ισχυρίζεται ότι ο πρόεδρος δεν έχει το δικαίωμα να σταματήσει την ανάθεση της εντολής, επειδή αν το κάνει θα είχε διαπράξει έγκλημα.
«Το άρθρο 90 του Συντάγματος είναι ξεκάθαρο και λέει ότι μέσα σε 10 ημέρες από τη συγκρότηση της Συνέλευσης, ο πρόεδρος της χώρας είναι υποχρεωμένος με κάθε κόστος να αναθέσει την εντολή. Αλλά παρ’ όλα αυτά ο Ιβάνοφ αποφάσισε να σταματήσει τη διαδικασία, και αυτό αποτελεί εμφανή παραβίαση του Συντάγματος», λέει ο Αρσόφσκι.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Γκιόργκε Ιβάνοφ έχει κάθε δικαίωμα να αποφασίζει όπως θέλει, αλλά στη συνέχεια θα κληθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο και την Εισαγγελία, για να υποστεί τις συνέπειες.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντένκο Μαλέσκι, επισημαίνει ότι εάν δεν ακολουθεί κατά γράμμα η δημοκρατική διαδικασία για την ειρηνική μετάβαση της εξουσίας, και εάν δεν το κάνει, τότε σημαίνει ότι (ο Ιβάνοφο)  ακολουθεί  μια σχισματική στάση  στην επικρατούσα πολιτική θρησκεία και μπορεί να επικαλεσθεί χιλιάδες δικαιολογίες για να μην αναθέσει την εντολή.
Ο ίδιος θα τονίσει, ότι όπως έχουν καταδείξει οι δημοκρατικές διαδικασίες στο παγκόσμιο σκηνικό, οι αρνήσεις ανάθεσης εντολής σχηματισμού κυβέρνησης έχουν καταλήξει σε φοβερά βίαια σενάρια.
Θα επισημάνει -ο Μαλέφσκι - ότι η δημοκρατική μεταβίβαση της εξουσίας, στην πραγματικότητα,  γίνεται για την αποφυγή της βίας (στη χώρα).
(plusinfo.)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: