Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Βαλκανική Ανασκόπηση για Σκόπια: 'Πρώτα το όνομα και μετά ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ'


 Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη  μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών  του Νότιου Σλαβικού Κράτους των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, στην Αθήνα, συνεχίζει να κυριαρχεί στα περισσότερα μέσα ενημέρωσης της Ελλάδας, των Σκοπίων, της Σερβίας και της Βουλγαρίας.

Τα δημοσιεύματα δηλώνουν ότι δεν υπάρχει καμία ουσιώδης αλλαγή στη θέση των Αθηνών και ότι τα Σκόπια πρέπει να αλλάξουν το όνομά τους, εάν θέλουν την υποστήριξη της Ελλάδας για την ένταξή τους στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Η σερβική έκδοση του ρωσικού ‘Sputnik’ αναφέρει ότι «εάν η νέα κυβέρνηση της πΓΔΜ καταφέρει με κάποιο μαγικό τρόπο να αποκτήσει την απαραίτητη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο για την αλλαγή του ονόματος του κράτους  (της συνταγματικής ονομασίας), υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Αλβανοί θα ζητήσουν από τον Ζάεφ να εκπληρώσει μέρος της ‘πλατφόρμας των Τιράνων’. 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα «με την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας θα ξεχειλίσει το ποτήρι και οι πολίτες της χώρας αυτής είναι σίγουρο ότι δεν θα το αντέξουν».
 Η  ηλεκτρονική σερβική έκδοση  του 'Vesti On Line' σημειώνει:  Οι Έλληνες είναι πεισματάρηδες, Ούτε στην ΕΕ, ούτε στο ΝΑΤΟ εάν τα Σκόπια δεν αλλάξουν  το συνταγματικό τους όνομα.
Η ηλεκτρονική έκδοση του Βελιγραδίου ‘Blic’, αναφέρεται στη δήλωση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά: ‘ Πρώτα το όνομα και στη συνέχεια ΝΑΤΟ και ΕΕ’. Αυτό ο τίτλος επιλέχθηκε και από τις εκδόσεις του «Νόβι Μαγκαζίν» και της «Πολίτικα».
Η βαλκανική έκδοση της «Aljazeera»  αναφέρει ότι το ΝΑΤΟ χαιρετίζει την έναρξη του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας.
 Το ‘Ράδιο Ελεύθερη Ευρώπη’ αναφέρει ότι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, η Νέα Δημοκρατία,  έχει επιβεβαιώσει τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά στις συνομιλίες που είχε με τον ομόλογό του των Σκοπίων και ο αρμόδιος επί των εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος,  δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει  καμία αλλαγή στην ελληνική θέση όπως εκφράσθηκε στο Βουκουρέστι το 2008, εάν δεν επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας.
Η δήλωση του Κουμουτσάκου αναφέρεται από την εφημερίδα ‘Βέτσερ’ και την ‘Νόβα Μακεντόνια’, το τηλεοπτικό ‘Κανάλ 5’, την τηλεόραση ‘Sitel’ την τηλεόραση ‘Νόβα’ και την ηλεκτρονική έκδοση ‘Standard’ καθώς και από το Α1ΟΝ.
Η σκοπιανή ηλεκτρονική έκδοση του ‘Factor’ σημειώνει ότι παρά τις διαφωνίες και οι δύο πλευρές έχουν δείξει ετοιμότητα για την αμοιβαία υποστήριξη και υπογραμμίζει  τον ενεργό ρόλο των Σκοπίων που «άλλαξε τη στρατηγική της υπεράσπισης και άρχισε την επίθεση».
Η σκοπιανή έκδοση «10 Μπεζ 10» γράφει ότι ο υπουργός  Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ ξεκίνησε με το σπάσιμο του πάγου  στις σχέσεις με την Ελλάδα.
«Ο Κοτζιάς θέλει την αλλαγή του ονόματος προκειμένου να δώσει το αμήν στην ένταξη  στο ΝΑΤΟ», είναι ο τίτλος της σκοπιανής τηλεόρασης «TV21». Η τηλεόραση αναφέρει ότι η Ελλάδα συνεχίζει να επιμένει σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας, με σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα των Σκοπίων και ενάντια σε κάθε επιβολή κυρώσεων  και την παρέμβαση τρίτων στις σχέσεις των δύο χωρών.
Η σκοπιανή «24 Vesti» σημειώνει ότι η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ έχει δείξει ότι είναι απαραίτητο να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, είπε ότι «οι καλές σχέσεις δεν ανακαλούν τις διαπραγματεύσεις αλλά τις καθιστούν πιο ευχάριστες».
Σε ανταπόκριση από την Αθήνα η σκοπιανή τηλεόραση «Telma» αναφέρει ότι τα Σκόπια δεν θα μπορέσουν να λάβουν πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ με την ονομασία FYROM, πράγμα που σημαίνει ότι τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να βρουν ένα νέο όνομα που γίνεται αποδεκτό.
Η κρατική ραδιοτηλεόραση των Σκοπίων ανέφερε: «Ο Ντιμιτρόφ ζήτησε από τον Κοτζιά υποστήριξη».
Ενώ η ηγεσία του αντιπολιτευτικού VMRO-DPMNE προειδοποίησε τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ  για τις υποσχέσεις του περί «γρήγορης ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ», χωρίς να επηρεασθεί  η ταυτότητα και χωρίς συμφωνίες σε βάρος  του κράτους.
Το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, δήλωσε ότι περιμένει από τον πρωθυπουργό Ζάεφ να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του ότι «η χώρα δεν θα παραμείνει στις θετικές συστάσεις που λαμβάνει επί οκτώ χρόνια».
(focus-news.net)
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: