Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

Και Μεγάλη Αλβανία και Μεγάλη Σερβία!

 φωτό από το δημοσίευμα της σκοπιανής 'Βεστ'
 

Η ειρηνική αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια είναι η καλύτερη λύση για τα προβλήματα της περιοχής, αναφέρει ο Αμερικανός ειδικός για τα Βαλκάνια, Στήβεν Μέγερ.

Ο Μέγερ σε συνέντευξή του στο ρωσικό Sputnik λέει ότι «δεν υπάρχουν ιερά σύνορα», προσθέτοντας ότι μετά τον Ψυχρό Πόλεμο πολλά σύνορα έχουν αλλάξει ειρηνικά, όπως συνέβη με την πρώην Σοβιετική Ένωση και την Τσεχοσλοβακία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στα Βαλκάνια δεν υπάρχει  «κάποια υποστήριξη για είδος συνόρων που πρέπει να αλλάξουν», ωστόσο υπάρχει μια δυνατότητα έτσι ώστε στην περιοχή να συγκροτηθεί μια νέα «δημιουργική οντότητα».
Ο Μέγερ θεωρεί ότι η ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας μπορεί να υλοποιηθεί, όπως, επίσης, και το θέμα της δημιουργίας μιας Μεγάλης Σερβίας ή να προωθηθεί η ιδέα  για τη δημιουργία «ενός είδους Συνομοσπονδίας των Σλαβικών Περιοχών», η οποία θα περιλαμβάνει: την πΓΔΜ, το Μαυροβούνιο, τη Δημοκρατία Σέρπσκα και τη Σερβία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν σχηματισθεί μια Μεγάλη Αλβανία, τότε η Σερβία θα μπορούσε να πάρει αντισταθμιστικά το βόρειο μέρος του Κοσσυφοπεδίου μέχρι τον ποταμό Μπαρ και υποτίθεται ότι θα διοργανωθεί ένα δημοψήφισμα στη Δημοκρατίας Σέρπσκα με το ερώτημα στους κατοίκους εάν θέλουν να παραμείνουν  μέρος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης  ή να ενωθούν με τη Σερβία.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι με τους οποίους μίλησα (στη Δημοκρατία Σέρπσκα) αρέσει η ιδέα να γίνουν μέρος  της Σερβίας. Νομίζω, επίσης,  ότι υπάρχει μια ευκαιρία για στενή συνεργασία με τους Ορθόδοξους στα Σκόπια. Η ουσία είναι ότι σε αυτό το μέρος του  κόσμου (Σκόπια), το ζήτημα της κυριαρχίας δεν έχει επιλυθεί.
Το Παρίσι, το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες, δεν καταλαβαίνουν  ότι στα Βαλκάνια δεν έχει ακόμη επιλυθεί το πρόβλημα των συνόρων, είπε ο Μέγερ στη συνέντευξή του.
 
Ο ίδιος εξακολουθεί να συνιστά στους Βαλκάνιους ηγέτες «να παραγκωνίζουν τις ΗΠΑ και γενικά τις μεγάλες  δυνάμεις».
«Αν κοιτάξετε τα τελευταία 22 χρόνια, κάθε χρόνο στην περιοχή αναμειγνύονται οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι και ορισμένες φορές τα πράγματα δεν τελειώνουν καλά.
Οι ΗΠΑ πρέπει να κρατούνται μακριά. Οι Αμερικανοί πολιτικοί δεν καταλαβαίνουν την περιοχή και δεν λαμβάνουν υπόψη τις εθνικές διαιρέσεις. Η περιοχή πρέπει να παραμείνει μόνη (ανεπηρέαστη) για να επιλύσει τα προβλήματά της, είπε ο Μέγερ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα Βαλκάνια  έχουν υψηλές προσδοκίες από την πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
«Η Ουάσιγκτον πολύ λίγο ενδιαφέρεται για τα Βαλκάνια. Τέσσερις μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοίκησης και κανείς δεν μιλά για τα Βαλκάνια, επειδή ασχολείται με τη Ρωσία, την Κίνα, τη Μέση Ανατολή, την τρομοκρατία… Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται για την περιοχή, αλλά σε χαμηλότερο επίπεδο», δήλωσε ο Μέγερ, ο οποίος τη δεκαετία του ’90 του περασμένου αιώνα ήταν αναπληρωτής επικεφαλής της CIA στα Βαλκάνια, σύμφωνα με το δημοσίευμα της ‘Βεστ’.

(vest)

Φωτό του Στήβεν Μέγερ- Steven Meyer, από το δημοσίευμα του Sputnik
Πηγη:
http://www.echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: