Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Η απόρρητη ενημέρωση της τουρκικής Βουλής για τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας: 6η σε εξοπλισμούς παγκοσμίως!





 

Νεότερα στοιχεία για την εξέλιξη των τουρκικών εξοπλιστικών προγραμμάτων έρχονται στην δημοσιότητα, από την ενημέρωση που παρείχε ο Τούρκο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Nurettin Canikli, στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή Σχεδιασμού και Προϋπολογισμού για θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου του.
Η χώρα βρίσκεται στην έκτη θέση σε εξοπλισμούς παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ινδία και Σαουδική Αραβία.
Ο Canikli ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει τις συνέπειες των εμφυλίων πολέμων σε δύο γειτονικά της κράτη (Συρία και Ιράκ) και «παραμένει όρθια παρά τους πολέμους, τις αιματηρές επιθέσεις τρομοκρατικών οργανώσεων, τις επιδιώξεις των αντιπάλων μας και τις αντίθετες πολιτικές βλέψεις των συμμάχων μας».
Επισήμανε ότι «ειδικά τα τελευταία χρόνια οι προμήθειες οπλικών συστημάτων και των ανταλλακτικών τους από το εξωτερικό αντιμετωπίζουν πρόβλημα και έχουν λάβει την μορφή κεκαλυμμένου εμπάργκο, όπως στην περίπτωση των CIWS Phalanx, ενώ υπονομεύουν και τις τουρκικές εξαγωγές, όπως έγινε στην περίπτωση των εξαγωγών των T-155 Firtina. Αυτό θα ξεπεραστεί σύντομα και αποτελεί το βασικό κίνητρο για την ανάπτυξη εγχώριων συστημάτων».
Ο Canikli επιτέθηκε ειδικά στις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι «Τα όπλα και τα πυρομαχικά που παρέχουν στις κουρδικές Μονάδες Λαϊκής Προστασίας (YPG) υπερβαίνουν τις ανάγκες αντιμετώπισης του ISIS, επαρκούν για τον εξοπλισμό στρατεύματος 30.000 ανδρών και στρέφονται εναντίον μας με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο».
Ο Τούρκος υπουργός αποκάλυψε ότι ο αριθμός των υποψηφίων που εκδήλωσε ενδιαφέρον τετραπλασιάστηκε σε ένα έτος, από 108.023 το 2016 σε 436.816 το 2017.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το τρέχον Ακαδημαϊκό Έτος εκπαιδεύονται σε Σχολές του νεοσύστατου Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας συνολικά 6.447 Τούρκοι σπουδαστές, εκ των οποίων 2.500 Αξιωματικοί και 3.947 Μόνιμοι Υπαξιωματικοί και των τριών Κλάδων καθώς 531 ξένοι σπουδαστές από 23 φίλες και σύμμαχες χώρες, οι οποίες ωστόσο δεν κατονομάστηκαν. Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του προέδρου της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan, πρώτος πρύτανης του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας ανέλαβε ο ισλαμιστής καθηγητής Oθωμανικής Ιστορίας Erhan Afyoncu.
Συγκεκριμένα αναφορικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα αποκαλύφθηκε ότι:
-Υλοποιείται η σύμβαση προμήθειας δύο αντιαεροπορικών συστημάτων μακρού βεληνεκούς S-400 από την Ρωσία με δικαίωμα προαίρεσης για τρίτο. Η παράδοση του πρώτου συστήματος θα ολοκληρωθεί εντός του 2019.
-Οριστικοποιείται ο διαγωνισμός για την εγχώρια παραγωγή 250 αρμάτων μάχης Altay, με δικαίωμα προαίρεσης για άλλα 250, εκτιμώμενου προϋπολογισμού €7 δισ. ($8,24 δισ). Για τον υπόψη διαγωνισμό εκδηλώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ενδιαφέρον από τρεις εταιρείες (BMC, FNSS και Otokar).
-Οι εξαγωγικές πωλήσεις του αυτοκινούμενου πυροβόλου T-155 Firtina στη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και το Αζερμπαϊτζάν ναυάγησαν λόγω άρνησης της Γερμανίας για έκδοση άδειας εξαγωγής των κινητήρων τύπου MTU. Θα αναπτυχθεί εγχώριος κινητήρας για τις εξαγωγικές εκδόσεις του T-155 Firtina, ο ίδιος που θα αναπτυχθεί για το Altay.
-Η επίσημη ένταξη σε υπηρεσία του αρματαγωγού SANCAKTAR (L403) καθυστερεί λόγω μη έγκαιρης παράδοσης του CIWS Phalanx από πλευράς ΗΠΑ.
-Έχουν παραδοθεί 25 επιθετικά ελικόπτερα T-129 του προγράμματος ΑΤΑΚ στον Τουρκικό Στρατό. Από τα συνολικά 61 υπό προμήθεια ελικόπτερα, τα 34 θα καταλήξουν στον Τουρκικό Στρατό και τα υπόλοιπα 27 στο Υπουργείο Εσωτερικών (Χωροφυλακή και Αστυνομία). Θα ακολουθήσει η παραγωγή βαρύτερης έκδοσης του ελικοπτέρου στο πλαίσιο του προγράμματος ATAK-2 αποκλειστικά με υποσυστήματα εγχώριας παραγωγής.
-Από τα 400 συστήματα αποφυγής εμποδίων (Helikopter Engel Tespit Sistemi:HETS) κατασκευής Aselsan, για ελικόπτερα, έχουν παραδοθεί τα 200.
-Το 2021 θα πραγματοποιηθεί η παράδοση στον τουρκικό Στρατό του πρώτου από τα 109 μεταφορικά ελικόπτερα T-70, εγχώριας παραγωγής
-Κατά τη δοκιμαστική βολή του βλήματος BORA της 11ης Μαίου 2017 στο Πεδίο Βολής Σινώπης επετεύχθη βεληνεκές 280 km.
-Έχουν παραδοθεί 3.435 τυφέκια MPT-76 μέχρι στιγμής. Μέχρι το 2026 θα υλοποιηθεί η προμήθεια συνολικά 250.000 τυφεκίων MPT-76.
-Από τα δύο πρωτότυπα του προγράμματος αεροσκάφους Hürkuş-A, το πρώτο δοκιμάζεται επιχειρησιακά από την Χωροφυλακή. Η παρθενική πτήση του εκπαιδευτικού αεροσκάφους Hürkuş-B αναμένεται το Δεκέμβριο.
-Έχουν παραδοθεί 38 Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (ΜΕΑ) Bayraktar TB2, εκ των οποίων τα 15 οπλισμένα. Συνολικά θα αποκτηθούν 151 Bayraktar TB2, εκ των οποίων τα 112 οπλισμένα.
-Έχουν παραδοθεί 7 MEA Anka, εκ των οποίων τα 4 οπλισμένα. Συνολικά θα αποκτηθούν 40 ΜΕΑ Anka, εκ των οποίων τα 25 οπλισμένα.


Πηγη:Pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: