Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Ο ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΣ ΛΕΩΝ ''ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ''....... ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΕ ΟΣΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΙ


Εντονα διαβήματα από Ελλάδα, Σερβία, Ρουμανία για το προκλητικό άγαλμα που στήθηκε στο πάρκο όπου θα διεξάγονται οι συναντήσεις της Ε.Ε.
Στην προκλητικότητα διά των... αγαλμάτων προσχώρησε και η Βουλγαρία, βάζοντας παραμονές της ανάληψης της προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. όλες τις γειτονικές χώρες απέναντί της. Μεταξύ αυτών, βεβαίως, και η Ελλάδα, που αντέδρασε με διάβημα διαμαρτυρίας στην τοποθέτηση του επονομαζόμενου «Λέοντα του Αγίου Στεφάνου», πάνω στον οποίο είναι χαραγμένος ο χάρτης της «Μεγάλης Βουλγαρίας» που περιλαμβάνει την ελληνική Μακεδονία και εδάφη της Σερβίας, της Ρουμανίας και των Σκοπίων.
Τόσο η χρονική συγκυρία όσο και το σημείο στο οποίο τοποθετήθηκε το λιοντάρι του βουλγαρικού αλυτρωτισμού είναι που καθιστούν το μέγεθος της πρόκλησης ακόμη μεγαλύτερο. Στήθηκε στο πάρκο μπροστά από το Εθνικό Μέγαρο Πολιτισμού, όπου θα διεξάγονται οι συναντήσεις κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. (Ιανουάριος - Ιούνιος 2018). Λάδι στη φωτιά έριξε ο υπ. Αμυνας της Βουλγαρίας Καρακατσάνοφ (ήταν πρωτεργάτης και πρώτος πρόεδρος της επανασυσταθείσας την αρχή της δεκαετίας του 1990 «Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης» και του βουλγαρικού Εθνικού Κινήματος), κάνοντας αναφορές σε τμήματα της ελληνικής επικράτειας κατά την τελετή των αποκαλυπτηρίων του λέοντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό υπ. Εξωτερικών αντέδρασε με διάβημα διαμαρτυρίας στη Βουλγαρία, ενώ υπήρξε και συνάντηση, προκειμένου να εκφραστεί η ενόχληση της Αθήνας, του Ελληνα πρεσβευτή στη Σόφια με τον διευθυντή του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών. Βουλγαρικά δημοσιεύματα προσπάθησαν μάλιστα να συσχετίσουν τις περιοχές που αναγράφονται στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στις οποίες έπεσαν Ελληνες στρατιώτες αλλά σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητούνται από τη χώρα μας, με τον χάρτη-πρόκληση της «Μεγάλης Βουλγαρίας», κάνοντας επίθεση στην Αθήνα. Αντιδράσεις ωστόσο υπήρξαν και από τις άλλες θιγόμενες χώρες, πλην των Σκοπίων, που δεν θέλουν να χαλάσουν το καλό κλίμα που έχει οικοδομηθεί. Η Σερβία προχώρησε σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας και το ίδιο έπραξε και η Ρουμανία, ζητώντας την απόσυρση του λέοντα.


Πηγη:2017 © δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια: