Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Ζόραν Ζάεφ: Δεν έχουμε εδαφικές διεκδικήσεις στην Ελλάδα, καιρός να επιλύσουμε τη διαφωνία του ονόματος


«Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν από τους υπουργούς υπό την αιγίδα του Ζάεφ και του Τσίπρα», έχει τίτλο η σκοπιανή PlusInfo.

Δεν έχουμε εδαφικές αξιώσεις στην Ελλάδα, είναι πλέον καιρός να επιλύσουμε τη διαφωνία του ονόματος. Η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» δεν έχει εδαφικές αξιώσεις στη γείτονά της, την Ελλάδα.

Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός του κράτους των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στο Νταβός,  με βασικό θέμα το όνομα.
«Ως πρωθυπουργοί, θα εργασθούμε για την επίλυση της μακρόχρονης διένεξης του ονόματος που κρατά πάνω από 25 χρόνια και είναι καιρός να πάρουμε μια απόφαση που είναι σημαντική για τις ευρωατλαντικές προοπτικές μας».
Ο Ζάεφ επεσήμανε ότι η πλειοψηφία των κατοίκων και των δύο χωρών επιθυμεί να έχουν καλές σχέσεις μεταξύ τους.
«Θέλουμε να είμαστε εταίροι στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, να είμαστε δίπλα δίπλα και να βοηθάμε τους εαυτούς μας σε δύσκολες στιγμές», είπε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.
«Η τελική λύση πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Η απόφαση πρέπει να προστατεύει την εθνική ταυτότητα και την ταυτότητα των λαών μας», δήλωσε ο Ζάεφ και πρόσθεσε ότι τα Σκόπια θα μετονομάσουν το αεροδρόμιο και την εθνική οδό ως ένδειξη καλής φιλίας και καλής θέλησης.
«Δεν έχουμε εδαφικές φιλοδοξίες για τον γείτονά μας», τόνισε ο Ζάεφ,  και απευθυνόμενος στον Τσίπρα:
«Από την πλευρά της η Ελλάδα να δείξει την καλή της θέληση και να μας επιτρέψει να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους διεθνείς οργανισμούς», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.
Ο Ζάεφ και ο Τσίπρας συμφώνησαν να ξεμπλοκάρουν τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. 
Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα συμμετάσχουν στη διαδικασία.
Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πρωθυπουργών διήρκεσαν περισσότερο από τρεις ώρες.
Σύμφωνα με διεθνείς παρατηρητές, τα Σκόπια και η Αθήνα πρόκειται να επιλύσουν  τη μακρόχρονη διαμάχη για το όνομα που κρατά εδώ πάνω από 25 χρόνια.
(Στοιχεία από plusinfo, bgnes.bg )
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: