Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Το εμπόριο όπλων από Αλβανία, Σκόπια και Σερβία σε εταιρείες της Τσεχίας

"Πυρομαχικά που η Αλβανία πούλησε σε τσεχικές εταιρείες"

Έρευνα  από το ερευνητικό κέντρο  Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς (OCCRP) αποκάλυψε ότι εταιρείες που συνδέονται με τον Γιαροσλάβ Στραντ, έχουν αγοράσει σημαντικές ποσότητες όπλων από στρατιωτικές αποθήκες των Βαλκανίων με τη βοήθεια ορισμένων αμφιβόλου χαρακτήρα ατόμων, ένας από τους οποίους διερευνήθηκε για εγκληματική δραστηριότητα, γράφει αλβανικό δημοσίευμα.
Οι αγορές αναφέρονται σε δεκάδες εκατομμύρια κινεζικών φυσιγγιών, από τα αποθέματα της Αλβανίας.

 Σε Σκόπια και Σερβία


Ο Στραντ αγόρασε, επίσης, παλιά εργοστάσια όπλων σε χαμηλή αξία από πτωχεύσαντες επιχειρήσεις στα Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένου ενός εργοστασίου  παρασκευής χειροβομβίδων που παράγονταν από τα Σκόπια και πρόσφατα μιας μονάδας παραγωγής στρατιωτικών ανταλλακτικών στη Σερβία.
Στις επιχειρήσεις  του Στραντ στα Βαλκάνια εμπλέκονται τουλάχιστον δύο στοιχεία που συνδέονται με τον πρώην ισχυρό επικεφαλής της κατασκοπείας στα Σκόπια, τον Σάσο Μιγιάλκοφ, που προς το παρόν βρίσκεται σε δίκη για παράνομες υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων στη χώρα.
Τα παροπλισμένα των Αλβανών
 
Οι αγορές όπλων από τους Τσέχους, ξεπερνούν τις δραστηριότητες του Στραντ. HSTV Group’, άλλη τσέχικη εταιρεία που διαχειρίζεται ο επιχειρηματίας Μάρτιν Ντράντα, αγόρασε επίσης περισσότερα από 30 εκατομμύρια φυσίγγια από τις Αλβανικές Στρατιωτικές Αποθήκες.

Δεν έγινε σαφές γιατί οι εταιρείες που ελέγχονται από τους Στραντ και Ντράντα αγόρασαν τα πυρομαχικά.
Ωστόσο, ο Στραντ δημιούργησε τη φήμη και τον πλούτο του στην Τσεχία και τη Σλοβακία, ως έμπορος και παραγωγός όπλων, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα όπλα που αγοράσθηκαν από την Αλβανία πωλήθηκαν κάπου αλλού.
Το ερώτημα είναι: που τα πούλησε;
Τα παλιά κινεζικά πυρομαχικά που ο Στράντ αγόρασε από την Αλβανία, είναι πολύ φθηνά και πιστεύεται ότι δεν βρίσκονται εκτός περιόδου λειτουργίας τους- γεγονός που καθιστά  να πωληθούν σε διεθνείς νόμιμες αγορές.
Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Τσεχίας, δεν χρησιμοποιούν τέτοια πυρομαχικά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απαγορεύσει την εισαγωγή κινεζικών πυρομαχικών από την εποχή της σφαγής στην πλατεία Τιενανμέν το 1989.
 Τα αλβανικά αποθεματικά πυρομαχικά έχουν αποκτήσει κακή φήμη. 
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος των εταιρειών του Στραντ επιβεβαίωσε την αγορά πυρομαχικών «κινεζικής και ρωσικής παραγωγής» από την Αλβανία, αλλά απέρριψε την ιδέα ότι ήταν σε κακή κατάσταση και επέμεινε ότι «τα περισσότερα από αυτά τα πυρομαχικά πωλήθηκαν σε πελάτες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Η απάντηση δεν ικανοποίησε τους ειδικούς των πυροβόλων όπλων.
«Η απάντηση δεν φαίνεται αξιόπιστη», είπε ο Τζορτζ Μπέργκεζαν, ερευνητής από τον Όμιλο Έρευνας και Πληροφόρησης για την Ειρήνη και την Ασφάλεια (GRIP).
«Η αγορά στρατιωτικών πυρομαχικών από πελάτες στον ιδιωτικό τομέα είναι πολύ περιορισμένη στην ΕΕ», ανέφερε και πρόσθεσε:
«Δεν μπορώ να φαντασθώ ότι κρατικές δυνάμεις ασφαλείας σε χώρες της ΕΕ είναι εφοδιασμένες με παλαιά πυρομαχικά σοβιετικού τύπου».
Ο Πίτερ Βέζεμαν, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη στη Στοκχόλμη (SIPRI) έδειξε χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, όπως το Ιράκ και ενδεχομένως το Αφγανιστάν».
Οι εκπρόσωποι του STV Group’ δεν προέβησαν σε κανέναν σχολιασμό.
Πως οι τσεχικές εταιρείες αγόρασαν αλβανικά παροπλισμένα πυρομαχικά
Το 2008, σε μια προσπάθεια της αλβανικής κυβέρνησης να καταστρέψει τα παλαιά αποθεματικά πυρομαχικά της εποχή του κομμουνιστικού καθεστώτος προκλήθηκε μια τραγωδία.
 
Από την έκρηξη των πυρομαχικών το 2008 στην Αλβανία
Το μεσημέρι της 15ης Μαρτίου 2008, μια σειρά από εκρήξεις σε εργοστάσιο διάλυσης πυρομαχικών στο χωριό Γκέρντετς  δημιουργώντας ένα λοφίο φωτιάς στο ουρανό με εκρήξεις οβίδων που έπεσαν σε παρακείμενα σπίτια και το ωστικό κύμα έγινε αισθητό και στην πρωτεύουσα.
 Από την τραγωδία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 26 άτομα.
Η αλβανική αυτή τραγωδία αποδείχθηκε επιχειρηματική ευκαιρία για τις δύο αντίπαλες τσεχικές εταιρείες.
Συνεντεύξεις και έγγραφα που διαθέτει το OCCRP, δείχνουν ότι η έκρηξη στο Γκέρντετς που προκλήθηκε από την απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης να καταστρέψει τα επικίνδυνα πυρομαχικά, άνοιξε το δρόμο για τις τσεχικές εταιρείες  Real Trade Praha και  STV Group  που ελέγχονται από τους μεγιστάνες Γιάροσλαβ Στραντ και Μάρτιν Ντράντα, αγοράσθηκαν σε φθηνές τιμές.
Σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα της αλβανικής κρατικής εταιρείας Εισαγωγής- Εξαγωγής στρατιωτικού υλικού -Import-Eksportit Ushtarak, MEICO, από το 2010 έως το 2015 η Real Trade Praha του Στραντ και η STV Group που ελέγχεται από τον Ντράντα, αγόρασαν δεκάδες εκατομμύρια κινεζικών φυσιγγιών από την Αλβανία.
Τα έγγραφα της MEICO αποκαλύπτουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με τις εννέα συμφωνίες που συνήψε η αλβανική εταιρεία όπλων με τις τσεχικές εταιρείες.
Υποδεικνύουν ότι από το 2010 ως το 2015, η MEICO πώλησε συνολικά πάνω από 81 εκατομμύρια φυσίγγια στην Real Trade Praha - κυρίως κινεζικά και κυρίως  χρησιμοποιημένα τυφέκια και πολυβόλα τύπου σοβιετικού τύπου. Πωλήθηκαν επίσης 358 ρουκέτες.
Στην STV Group πωλήθηκαν 31 εκατομμύρια άλλα φυσίγγια διαμετρήματος 7.62×39 mm που χρησιμοποιούνται σε Καλάσνικοφ AK-47 και  όπλα σοβιετικού τύπου. Αυτά τα πυρομαχικά πωλήθηκαν συνολικά $ 920.160, περίπου 3 σεντς ανά τεμάχιο.
Τα υπόλοιπα φυσίγγια- περίπου 17 εκατομμύρια- πωλήθηκαν επίσης από την MEICO στην Τσεχική Δημοκρατία, αλλά δεν είναι σαφές ποια εταιρεία τα αγόρασε.
(Στοιχεία από shqiptarja.com, reporter.al)
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: