Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019

Σκόπια: Ένα έτος από τη ''Συμφωνία'' των Πρεσπών


 Οι πρέσβεις της Γαλλίας και της Γερμανίας φυτεύουν δένδρα στο χώρο που υπογράφηκε η Συμφωνία των Πρεσπών

Οι πρέσβεις της Γαλλίας και της Γερμανίας, με αφορμή τον ένα χρόνο από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, πήγαν στη λίμνη Πρέσπα (στη σκοπιανή πλευρά) και φύτεψαν δέντρα, σε  ένδειξη της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.

Η Συμφωνία, σύμφωνα με τον Γερμανό πρέσβη, Γκέρμπεριχ, έχει μια ιστορική διάσταση, την ειρηνική επίλυση της διαφωνίας, όπως η Γαλλία και η Γερμανία έχουν καθιερώσει την ειρήνη και έγιναν φίλοι, αν και πριν από 100 χρόνια πολεμούσαν μεταξύ τους στο πεδίο της μάχης.
Ο Γκέρμπεριχ λέει ότι το φθινόπωρο η Βόρεια Μακεδονία θα λάβει ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων και δεν αποκλείει τη δυνατότητα διαχωρισμού του πακέτου, το οποίο περιλαμβάνει τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.
«Αυτό είναι ένα δύσκολο ζήτημα. Νομίζω ότι είναι απαραίτητο τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν μαζί στην ΕΕ. Είναι πολύ σημαντικό τα Δυτικά Βαλκάνια ως περιοχή να έχουν ένα κοινό πακέτο, αλλά εάν χρειασθεί, θα πρέπει επίσης να εξετάσουμε το διαχωρισμό τους προκειμένου να μην τιμωρηθεί μια χώρα λόγω των ελλείψεων της άλλης χώρας. Ωστόσο πρόκειται για μια διαδικασία την οποία τα κράτη μέλη πρέπει να σκεφθούν», είπε ο Τόμας Γκέρμπεριχ.
Η Βόρεια Μακεδονία θα πάρει μια ημερομηνία, μετά την αντιμετώπιση πολλών τεχνικών προβλημάτων στα κράτη μέλη της ΕΕ, πρόσθεσε ο πρέσβης της Γερμανίας.
Ο πρέσβης της Γαλλίας Κριστιάν Τιμόνιε λέει ότι ακόμη απαραίτητο να εργασθούμε για να εκπληρώσουμε αυτήν την κοινή ελπίδα.
«Αυτή είναι η αμοιβαία ελπίδα μας, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε αυτό περισσότερο», τόνισε ο Τιμόνιε.
Σήμερα (χθες) στην Πρέσπα βρέθηκε και ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ  στην εκδήλωση  «Γνωρίστε την Πρέσπα», όπου δήλωσε ότι  από το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει να επιβραβεύσει την πρόοδο της χώρας και ότι αυτό επιβεβαιώνεται από  αυτό που προκύπτει από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι ήταν χαρούμενος που μέχρι το τέλος του έτους, η Βόρεια Μακεδονία θα γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ.
Κατά την περίοδο αυτή, θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και, σύμφωνα με τον Ζάεφ, αυτό το έτος θα ολοκληρωθεί με επιτυχία από την άποψη των διαδικασιών της ευρωενσωμάτωσης.
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: