Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Κυριακή 23 Ιουνίου 2019

Kanal 5: Ο πρόεδρος Πενταρόφσκι προειδοποιεί για εντάσεις με τη Βουλγαρία


«Η Σόφια απειλεί με βέτο στην ΕΕ, εάν δεν υπάρξει συμφωνία για τον Γκότσε Ντέλτσεφ…», γράφει το δημοσίευμα

"Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι προειδοποίησε για εντάσεις με τη Βουλγαρία, όσον αφορά το έργο της κοινής Επιτροπής για ιστορικά θέματα μεταξύ Βουλγάρων και (Σλαβο)μακεδόνων, σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αναγνώριση του Γκότσε Ντέλτσεφ ως Βουλγάρου είναι μια κόκκινη γραμμή που η χώρα δεν είναι διατεθειμένη να περάσει εύκολα, λέει στη συνέντευξή του στο Euroactiv , ο πρόεδρος  Στέβο Πενταρόφσκι.
«Οι Βούλγαροι άρχισαν να διαμαρτύρονται στις Βρυξέλλες για το έργο της επιτροπής, παραπονιούνται ότι δεν έχουν αποτελέσματα… Ανεπίσημα, λένε, ότι δεν υπάρχουν αποτελέσματα και ότι θα μπλοκάρουν», αναφέρει στη συνέντευξή του, σύμφωνα με το EuroActiv.
Στη χθεσινή δήλωσή του ο Πενταρόφσκι είπε ότι πρόκειται για ένα πολιτικό πρόβλημα και όχι ιστορικό.
Οι δηλώσεις του προκάλεσαν έντονη δημόσια κατακραυγή, και από το γραφείο του προέδρου λένε ότι  ο πρόεδρος παραμένει στη θέση που εξέφρασε στη προχθεσινή εκπομπή.
Ο ιστορικός και μέλος της επιτροπής, Βάντσο Γκιοργκίεφ, δήλωσε στο Κανάλ 5 ότι η Επιτροπή αντιμετώπισε σκάνδαλα στο τέλος της ημέρας. Η αποκάλυψη (η δημοσιοποίηση)  ενός εγγράφου που προτείνεται από τα Σκόπια για κοινή γιορτή του Γκότσε Ντέλτσεφ είναι μια αντιεπαγγελματική στάση των μελών της Επιτροπής.
«Αυτό δεν έγινε από άγνοια, αλλά για εξυπηρέτηση πολιτικών συμφερόντων», δήλωσε ο Γκιοργκίεφ.
Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, είπε χαρακτηριστικά ότι τα μέλη της κοινής επιτροπής θα πρέπει να ωριμάσουν.
«Έχουν ακόμη πολλά να βελτιωθούν. Μη με παρεξηγείτε, αλλά διαφωνούν για το εάν ο Γκότσε Ντέλτσεφ ήταν Βούλγαρος ή  (Σλαβο)μακεδόνας. Όσο αυτή η μικροπρέπεια συνεχίζεται  για τους ήρωες που αγωνίστηκαν τόσο για τη Βουλγαρία όσο και για τη Μακεδονία, για τη  γη της γέννησής τους... Τα καλύτερά μας τραγούδια σχετίζονται  με αυτούς. Όταν με ρωτάει η αντιπολίτευση τι γίνεται με τη διμερή επιτροπή, απαντώ ότι ακόμη δεν έχει ωριμάσει», είπε.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: