Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Εφημερίδα Μαρτίου 2014 σελ.1


Η επανάσταση του 1821 σε όλη την  μακεδονική επικράτεια από την ανατολική μέχρι την δυτική Μακεδονία κράτησε το βάρος των  οθωμανικών δυνάμεων με απίστευτες θυσίες όπως το Σούλι της Μακεδονίας η Αραπίτσα.

















Ήρωες της επανάστασης στην Μακεδονία

α) Γεώργιος Λασάνης


  β) Αναστάσιος ή Τσάμης Καρατάσος  


  γ) Εμμανουήλ Παπάς











100 ολόκληρα χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από τότε που οι Βορειοηπειρώτες αντέδρασαν στην απόφαση των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής να προσαρτηθούν

στο νεοσύστατο αλβανικό κράτος. Η αντίδραση αυτή και ο ξεσηκωμός των

Βορειοηπειρωτών είχαν ως αποτέλεσμα την Ανακήρυξη της Αυτονομίας της Βορείου

Ηπείρου την 17η Φεβρουαρίου 1914 στο Αργυρόκαστρο της Βορείου Ηπείρου.
Έκτοτε ακολούθησε ένας Αιώνας Αγώνων για Ελευθερία και Δικαίωση του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Στις  15 και 16 Φεβρουαρίου 2014 οι Βορειοηπειρώτες τίμησαν τη μνήμη των ηρωικών τους προγόνων που θυσιάστηκαν για μια Ελεύθερη Βόρειο Ήπειρο.


ΣΠ. ΣΠΥΡΟΜΗΛΙΟΣ















Κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων, όντας επικεφαλής σώματος εθελοντών απελευθέρωσε αρχικά την πόλη των Φιλιατών ενώ στις 5 Νοεμβρίου 1912, του δόθηκε εντολή, από την Κέρκυρα όπου βρίσκονταν, να αποβιβαστεί στην Χειμάρρα. Η απόβαση, που είχε και την υποστήριξη του πολεμικού «Αχελώος», δεν συνάντησε καμία ουσιαστική δυσκολία και είχε πλήρη επιτυχία.. Στις 29 του ίδιου μήνα, καθώς οι Αλβανοί άρχιζαν να οργανώνουν ένοπλες ομάδες, από φόβο μαζικής επίθεσης, του δόθηκε διαταγή να εγκαταλείψει την περιοχή της Χειμάρρας. Όμως, δεν την εκτέλεσε και παρέμεινε στην περιοχή, οργανώνοντας με επιτυχία την άμυνα της.
Με το πέρας τον Βαλκανικών Πολέμων, η Ελλάδα υποχρεώθηκε, βάσει συνθηκών, να αποσύρει τον στρατό της από την περιοχή της Βορείου Ηπείρου. Όμως ο Σπ. Σπυρομήλιος, στις 9 Φεβρουαρίου 1914, δεν εκτέλεσε την διαταγή της αποχώρησης, αντ' αυτού ανακήρυξε την αυτονομία της περιοχής και οργάνωσε τοπικές ένοπλες ομάδες, τους λεγόμενους «Ιερούς Λόχους». Προσχώρησε στην προσωρινή Κυβέρνηση της Βορείου Ηπείρου που ορίστηκε στο Αργυρόκαστρο την 17 Φεβρουαρίου 1914. Μέχρι την επανείσοδο του ελληνικού στρατού στην Β. Ήπειρο, η περιοχή δέχθηκε αρκετές συνδυασμένες επιθέσεις από την νεοσυσταθείσα αλβανική χωροφυλακή καθώς και Αλβανούς ατάκτους, που αποκρούστηκαν με επιτυχία, ιδιαίτερα λόγω των στρατιωτικών ικανοτήτων του Σπ. Σπυρομήλιου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: