Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Εφημερίδα Μαρτίου 2014 σελ. 3


ΟΙ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΙ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων θέλοντας να τονίσει τον ρόλο των Σαρακατσαναίων στις ιστορικές στιγμές της Ελλάδος προβαίνει σε εκδηλώσεις με σκοπό να τονίσει τον πατριωτισμό των Σαρακατσαναίων.  
Στο πρόσφατο παρελθόν στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα <<Η απελευθέρωση της Μακεδονίας και οι Σαρακατσάνοι>> όπου συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου.


Της εκδήλωσης προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο για τους Σαρακατσάνους που έχασαν την ζωή τους για την ελευθερία της Μακεδονίας. Σημαντική ήταν η εκπροσώπηση της ομοσπονδίας και των χορευτικών των Συλλόγων.
Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκαν εξαιρετικές ομιλίες από διακεκριμένους επιστήμονες με κεντρικό άξονα την συμβολή των Σαρακατσαναίων στον Μακεδονικό Αγώνα καθώς επίσης παρουσιάστηκε και δρώμενο με τον θάνατο κορυφαίου Μακεδονομάχου με σαρακατσάνικη καταγωγή, το οποίο αποτέλεσε το κορυφαίο γεγονός της εκδήλωσης.
Σκοπός και στόχος της σύναξης ήταν η απόδειξη της συμμετοχής των Σαρακατσαναίων στις δύσκολες στιγμές  της πατρίδας μας κατά τον Μακεδονικό Αγώνα.






Μια οικονομική άποψη
Ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση, χρηματοπιστωτική σταθερότητα και Ελληνική Προεδρία
του Κωνσταντίνου Α.Μουτσιάνα, υποψ.διδάκτορα Τραπεζικής Χρηματοοικονομικής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Η ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της δημοσιονομικής και οικονομικής ενοποίησης και, παράλληλα, μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ελληνική προεδρία. Η πρόσφατη παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση που ξεκίνησε από τις Η.Π.Α. και προκάλεσε «αλυσιδωτές» συνέπειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέδειξε τις αδυναμίες της ευρωπαϊκής τραπεζικής αρχιτεκτονικής και επανέφερε το ζήτημα της αποτελεσματικής κοινής εποπτείας των τραπεζικών ιδρυμάτων στο προσκήνιο.
Ως πρόδρομες ενέργειες της τραπεζικής ενοποίησης μπορούν να χαρακτηριστούν οι συνθήκες της Επιτροπής της Βασιλείας (γνωστές και ως Βασιλείας Ι,ΙΙ και ΙΙΙ) που ρυθμίζουν θέματα τραπεζικής εποπτείας και διαμορφώνουν ένα κοινό εποπτικό πλαίσιο. Προς αυτή την κατεύθυνση σημαντικό ρόλο έπαιξε η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου.


Τα συστατικά στοιχεία της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης που θα διαμορφώσουν ένα ασφαλές χρηματοοικονομικό περιβάλλον όπου δεν θα υπάρχει αλληλεξάρτηση των τραπεζικών κινδύνων με τον κίνδυνο χώρας (sovereignrisk) είναι:


     1.      Ενιαίος εποπτικός μηχανισμός, ο οποίος θα λειτουργεί με κοινά εφαρμόσιμο κανονιστικό πλαίσιο για τα τραπεζικά ιδρύματα εξαλείφοντας διαφοροποιήσεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη
2.       Ενιαίος μηχανισμός εξυγίανσης των τραπεζών, ο οποίος θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη κοινών διαδικασιών για την αντιμετώπιση και διευθέτηση προβλημάτων στη λειτουργία των τραπεζών
3.       Κοινό ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων
Στα οφέλη που θα προκύψουν από την εφαρμογή κοινής τραπεζικής πολιτικής που θα εφαρμοστεί στο πλαίσιο της τραπεζικής ενοποίησης και θα αφορά τις 130 συστημικού ενδιαφέροντος τράπεζες μπορεί να συμπεριληφθούν τα εξής:
Αποκατάσταση ισορροπίας της ασύμμετρης χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών οικονομιών
1.       Ανακατανομή κεφαλαίων και δυνατότητα πρόσβασης των επιχειρήσεων σε φθηνότερες πηγές κεφαλαίων μέσω αυξημένης πιστωτικής επέκτασης
2.       Σταθεροποίηση τραπεζικού συστήματος, διασφάλιση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και αποφυγή νέων κρίσεων
3.       Διασφάλιση παροχής ρευστότητας στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος
4.       Ο ενιαίος μηχανισμός εξυγίανσης των τραπεζών θα «σηκώνει το βάρος» της διάσωσης των προβληματικών τραπεζών χωρίς να επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι πολίτες. Ουσιαστικά θα λειτουργεί ως μηχανισμός απορρόφησης χρηματοοικονομικών αναταράξεων.
5.       Ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και ενίσχυση  της τραπεζικής ασφάλειας για τους καταθέτες
Η ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης έχει, συγχρόνως, και πολιτικά χαρακτηριστικά. Η ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα μπορεί να συνδεθεί με τις πρόδρομες ενέργειες για την πολιτική και οικονομική εξέλιξη της Ευρώπης σε μια Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: