Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Σκόπια: Ο Γκρούεφσκι συμφώνησε για σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης


 
Γράφει  ο Vladislav Perunović

Οι εντατικές διαπραγματεύσεις της κυβερνητικής φράξιας από τη μια πλευρά, και της αντιπολίτευσης από την άλλη, οι οποίες λαμβάνουν χώρα, ακόμη,  βράδυ Τετάρτης,  στις Βρυξέλλες, έχουν ως αποτέλεσμα την παραχώρηση του Γκρούεφσκι για το σχηματισμό μιας τεχνοκρατικής κυβέρνησης.

Αυτή η σημαντική εξέλιξη αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των κύριων πολιτικών δυνάμεων στην πΓΔΜ,  που ακολούθησε την πρώτη συνάντηση στα Σκόπια. Συναντήσεις τις οποίες πρότειναν  διάφοροι δυτικοί διπλωμάτες.
Φαίνεται ότι, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, συμφωνώντας στην προηγούμενη διαπραγμάτευση,  έφθασε σε συμφωνία για πρόωρες εκλογές τον Απρίλιο του 2016, απόψε έκανε μια  ακόμη παραχώρηση-  όπως ζήτησε η  αντιπολίτευση- αυτές οι εκλογές  πρέπει να οργανωθούν από μια τεχνοκρατική κυβέρνηση.

Ωστόσο, η θέση του Γκρούεφσκι είναι ότι αυτή η μεταβατική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να διαρκέσει περισσότερο από 3 μήνες, ενώ στη συνέχεια η αντιπολίτευση με επικεφαλής τον σοσιαλδημοκράτη, Ζόραν Ζάεφ, απαίτησε τουλάχιστον 10 μήνες για την εν λόγω τεχνική κυβέρνηση, λόγω των «μεγάλων προκλήσεων και των προβλημάτων στη διοργάνωση δίκαιων εκλογών».
Πηγη:Βαλκανικο περισκοπιο

Δεν υπάρχουν σχόλια: