Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

DUI:Η λύση στο όνομα της πΓΔΜ είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης

Ο Αλί Αχμέτι τόνισε, στη συνέντευξή του, ότι  δεν επιθυμεί η χώρα του να έχει συγκρούσεις με τους γείτονες


Ο ηγέτης του αλβανικού κόμματος των Σκοπίων, Δημοκρατική Ένωση για Ενσωμάτωση (DUI), Αλί Αχμέτι, πιστεύει ότι η λύση στη διένεξη για το όνομα της πΓΔΜ είναι προς το συμφέρον όχι μόνο της χώρας, αλλά και της περιφέρειας και της Ευρώπης και τόνισε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν μέρος της Ευρώπης και ότι θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να ενταχθούν στην ΕΕ.

Σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα της Βιέννης, ‘Der Standard’ είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν περαιτέρω συγκρούσεις με τους γείτονες.
«Πρέπει να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας. Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, πρέπει να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους και να μας βοηθήσουν να επιλύσουμε το πρόβλημα με το όνομα του κράτους. Το ζήτημα της ονομασίας είναι  συναισθηματικό αλλά ο συναισθηματισμός δεν χωρά στον ορθολογισμό. Η λύση θα ήταν επωφελής για τη χώρα, την περιοχή και την Ευρώπη», τόνισε.
Τα Δυτικά Βαλκάνια, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελούν μέρος της Ευρώπης και πρέπει το συντομότερο δυνατόν να ενσωματωθούν στην ΕΕ, επειδή η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι πλήρης χωρίς αυτή την ένταξη.
«Θέλουμε να εφαρμόσουμε τα ίδια πρότυπα. Ένα καλό παράδειγμα είναι η σχέση μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας. Είχαν φριχτούς πολέμους στην Ευρώπη, αλλά το μέλλον δεν μπορεί να οικοδομηθεί πάνω σε τραγωδίες του παρελθόντος», υπογράμμισε ο Αχμέτι.
Αναφερόμενος στο περιστατικό στο Κουμάνοβο, ισχυρίστηκε ότι ήταν «μια ειδική περίπτωση με πολλούς αγνώστους» και εκτίμησε ότι θα ήταν καλό να γίνει ένας διεθνής έλεγχος, προκειμένου να  γίνουν  κατανοητές οι προθέσεις όλων.
Υπενθύμισε ότι η Συμφωνία της Οχρίδας, προβλέπει ότι η γλώσσα, όταν σε έναν δήμο τα άτομα που μιλάνε την αλβανική, υπερβαίνουν πληθυσμιακό το 20 τοις εκατό τότε πρέπει να γίνει επίσημη γλώσσα και ότι οι αρχές των Σκοπίων το εφαρμόζουν αυτού μόνο σε τοπικό επίπεδο.
«Είμαι πεπεισμένος, ότι αυτό το θέμα όταν θα έρθει για συζήτηση  θα το χειρισθούμε με τον καλύτερο τρόπο», δήλωσε ο Αχμέτι, προσθέτοντας ότι η γλωσσική διάταξη πρέπει να εφαρμοσθεί και σε περιφερειακό επίπεδο.
Ο Αλί Αχμέτι απέφυγε να απαντήσει, εάν πιστεύει ότι το σλαβικό κόμμα VMRO-DPMNE με το οποίο συνεργάζεται,  έχει φιλορωσική πολιτική, γιατί υποστηρίζει την ενεργειακή ενίσχυση της χώρας από το ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου που θα διέλθει από Τουρκία και Ελλάδα.
"Στόχος μας είναι να ενταχθουμε στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ", είπε.
 
Πηγη:Βαλκανικο περισκοπιο 

Δεν υπάρχουν σχόλια: