Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Ρώσος πρέσβης στα Σκόπια: Αντιπαραγωγική η επέκταση του ΝΑΤΟ





Σε συνέντευξή του, σε σκοπιανά μέσα ενημέρωσης,  ο Ρώσος πρέσβης στα Σκόπια, Όλεγκ  Σέρμπακ,  προέβη σε μια εκτενή αναφορά σε σχέση με τη στάση της Ρωσίας έναντι της πολιτικής επέκτασης του ΝΑΤΟ, αλλά στις σχέσεις μεταξύ του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων με τη Ρωσία.

Αναφερόμενος στις τεταμένες σχέσεις της Ρωσίας και της Δύσης, ο Ρώσος πρέσβης τόνισε  η ένταση που έχει δημιουργηθεί δεν είναι από πρωτοβουλία  της Ρωσίας.
«Εδώ και πολλά χρόνια έχουμε την υπομονή να διευκρινίζουμε στους δυτικούς εταίρους ότι η πορεία της δημιουργίας μιας παγκόσμιας ηγεμονίας που πραγματοποιείται, επιχειρεί να βλάψει τα συμφέροντα της Ρωσίας. Με την αρχή της βίας και των κυρώσεων και την πολιτική των δύο μέτρων και σταθμών, υπονομεύεται η αμοιβαία εμπιστοσύνη και αργά η γρήγορα θα οδηγηθούμε σε σοβαρά προβλήματα».
Τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ
Σε αναφορά του  για την ένταξη των Σκοπίων στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ο Ρώσος πρέσβης, προέβη στη δήλωση:
Η ίδια η ύπαρξη του ΝΑΤΟ, στη σημερινή του μορφή,  ακόμη και στη λογική της επέκτασής του, είναι αντιπαραγωγική, διότι εμβαθύνει τη διαίρεση της ευρωπαϊκής ηπείρου και επιτείνει  την αμοιβαία δυσπιστία, διεγείρει την κούρσα των εξοπλισμών και αυξάνει την ένταση. 
Η Ρωσία, σεβόμενη το κυριαρχικό δικαίωμα κάθε χώρας να εντάσσεται σε διεθνείς δομές, προτείνει να δοθεί ένα τέλος σε αυτή τη διαίρεση και την εχθρότητα, δημιουργώντας ένα ενιαίο δίκαιο συλλογικής ασφάλειας από τη Λισαβόνα μέχρι το Βλαδιβοστόκ, στο οποίο μπορούν να ενταχθούν όλοι ευρωπαϊκές χώρες, μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά εκείνες που κρατούν ουδετερότητα».
«Όσο αναφορά για τα Σκόπια, στο πνεύμα που αναφέρθηκα, επιβάλλεται  στην περιοχή μια τεχνητή επιλογή, σύμφωνα με το πνεύμα του Ψυχρού Πολέμου, ‘όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας’ με αποτέλεσμα να ωθούν  χώρες στα ‘χαρακώματα’ της πολιτικής του μπλοκ. 
Σε αυτήν την περίπτωση φαίνεται ότι πρόκειται για μια επανάληψη της ιμπεριαλιστικής νοοτροπίας με σκληρή υπαγόρευση και πιέσεις σχετικά με τις ξένες και εγχώριες πολιτικές άλλων, βρισκόμενοι σε αντίθεση με την πραγματικότητα ενός παγκοσμιοποιημένου κόσμου και της οικονομίας της αγοράς, τις αρχές της δημοκρατίας και της εθνικής κυριαρχίας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι στο σύγχρονο κόσμο πρέπει να επικρατεί η πολιτική των ανοικτών θυρών και της διατήρησης σχέσεων αμοιβαίου οφέλους που θα εξασφαλίζουν τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας, της σταθερής ανάπτυξης με ξένες επενδύσεις και ανταγωνισμό».
Ανησυχητικό το μήνυμα από το Κουμάνοβο
Ο Ρώσος πρέσβης αναφερόμενος στην τρομοκρατική επίθεση στο Κουμάνοβο τον περασμένο Μάιο, θα τονίσει ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η τρομοκρατική επίθεση στο Κουμάνοβο ήταν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου αποσταθεροποίησης της οικονομικής και πολιτικής κατάστασης της πΓΔΜ». 
Μάλιστα, συνέδεσε αυτή τη δράση με το ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου και την προσέγγιση της τοπικής κυβέρνησης στην υλοποίηση αυτού του έργου.
«Ορισμένοι αναλυτές έχουν αναφέρει ότι πίσω από την τρομοκρατία υπάρχει σχέδιο που προωθείται από ορισμένους πολιτικούς κύκλους για ξένα συμφέροντα σε βάρος της τοπικής οικονομίας, της κυριαρχίας και της ασφάλειας των πολιτών.
 
Πηγη:Βαλκανικο περισκοπιο

Δεν υπάρχουν σχόλια: