Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Είκοσι χρόνια διπλωματικών σχέσεων Σκοπιων - Ελλάδας ,το ξαναλεμε ΝΕΟΚΟΜΙΤΑΤΖΗΔΕΣ





Η διπλωματική αντιπροσωπεία των Σκοπίων στην Αθήνα, διοργάνωσε σήμερα μια δεξίωση με την ευκαιρία της 20ης επετείου από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της πΓΔΜ και της Ελλάδας και των 24 ετών της ανεξαρτησίας της χώρας μας, γράφει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

Στις 13 Αυγούστου του 1995 τα Σκοπια και η Ελλάδα υπέγραψαν ενδιάμεση συμφωνία και συνήψαν διπλωματικές σχέσεις, με ορισμένες υποχρεώσεις, αλλά χωρίς να καταλήξουν σε μια λύση στο 'πρόβλημα που έχει η Ελλάδα με το συνταγματικό όνομα της χώρας μας', συνεχίζει το κείμενο.
Είκοσι χρόνια αργότερα,  η διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και των Σκοπίων είναι ακόμη ανοικτή και οι πιθανότητες για την επίλυση της  δεν φαίνονται στον ορίζοντα,  καθώς η Αθήνα επιμένει στις κόκκινες γραμμές της  και αυτές είναι ότι θέλει ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση (- αφού δεν δέχεται την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» που προσπαθούν να επιβάλλουν τα Σκόπια).
Με την συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών- η λεγόμενη Ενδιάμεση Συμφωνία- η πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία συμφώνησε να αλλάξει τη σημαία της (ένα σύμβολο που το έκλεψε από τους μακεδονικούς τάφους στη Βεργίνας) και να συμπληρώσει στο Σύνταγμά της, στο πλαίσιο του προοιμίου, όπου θα αναφέρει ότι η «πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας» δεν έχει εδαφικές αξιώσεις έναντι οποιουδήποτε γειτονικού κράτους.
Παράλληλα, η ελληνική πλευρά δεν θα παρουσίαζε εμπόδια στην ένταξη των Σκοπίων σε διεθνείς οργανισμούς.
Η αίτηση για ένταξη θα μπορούσε να είναι με το συνταγματικό της όνομα, αλλά η Ελλάδα διατηρούσε το δικαίωμα να εμποδίσει την ένταξη αυτή,  εάν δεν ήταν στο πλαίσιο της ενδιάμεσης συμφωνίας.
Σε αυτήν τη συμφωνία, η πΓΔΜ και η Ελλάδα- συνεχίζει το δημοσίευμα- δεν αναφέρονταν ως «Μακεδονία» ή Ελλάδα αλλά με τις ονομασίες των πρωτευουσών τους, Σκόπια και Αθήνα.
Στις 3 Απριλίου του 2008, η Ελλάδα παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, αφού εμπόδισε την πρόσκληση για την ένταξη της πΓΔΜ στη Συμμαχία.
Παρά τις προσπάθειες αρκετών κορυφαίων χωρών υπέρ των Σκοπίων, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, η Ελλάδα (κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή) επικαλέστηκε τις «κακές σχέσεις καλής γειτονίας», λόγω του ανεπίλυτου ζητήματος της ονομασίας.
Το Δικαστήριο της Χάγης- στη συνέχεια- αποφάνθηκε ότι η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας με την εμπόδιση της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008.
Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα σήμερα δεν έχει αλλάξει τη στάση της.
Αν και το ΝΑΤΟ και η διεθνής κοινότητα ζητούν την τήρηση του διεθνούς δικαίου για την επίλυση των διαφορών και άλλων συγκρούσεων, και οι  τοπικές αρχές έχουν επανειλημμένα ζητήσει το ίδιο, επικαλούμενες  την αναγνώριση του Διεθνούς Δικαστηρίου, ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να εμποδίζει την ένταξη των Σκοπίων στη Συμμαχία.
Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Σκοπίων και Ελλάδας έχουν κινηθεί κατά τους τελευταίους μήνες με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
 Οι δύο χώρες διαπραγματεύονται επί του παρόντος, σε 11 συγκεκριμένα σημεία που τέθηκαν από την ελληνική πλευρά,  για την απόκτηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης,  σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία, οι εξωτερικές υποθέσεις και τα παρόμοια, σημειώνει το δημοσίευμα.
 
Πηγη:Βαλκανικο περισκοπιο

Δεν υπάρχουν σχόλια: