Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ;

Η ρωσική προσπάθεια να μπουν στις συνομιλίες οι Κούρδοι και η αντίδραση  του Ταγίπ Ερντογάν

Εχουμε γράψει και άλλες φορές από αυτήν εδώ τη στήλη ότι το 2016, αν δεν είναι έτος λύσης, θα είναι η χρονιά που δρομολογηθεί η λύση στη Συρία. Οσο και να φαίνεται παράξενο, στις σοβαρές προσπάθειες που γίνονται -κυρίως από πλευράς ΗΠΑ και Ρωσίας- για την επίλυση και τον τερματισμό της κρίσης ο παράγοντας που αποτελεί το βασικό εμπόδιο για την επίτευξη της ειρήνης στη Συρία είναι η Τουρκία.

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Αστον Κάρτερ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη στο Παρίσι, όπου βρέθηκε ακριβώς για να συμμετέχει σε συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Αμυνας της Γαλλίας, Αγγλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Αυστραλίας και Ολλανδίας, με θέμα την επίλυση της κρίσης στη Συρία, δήλωσε ότι τις επόμενες τρεις εβδομάδες οι υπουργοί Αμυνας 26 χωρών που συμμετέχουν στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (Ι.Κ.). θα συναντηθούν στο Παρίσι. Στόχος είναι ο καλύτερος συντονισμός και ο τελικός σχεδιασμός για την εκδίωξη των τζιχαντιστών του Ι.Κ. από τα εδάφη που κατέχουν στη Συρία και στο Ιράκ.
Την ίδια στιγμή, κορυφώνονται οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας με κύριο θέμα αν θα συμμετέχουν ή όχι οι Κούρδοι της Συρίας, και συγκεκριμένα το Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), ανάμεσα στις δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης στις ειρηνευτικές συνομιλίες που πρόκειται να γίνουν το επόμενο διάστημα στη Γενεύη.

Ακριβώς επειδή η συμμετοχή των Κούρδων θα αποτελέσει την υψηλότερου επίπεδου διεθνή νομιμοποίησή τους, νομιμοποιώντας κατά κάποιον τρόπο και την τεράστια έκταση που κατέχουν στο λεγόμενο «κουρδικό διάδρομο», κατά μήκος των συνόρων Συρίας-Τουρκίας, η κυβέρνηση της Αγκυρας έχει εξαντλήσει τις πολιτικές και τις διπλωματικές δυνατότητές της για να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη, την οποία στηρίζει σθεναρά η Ρωσία.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, επισκέφθηκε το Λονδίνο, ζητώντας τη βοήθεια της αγγλικής κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα, βοήθεια που κατά πάσα πιθανότητα εξασφάλισε ήδη από τη Γαλλία, άγνωστο με ποιο αντάλλαγμα. Να σημειωθεί ότι η Γαλλία ασκεί πιέσεις στη Ρωσία να υπαναχωρήσει στο θέμα, επικαλούμενη αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Από την άλλη πλευρά, ο εκ των ηγετών του Κουρδικού Απελευθερωτικού Κινήματος Τζεμίλ Μπαγίκ, μιλώντας πριν από μία εβδομάδα στον κουρδικό τηλεοπτικό σταθμό Stêrk TV, δήλωσε ότι, σε περίπτωση που δεν συμμετέχουν οι Κούρδοι στις συνομιλίες που θα γίνουν στη Γενεύη υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών, αυτές δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Μάλιστα, ανέφερε ότι, αν ο στόχος όλων είναι να παραμείνει ενωμένη και δημοκρατική η Συρία, τότε στις συνομιλίες θα πρέπει να συμμετέχουν και οι Κούρδοι.

Επίσης, ο Μπαγίκ κάλεσε τους Κούρδους του νότιου Κουρδιστάν (Β. Ιράκ) να διώξουν τα τουρκικά στρατεύματα που έχουν στρατοπεδεύσει κοντά στη Μοσούλη, γιατί, αν δεν το κάνουν, οι Τούρκοι θα παραμείνουν εκεί για πάντα, πετυχαίνοντας τη μόνιμη διάσπαση των Κούρδων.

Τέλος, ο συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD) Σαλίχ Μουσλίμ δήλωσε με τη σειρά του ότι συνομιλίες χωρίς τους Κούρδους δεν πρόκειται να έχουν κανένα αποτέλεσμα.
Οσον αφορά την επιχειρησιακή πλευρά του θέματος, κορυφώνονται οι προετοιμασίες για την απελευθέρωση από τους Κούρδους και από συνεργαζόμενες δυνάμεις Σύρων, από τη μια πλευρά της πόλης Τζαραμπλούζ, με την αεροπορική υποστήριξη των ΗΠΑ, και από την άλλη πλευρά της πόλης και της περιοχής Αζάζ, με την αεροπορική υποστήριξη της Ρωσίας.
Αν ολοκληρωθούν οι προσπάθειες αυτές και απελευθερωθούν οι προαναφερθείσες πόλεις, τότε θα έχει αποκοπεί η επικοινωνία της Τουρκίας με το Χαλέπι, ενώ οι Κούρδοι θα έχουν ενώσει τα καντόνια Κομπάνι - Αφρίν, φτάνοντας ένα βήμα πριν από τη θάλασσα.

Κατά την εκτίμησή μας, ΗΠΑ και Ρωσία κατατείνουν να αποδεχτούν μια τέτοια εξέλιξη και στο θέμα της συμμετοχής των Κούρδων στις συνομιλίες της Γενεύης και στο θέμα της απελευθέρωσης Τζαραμπλούζ - Αζάζ, γεγονός που κορυφώνει τον εκνευρισμό της Αγκυρας, η οποία θα προσπαθήσει να κάνει το παν για να αλλάξει τον ρουν των εξελίξεων, οδηγώντας τα πράγματα σε αδιέξοδο.
Σάββας Καλεντερίδης

taxalia

Δεν υπάρχουν σχόλια: