Τι λεει όμως το άρθρο αναλυτικά:
Την ερχόμενη εβδομάδα στην Αγία Πετρούπολη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν και του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών επιβεβαιώθηκε νωρίτερα από το Κρεμλίνο. Δεν αποκλείεται ότι ένα από τα κύρια θέματα των συνομιλιών θα είναι η επανεκκίνηση του έργου της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου «Turkish Stream» που αναβλήθηκε λόγω της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προς το παρόν αντιμετωπίζει αυτές τις προοπτικές,με σκεπτικισμό θεωρώντας ότι το έργο θα ενισχύσει και άλλο την ήδη ισχυρή θέση της «Gazprom» στην ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φοβούνταν επίσης μην υποπέσουν σε «τουρκική εξάρτηση» μετά την έναρξη της λειτουργίας του αγωγού. Η ουκρανική πλευρά, με τη σειρά της, ελπίζει ότι η ΕΕ θα έχει αρκετή πολιτική βούληση για να εμποδίσει την υλοποίηση αυτού του έργου φυσικού αερίου - για παράδειγμα, μέσω των νέων αντι-ρωσικών κυρώσεων.
Δηλώσεις της Μόσχας και της Άγκυρας σχετικά με την ενδεχόμενη επανέναρξη της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου «Turkish Stream» αντιμετωπίστηκαν με ανησυχία από την ΕΕ, διότι η εφαρμογή του θα αυξήσει την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές στην ΕΕ. Σύμφωνα με μία από αυτές, μετά την έναρξη της λειτουργίας του «Turkish Stream» η Ρωσία δεν θα έχει πλέον ανάγκη να χρησιμοποιεί την ουκρανική διαμετακόμιση φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ενώ άλλοι εναλλακτικοί διάδρομοι μεταφοράς του φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας επίσης θα αποκλειστούν. «Η αποκατάσταση της φιλίας της Τουρκίας και της Ρωσίας μπορεί να γίνει πρόβλημα στην περίπτωση που η Ρωσική Ομοσπονδία προτίθεται να αντικαταστήσει την Ουκρανία με την Τουρκία», - τόνισε ένας από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Άγκυρα ενδιαφέρεται για τις προμήθειες του φθηνού φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Οι επιφυλάξεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων εκφράστηκαν όταν η Τουρκία επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της για την υλοποίηση του έργου «Turkish Stream». Ο Υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι πολιτικές αποφάσεις για τα κοινά ρώσο-τουρκικά έργα - το πυρηνικό σταθμό «Ακούγιου» και το αγωγό φυσικού αερίου «Turkish Stream» έχουν ήδη ληφθεί, και η τελική ώθηση για την κατασκευή του αγωγού θα δοθεί στη συνάντηση των αρχηγών κρατών της Ρωσίας και της Τουρκίας, που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί την 9η Αυγούστου στην Αγία Πετρούπολη. Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε την ημερομηνία της συνάντησης. Οι Πρόεδροι αναμένεται να συζητήσουν και την κατάσταση γύρω από το αγωγό φυσικού αερίου.
Παράλληλα, ο Υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ στο τέλος της περασμένης εβδομάδας επιβεβαίωσε επίσης ότι οι χώρες έχουν επιστρέψει στη συζήτηση για την κατασκευή δύο γραμμών του αγωγού φυσικού αερίου «Turkish Stream». «Η Τουρκία ενδιαφέρεται να λαμβάνει το φυσικό αέριο απευθείας, παρακάμπτοντας άλλες χώρες διέλευσης, και σ’ αυτό το πλαίσιο το «Turkish Stream» προβλέπει να έχει τουλάχιστον μια γραμμή για τους Τούρκους καταναλωτές - χωρητικότητας 15,75 δις. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου », - εξήγησε ο Υπουργός σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι «Ρωσία 24». Η δεύτερη γραμμή του αγωγού φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον ίδιο, θα προορίζεται για τους ευρωπαίους καταναλωτές. Και αυτή η γραμμή μπορεί επίσης να περάσει μέσω της Μαύρης Θάλασσας και του εδάφους της Τουρκίας.
Την ίδια ώρα εκτιμάται ότι ο νέος αγωγός φυσικού αερίου τελικά θα κάνει την Τουρκία ένα κομβικό σημείο στο δρόμο του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. «Γενικά στην Τουρκία υπάρχει μεγάλος αριθμός διάφορων έργων (π.χ. αγωγός φυσικού αερίου TANAP από το Αζερμπαϊτζάν ), και μπορούμε να πούμε ότι η Τουρκία θα διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο ως χώρα διαμετακόμισης για τον εφοδιασμό των ευρωπαίων καταναλωτών με φυσικό αέριο», - δήλωσε ο Νόβακ.
Όπως γίνεται εμφανές, αυτός είναι ο παράγοντας που ανησυχεί πολύ την ΕΕ. Ίσως η ΕΕ αρχικά δεν περίμενε τέτοιες ενέργειες από τη Μόσχα και την Άγκυρα, ή δεν υπολόγιζε ότι η αναθέρμανση των σχέσεων μπορεί να συμβεί τόσο γρήγορα. Διεθνείς αναλυτές σαν να μην έχουν εξετάσει το ενδεχόμενο της αποκατάστασης της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Ειδικότερα, οι σύμβουλοι της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ και της κυβέρνησης της Γερμανίας έχουν υπολογίσει τις πιθανές εκπλήξεις που η Ρωσία στο εγγύς μέλλον μπορεί να παρουσιάσει στον κόσμο. Στα έγγραφα περιλαμβάνονται τα πιο απίθανα σενάρια, έως και μια «ένοπλη εισβολή στο Καζακστάν», αλλά όχι αυτά που, όπως φαίνεται, βρίσκονται στην επιφάνεια.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο «Turkish Stream» έχει αντικαταστήσει το «South Stream» που έχει κλείσει. Πρόκειται για την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Τουρκία στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας και περαιτέρω μέσω του τουρκικού εδάφους ως τα σύνορα με την Ελλάδα. Ως αποτέλεσμα, το αέριο φτάνει μόνο μέχρι τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και, ως εκ τούτου, θεωρητικά, δεν εμπίπτει στους κανόνες της ΕΕ. Παρά το εκδηλωθέν ενδιαφέρον, η διακυβερνητική συμφωνία για τον αγωγό δεν έχει υπογραφεί, και μετά το περιστατικό με το καταρριφθέν από την Τουρκία ρωσικό αεροσκάφος Su-24, το σχέδιο έχει ανασταλεί εντελώς. Την ίδια στιγμή η Τουρκία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά πωλήσεων της «Gazprom» μετά τη Γερμανία. Το 2014, η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου πούλησε για εξαγωγή προς την Τουρκία 27,4 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Το Υπουργείο Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας αποδίδεται το ενδιαφέρον της Τουρκίας για την κατασκευή του αγωγού, εν τω μεταξύ, και στις πρόσφατες δηλώσεις του Κιέβου σχετικά με την προγραμματισμένη αύξηση του κόστους διαμετακόμισης του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας. «Αν το κόστος της διέλευσης θα είναι υψηλότερο, όπως ισχυρίζονται οι ουκρανοί συνάδελφοί μας, αυτό θα συμπεριληφθεί στο κόστος μεταφοράς και τελικά στις τιμές του φυσικού αερίου για τους καταναλωτές στην Τουρκία», - είπε ο Νόβακ.
Η σύμβαση για τη διαμετακόμιση του ρωσικού φυσικού αερίου με τη «Naftogaz της Ουκρανίας» ισχύει μέχρι το τέλος του 2019, η τρέχουσα ταρίφα είναι 2,5 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα ανά 100 χιλιόμετρα. Ταυτόχρονα η «Gazprom» ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η τιμή της μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω άλλου αγωγού, παρακάμπτοντας την Ουκρανία, - του «Nord Stream» - είναι USD 2,1 ανά 1.000 κυβικά μέτρα ανά 100 χιλιόμετρα.
Η Ουκρανία - η κύρια χώρα διέλευσης για το ρωσικό φυσικό αέριο προς την ΕΕ - την ιδέα της επανεκκίνησης του έργου αντιμετώπισε αρκετά ψυχρά. Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Naftogaz της Ουκρανίας» Andrei Kobolev δήλωσε ότι υπάρχουν κίνδυνοι λόγω της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου «Turkish Stream» για την Ουκρανία και την ΕΕ. «Αυτή η κατασκευή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά» - παραθέτει τα λόγια του το RBC-Ουκρανίας. «Για την Ουκρανία, το έργο αυτό φέρει κάποιο κίνδυνο. Θα χάσουμε αμέσως κάποιες ποσότητες από τη διέλευση. Οι ποσότητες φυσικού αερίου, που περνούσαν από το έδαφος της Ουκρανίας και έφερναν χρήματα στην οικονομία μας, θα προορίζονται για αλλού», - εξήγησε ο Kobolev.
Ο επικεφαλής της «Naftogaz» αναμένει ότι «σε αυτή την κατάσταση, η θέση της ΕΕ θα είναι το ίδιο σκληρή όπως και με το «South Stream». Ο Kobolev δεν αποκλείει «ότι η ΕΕ θα μπορούσε να αναστείλει το έργο αυτό ή ακόμα και εντελώς να το κλείσει».
Και, σύμφωνα με τον ίδιο, οι πραγματικοί μοχλοί που μπορούν να σταματήσουν τη διαδικασία της κατασκευής του «Turkish Stream» είναι αρκετά απλοί. «Ούτε η Τουρκία ούτε η Ρωσία δεν κατέχουν τεχνολογίες κατασκευής αγωγών βαθέων υδάτων. Μπορούν να το κάνουν μόνο κάποιες ξένες εταιρείες, έτσι ώστε αν υπάρξει ισχυρή επιθυμία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι δυτικές χώρες μέσω των κυρώσεων μπορούν να σταματήσουν το έργο. Το ερώτημα είναι κατά πόσο θα υπάρχει σχετική πολιτική βούληση», - τονίζει ο Kobolev.
Μπορεί να υποθέσει κανείς ότι κάποιες ενέργειες των Βρυξελλών σχετικά με το σχέδιο θα ακολουθήσουν ήδη μετά τη συνάντηση του Προέδρου Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογό του. «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στην Τουρκία», - δήλωσε στο Reuters ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Maroš Shevchovich.
Οι ερωτηθέντες από τη «NG» εμπειρογνώμονες, επίσης, συμφωνούν ότι για την ΕΕ το «Turkish Stream» είναι ένα επικίνδυνο έργο. «Η εφαρμογή του «Turkish Stream» θα οδηγήσει στο γεγονός ότι η Άγκυρα θα ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών φυσικού αερίου στη Νότια και Ανατολική Ευρώπη. Ως αποτέλεσμα, αντί για την εξάρτηση από τη Ρωσία ή την Κασπία, η ΕΕ θα αποκτήσει την «τουρκική εξάρτηση», - λέει ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της μηχανικής εταιρείας «2K» Ιβάν Αντριέφσκι. Λαμβάνοντας υπόψη τις περίπλοκες σχέσεις της Ευρώπης και της Τουρκίας, η ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της Άγκυρας σαφώς δεν συμφέρει την ΕΕ, λέει ο ίδιος. «Η θέση ενός μεγάλου κομβικού σημείου διανομής φυσικού αερίου θα επιτρέψει στην Τουρκία που τείνει να συγκεντρώσει στο έδαφός της τις ροές του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, το Ιράν και το Ισραήλ, να ασκεί πίεση στις Βρυξέλλες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην ΕΕ», - συμφωνεί με τον ίδιο μέλος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του Συνδέσμου Βιομηχάνων Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Ρωσίας Eldar Kasaev.
Σύμφωνα με τα όσα πιστεύουν οι ειδικοί, στον παρόντα χρόνο, οι προοπτικές του «Turkish Stream» είναι πιο καλές από ό, τι πριν από τη σύγκρουση μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Τουρκίας. Όμως, τονίζει ο Kasaev, πιο σοφό εκ μέρους της Ρωσίας θα ήταν να μη βιαστεί να προβεί σε θορυβώδεις δηλώσεις, και να περιμένει κατά πόσο οι τουρκικές αρχές επιδείξουν μεγαλύτερη πρωτοβουλία και πραγματικό, και όχι δηλωτικό ενδιαφέρον για το κοινό έργο. «Πρέπει να προσπαθήσουμε να εξυπηρετήσουμε στο έπακρο τα συμφέροντα του δικού μας κράτους, σωστά, χωρίς καμιά απώλεια, να διανεμίσουμε μεταξύ των εταίρων τους πολλούς κινδύνους κατά τη διάρκεια της κατασκευής δαπανηρών αγωγών, και να μη στρέφουμε ανυπόμονο βλέμμα στις τουρκικές ακτές», - πιστεύει ο ίδιος. Ο εμπειρογνώμονας υπενθυμίζει ότι η Ρωσία έχει ήδη κάνει ένα λάθος κατά το αρχικό στάδιο των διαπραγματεύσεων για το «Turkish Stream». «Μετά τη βιαστική παραχώρηση στους Τούρκους της έκπτωσης για το φυσικό αέριο η Ρωσική Ομοσπονδία δεν έχει λάβει ως αντάλλαγμα ούτε την υπογεγραμμένη διακυβερνητική συμφωνία ούτε ένα εγκεκριμένο πακέτο των τεχνικών εγγράφων που απαιτούνται για την υλοποίηση του έργου. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο Ερντογάν δεν θα δώσει ξανά μια «μαχαιριά πισώπλατα» , συνοψίζει ο Eldar Kasaev.
Ως αποτέλεσμα αυτού υπάρχει το ενδεχόμενο, οι διαπραγματεύσεις σχετικά με το «Turkish Stream» να διαρκέσουν πολύ και να είναι δύσκολες. «Η θέση της ΕΕ είναι να διαφοροποιήσει τις προμήθειες του φυσικού αερίου. Το φυσικό αέριο έρχεται από τη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας, καθώς και μέσω του «Nord Stream». Ταυτόχρονα ορισμένες χώρες της ΕΕ θεωρούν ότι ένα δεύτερο «Nord Stream» είναι περιττό, εξηγεί ο αναλυτής της «Finam» Alexey Kalachev. - Είναι σαφές ότι υπό αυτές τις συνθήκες ούτε το «South Stream» ούτε το «Turkish Stream» δεν ταιριάζουν με την ευρωπαϊκή ενεργειακή στρατηγική.
Πηγή: ellada-russia.gr.Onalert.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου