Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

«Οικονομική ενοποίηση των Αλβανών»- σιωπηλό μποϊκοτάζ προϊόντων των Σκοπίων



Μετά το σχηματισμό πέρυσι της Ένωσης των μεγάλων δήμων, όπου εκλέγονται Αλβανοί δήμαρχοι και την υιοθέτηση δήλωσης σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ τους, σε περιοχές των Σκοπίων, της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου,  τώρα διαμορφώνεται  μια «αλβανική οικονομική ζώνη».

Διπλωμάτες- γράφει η σλαβική εφημερίδα ‘Βέτσερ’ στη διαδικτυακή έκδοσή της, πιστεύουν ότι αυτό είναι ένα μέρος του παγόβουνου που ονομάζεται «Πλατφόρμα των Τιράνων»  και σύντομα θα πρέπει να φανερωθούν και άλλα βήματα προς την ενοποίηση του αλβανικού εθνοτικού και γλωσσικού χώρου.
Υπουργοί από την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο και τα Σκόπια, εκπρόσωποι των εμπορικών επιμελητηρίων των τριών χωρών και Αλβανοί επιχειρηματίες συγκεντρώθηκαν  στο Shëngjin (Αλβανία) σε φόρουμ Αλβανών παραγωγών.
Όπως ανακοινώθηκε επίσημα μετά τη συνάντηση, το φόρουμ είχε στόχο «να προωθήσει τα προϊόντα που παράγονται σε μέρη όπου ζουν Αλβανοί, για να δημιουργηθεί μια γέφυρα μεταξύ των επιχειρηματιών, ώστε να παύσουν να υπάρχουν οι εμπορικοί φραγμοί μεταξύ των τριών χωρών και να λειτουργούν ως μια κοινή αγορά.
Στη συνάντηση παρέστησαν Αλβανοί υπουργοί από την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο και τα Σκόπια και  το φόρουμ έγινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, δηλαδή, χωρίς την παρουσία των μέσων ενημέρωσης.
Ειδικοί αναφέρουν ότι θα μπορούσε η συνάντηση αυτή να θεωρηθεί δικαιολογημένη με οικονομικά κριτήρια εάν συμμετείχαν μόνο οι Σύλλογοι ή Ενώσεις των Αλβανών παραγωγών και κατασκευαστών από το Κοσσυφοπέδιο και τη δυτική περιοχή του κράτους των Σκοπίων. 
Ωστόσο, το θέμα πρέπει να το δούμε με άλλο βλέμα, γράφει η ‘Βέτσερ’.
Οι υπουργοί που παρέστησαν στο Φόρουμ, έβαλαν υπογραφές σχετικά με πρόγραμμα εργασίας του 2017 και του καταστατικού που αναφέρεται η συνεργασία ως θεσμική μορφή.
Το όλο έργο βρίσκεται κάτω από το σύνθημα «Αγόρασε αλβανικά, κατανάλωσε αλβανικά».
 Στο φόρουμ τονίσθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί «η προώθηση της επιχειρηματικότητας και του κατασκευαστικού κλάδου στις περιοχές που ζουν οι Αλβανοί (στα Βαλκάνια)».
Αυτό σημαίνει σιωπηλό μποϊκοτάζ στα προϊόντα των Σκοπίων ή οι αρχές ενός οικονομικού πολέμου, σημειώνει το δημοσίευμα.
Η ‘Βέτσερ’ επισημαίνει ότι επόμενος στόχος των Αλβανών,  πέρα από την οικονομική συνεργασία τους στις τρεις χώρες, είναι η επίτευξη συμφωνίας στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, δηλαδή, στην εκπαιδευτική ενοποίηση που σημαίνει ότι το Κοσσυφοπέδιο, η Αλβανία και τα Σκόπια θα έχουν τα ίδια σχολικά βιβλία…
(vecer)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: