Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

«Κρίσιμο Σαββατοκύριακο για τις ελληνο-αλβανικές σχέσεις»



Αυτό το Σαββατοκύριακο αναμένεται να είναι πολύ σημαντικό για τις σχέσεις Αλβανίας – Ελλάδας. Σε μια συνάντηση, στην Κρήτη,  που αναμένεται  σχεδόν σαν το «Big Brother»- αλλά χωρίς κάμερες, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Μπουσάτι και Κοτζιάς θα κλειστούν εκεί  με την ελπίδα να βγει τελικά «λευκός καπνός».

 Η συνάντηση συνδέεται με μια σειρά ανεπίλυτων ζητημάτων, τα οποία  άλλα είναι πρόσφατα και άλλα παλαιότερα. 
Παλαιότερο είναι των θαλάσσιων συνόρων, της εμπόλεμης κατάστασης, τις κατεδαφισμένες επιτύμβιες στήλες που αναφέρονται στη διάρκεια του Β΄ παγκόσμιου πολέμου, αλλά και στη μέση  βρίσκεται ως τζόκερ το θέμα της Χιμάρας.
Για να συζητήσουμε αυτά τα θέματα στο ‘Πρώτο Θέμα’, η τηλεόραση ‘Top Channel’ παρουσιάζει μια ομάδα που αποτελείται από τον ιστορικό Ντόβε Τζούφτι, τον πρώην διευθυντή των διεθνών σχέσεων στο Δημοκρατικό Κόμμα, Τομόρ Αλιζότι, τον δημοσιογράφο  Σταυρί Μάρκο (Σταύρο Μάρκου), τον αναλυτή Σκεντέρ Μιντζόζι και σε τηλεφωνική σύνδεση το μέλος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Βασίλης Μπολάνος.
Αρχικά, ο Μπολάνος αρνήθηκε ότι η Αθήνα παρενέβη πέρα από τις εγχώριες αντιδράσεις, αποκαλώντας το έργο της αποκατάστασης της Χιμάρα ως παράνομο.
«Αν δούμε το νόμο για την αστική ανάπτυξη, λέει:  η πρωτοβουλία για την αστική ανάπτυξη είναι θέμα των εντοπίων και των ιδιοκτητών. 
Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι κάτοικοι αγνοήθηκαν εντελώς», δήλωσε ο Μπολάνος. 
Ανέφερε, επίσης,  ότι το άρθρο του νόμου λέει ότι το έργο πρέπει να εγκριθεί τουλάχιστον από το ένα τρίτο των ιδιοκτητών. «Αλλά σε αυτές τις πρακτικές  απουσιάζουν οι αποφάσεις εκείνες  που λένε ότι έχει συναφθεί συμφωνία με τους ιδιοκτήτες», είπε ο Μπολάνος.
Ο πρώην δήμαρχος της Χιμάρας σχολίασε επίσης την παρέμβαση της Αθήνας. «Ο κ. Κοτζιάς έχει το δικαίωμα να πει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς το σεβασμό στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας», πρόσθεσε.
Ο ιστορικός Ντόβε Τζούφτι υπογράμμισε ότι η αποκατάσταση των υποδομών στη Χιμάρα είναι κάτι το απαραίτητο και σύμφωνα με αυτόν η νομική πτυχή του είναι ένα άλλο θέμα. Ενώ επισήμανε ότι η απαλλοτρίωση πρέπει να γίνει σύμφωνα με το νόμο. Ο Τζούφτι ήταν επικριτικός απέναντι στη στάση  των Αθηνών, που υποστήριξε ότι θα εμπόδιζε την ανάπτυξη.
«Ότι η Χειμάρα πρέπει να αλλάξει, αυτό πρέπει σίγουρα να γίνει. Αλλά υπήρχε μια βούληση που μερικές φορές ενθαρρύνεται από την Αθήνα να διατηρηθεί η αρχαϊκή Χιμάρα, γιατί ως  αρχαϊκή παραμένει και ως ‘ελληνική’ σε εισαγωγικά», τόνισε ο Τζούφτι.
Για τον δημοσιογράφο Σταυρί Μάρκο (Σταύρος Μάρκου) το ζήτημα είναι βαθύτερο. Σύμφωνα με αυτόν, υπάρχουν δύο πτυχές: η τεχνική και η διπλωματική.
«Η Χιμάρα είναι μια αξιοζήλευτη προοπτική και έχει  σοβαρά στοιχεία ανάπτυξης. Αυτή είναι η τεχνική πλευρά για την οποία η αξία της είναι πολύ υψηλή και την επιβουλεύονται  όλοι οι ολιγάρχες», δήλωσε ο Μάρκου.
Η δεύτερη πτυχή, σύμφωνα με τον ίδιο, σχετίζεται με την πρόσφατη ομιλία του πρωθυπουργού Έντι Ράμα στη Συνέλευση για την Χιμάρα,  η οποία ερέθισε την Αθήνα.
«Ίσως ήθελε να προσελκύσει την προσοχή με τη Χιμάρα, εξαιτίας των προβλημάτων που έχει (ο Ράμα) με τα μέλη της κυβέρνησής του που έχουν εμπλακεί με το εμπόριο ναρκωτικών. Αλλά αυτό το ζήτημα προκάλεσε έναν ερεθισμό και ο κ. Κοτζιάς έδωσε ένα μήνυμα στα Τίρανα.
Ενώ ο Τομόρ Αλιζότι, πρώην επικεφαλής των διεθνών σχέσεων στο Δημοκρατικό Κόμμα περιέγραψε ως υπερβολική την αντίδραση της Αθήνας.
«Νομίζω ότι η ελληνική αντίδραση ήταν υπερβολική.  Η Ελλάδα έχει μια μακροχρόνια πολιτική και είναι μια χώρα της ΕΕ που δεν αναγνωρίζει μειονότητες», είπε ο Αλιζότι.
Ο ίδιος τόνισε ότι η κυβέρνηση της Αλβανίας πρέπει να είναι σαφής με την Ελλάδα ότι τα εθνικά θέματα είναι θέματά μας.
«Η κυβέρνηση πρέπει να πει ότι η ελληνική παρέμβαση στις αλβανικές υποθέσεις είναι απαράδεκτη και θα μπούμε στην Ευρώπη με την υπερηφάνειά μας», είπε και πρόσθεσε «το ελληνικό κράτος έχει επιτρέψει συντάξεις από την Ελλάδα, επέτρεψε την αλλαγή ονομάτων. Αυτή είναι μια σοβαρή ευθύνη κατά την άποψή μου».
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: