Για πρώτη φορά στην ιστορία, μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς F-22 Raptor, τα θεωρούμενα ως καλύτερα μαχητικά αεροπορικής υπεροχής σε υπηρεσία σήμερα στον πλανήτη, προσγειώθηκαν στην βάση της Σούδας στην Κρήτη!
Το πώς βρέθηκαν εκεί τα μαχητικά F-22 περικλείεται από μυστήριο, ενώ εντυπωσιακή είναι η σύμπτωση ότι αυτό έγινε ενώ βρισκόταν στις ΗΠΑ για την επίσημη επίσκεψη στην χώρα, τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος.
Τα δύο αεροσκάφη προσγειώθηκαν στη βάση της Σούδας μέσα στη νύχτα προερχόμενα από χώρα του Κόλπου (άλλη πηγή της ΠΑ ανέφερε στο pronews.gr ως βάση προέλευσης αεροπορική βάση της Ιορδανίας) και η κίνηση έγινε με κάθε μυστικότητα.
Τα αεροσκάφη πραγματοποιούν περιπολίες στην περιοχή τς Μέσης Ανατολής εδώ και 1,5 χρόνο περίπου και έχουν επανειλημμένα δισεισδύσει στον εναέριο χώρο της Συρίας, τουλάχιστον μέχρι την περιοχή της Παλμύρας.
Μπορεί να ήθελαν να στείλουν κάποιο μήνυμα οι ΗΠΑ στην Τουρκία; Κάποιο είδος εγγύησης στην ελληνική πλευρά ότι "είναι παρόντες" αν η Τουρκία επιχειρήσει "θερμή" κρίση;
Σε οποιαδήποτε περίπτωση η προσγείωση F-22 στην Σούδα είναι κορυφαίας πολιτικής σημασίας κίνηση. Τα μαχητικά ήταν οπλισμένα και μετά την προσγείωσή τους οδηγήθηκαν σε προστατευμένα καταφύγια.
Αναχώρησαν μόλις πριν από τρεις ημέρες και στο μεσοδιάστημα εκτέλεσαν αποστολές στην ευρύτερη περιοχή της Α.Μεσογείου, αλλά και βορειότερα.
Και εκεί κρύβεται ίσως το μυστικό της ανάπτυξής τους στην Σούδα: Οι ΗΠΑ θα αξιοποιήσουν την Σούδα για πτήσεις των F-22 σε Βαλκάνια και Μαύρη Θάλασσα.
Βασικός στόχος είναι η ενίσχυση και η άσκηση πίεσης στην Ρωσία, καθώς τέτοια αεροσκάφη για ευνόητους λόγους (π.χ. είναι το ότι είναι ευάλωτα σε πρώτο πλήγμα) αν βρίσκονται σε μια χώρα που βρέχεται από την Μαύρη Θάλασσα, όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία.
Ενώ στην Σούδα το στρατηγικό βάθος της, εγγυάται ασφαλές ορμητήριο... Είναι η πρώτη περίπτωση μετά τον "ψυχρό πόλεμο" που η ελληνικό έδαφος χρησιμοποιείται ως βάση για επιχειρήσεις που "βλέπουν" προς Ρωσία...
Το F-22 Raptor έχει ως κύρια αποστολή του είναι η αεροπορική υπεροχή αλλά πλέον στην έκδοση "Β" θα αποκτήσει και πολλαπλού ρόλου ικανότητα εκτέλεσης αποστολών, δηλαδή θα μπορεί να εκτελεί και κρούση στόχων εδάφους.
Στα μέσα της δεκαετίας του '80 η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία ζήτησε, μέσω του προγράμματος Advanced Tactical Fighter(D/R) (ATF), την ανάπτυξη ενός μαχητικού αεροσκάφους νέας γενιάς, το οποίο θα αντικαθιστούσε στις τάξεις της το F-15A/C/E
Στο αίτημα αυτό ανταποκρίθηκαν δύο ομάδες κατασκευαστών. Η πρώτη αποτελούνταν από τη Lockheed, τη Boeing και τη General Dynamics και η δεύτερη από τις Northrop και McDonnell Douglas. Αντίστοιχα κατασκευάστηκαν τα πρωτότυπα αεροσκάφη YF-22 και YF-23.
Μετά από μια εκτενή διαδικασία δοκιμών το YF-22 ανακηρύχθηκε ως ο νικητής του διαγωνισμού στις 23 Απριλίου 1991 με το πρώτο F-22 παραγωγής να πραγματοποιεί την παρθενική του πτήση στις 7 Σεπτεμβρίου 1997. Η εισαγωγή του αεροσκάφους σε υπηρεσία έγινε στις 15 Δεκεμβρίου του 2005.
Η αρχική απαίτηση της αμερικανικής Αεροπορίας ήταν για ένα μαχητικό αεροσκάφος το οποίο θα ήταν κατασκευασμένο από προηγμένα κράματα και συνθετικά υλικά, με σύγχρονο σύστημα ελέγχου πτήσης, ισχυρούς κινητήρες, προηγμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό και, τέλος, θα είχε μειωμένο ίχνος στα ραντάρ.
Πραγματικά, η σχεδίαση του αεροσκάφους με τέτοιο τρόπο και η χρήση υλικών που απορροφούν τα ραδιοκύματα δίνουν ίχνος στα ραντάρ παρόμοιο με μιας μπίλιας!
Επίσης το F-22 έχει τη δυνατότητα να πετά υπερηχητικά χωρίς μετάκαυση.
Πηγη:Pronews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου