Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

ΗΠΑ προς την Τουρκία: «Πολύ σημαντική η συμμαχία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου» - Έξαλλος ο Αλ Σισι με τον Ερντογάν







«Άδειασε» την Τουρκία ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα Geoffrey R. Pyatt, αναφορικά με τις κινήσεις της χώρας μας σε συνδυασμό με την διαμόρφωση μιας στρατηγικής σχέσης άμυνας και ασφάλειας με την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ.
Η Άγκυρα είναι ιδιαίτερα θορυβημένη πό το σύμπλοκο αυτό των στρατηγικών διασυνδέσεων της Αθήνας, σε σημείο που ο ελεγχόμενος από τον Ερντογάν Τύπος ανέφερε πως η «τουρκική Αεροπορία κατάφερε να ακυρώσει ασκήσεις της Ελλάδας και του Ισραήλ στην κυπριακή ΑΟΖ».
Πιο συγκεκριμένα ο Αμερικανός πρεσβευτής είπε σε συνέντευξή του στο περιοδικό  European Business Review και στον πρόεδρο της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, κ. Αθανάσιο Παπανδρόπουλο.αναφορικά με τη δομή των συμμαχιών στην Ν.Α. Μεσόγειο:
«Θα αφήσω την πολιτική της Μέσης Ανατολής στους συναδέλφους μου που εργάζονται σε αυτό το θέμα κάθε μέρα. Αυτό που θα πω είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν πολύ περισσότερο την πιο φιλόδοξη δέσμευση της Ελλάδας με βασικούς εταίρους στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο.
Οι τριγωνικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, και της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου είναι πολύ σημαντικές.
Τα επόμενα δύο χρόνια θα πραγματοποιηθεί ένας από τους πιο ενδιαφέροντες διαλόγους και ευελπιστούμε ότι θα οδηγηθούμε σε περαιτέρω εμβάθυνση αυτών των σχέσεων όσον αφορά την ενέργεια, την οικονομία, την ασφάλεια, την επιβολή του νόμου και την αντιτρομοκρατική συνεργασία.»
Το γεγονός βέβαια ότι ο Αμερικανός πρεσβευτής άφησε εξω από την «εξίσωση ασφάλειας» στην περιοχή, χωρίς να την αναφέρει καν, την Τουρκία είναι ενδεικτικό της παγιωμένης άποψης που έχει πλέον η Ουάσιγκτον.
Το θέμα βέβαια δεν αφορά μόνο τις ΗΠΑ και την Τουρκία.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι είναι έξαλλος με την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν στο Σουδάν, το μαλακό υπογάστριο της Αιγύπτου, αλλά πολύ περισσότερο με την συμφωνία των δύο χωρών για τη δημιουργία «υποδομών» στο νησί Suakin του Σουδάν που βλέπει στην Ερυθρά.
Δεν πρόκειται για μια τυχαία κίνηση.
Το Suakin χρησιμοποιείτο ως ναυτική βάση από τους Οθωμανούς για να ελέγχουν την επαρχία Hejaz, που βρίσκεται στην δυτική Σαουδική Αραβία από επιθέσεις από την Ερυθρά.
Στο ιδιο σημείο η Τουρκία πρόκειται να δημιουργήσει ναυτική επισκευαστική βάση για το τουρκικό Ναυτικό ανασύροντας ζοφερές  μνήμες τους Αιγύπτιους οι οποίοι ήταν κάτω από τον οθωμανικό ζυγό μεταξύ των ετών 1517 και 1867.
Και φυσικά ο Ερντογάν δεν έμεινε μόνο εκεί: Φρόντισε να επισκεφθεί τοποθεσίες στο Σουδάν που ανάγουν στο οθωμανικό παρελθόν της περιοχής όπως τα τζαμιά Al-Hanafi  και Al-Shafei Mosque (τα οποία αναπαλαιώθηκαν μόλις πρόσφατα από την τουρκική υπηρεσία συνεργασίας TIKA και φυσικά το παλαιό τελωνείο στο νησί Suakin.
Ο αιγυπτιακός Τύπος έκανε λόγο για «συνωμοσία της Τουρκίας και του Κατάρ κατά της Αιγύπτου για την επαναφορά του θέματος των αμφισβητούμενων συνόρων μεταξύ Αιγύπτου και Σουδάν».
«Ο Σουδανός πρόεδρος Omar Bashir παίζει με τη φωτιά με αντάλλαγμα τα δολάρια», αναφέρει η Al-Watan.
Στο άλλο άρθρο  με τίτλο  «η πολιτική αυτοκτονία του  Omar Bashir»   αναφέρεται ότι το Σουδάν παραβιάζει τους νόμους της ιστορίας και της γεωγραφίας συνωμοτώντας κατά της Αιγύπτου «σε ένα αιθιοπικό σκηνικό με στόχο να στερήσει από την Αίγυπτο υδάτινους πόρους ενώ το Κατάρ χρηματοδοτεί αυτή την προσπάθεια».
Τα Κάϊρο όμως είναι περισσότερο ανήσυχο από την στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας και Σουδάν εξαιτίας της δημιουργίας της ναυτικής βάσης στην Ερυθρά Θάλασσα.
Η ιστορία του Suakin
Μέχρι τον 19ο  αιώνα το νησί  ανήκε στο διαμέρισμα της οθωμανικής αυτοκρατορίας  Habesh Eyalet ου σήμερα αποτελείται από τις περιοχές της Ερυθραίας, του Τζιμπουτί και της βόρειας Σομαλίας.
Η ναυτική βάση στο νησί ήταν κρίσιμης σημασίας για τους Οθωμανούς. Το 1571 με την κατάκτηση της Αιγύπτου από τον σουλτάνο Σελίμ, αποτέλεσε τμήμα της οθωμανικής αυτοκρατορίας μέχρι τον 19ο αιώνα. Από το σημείο αυτό οι Οθωμανοί έλεγχαν όλη την Ερυθρά αποκαλώντας την δική τους Θάλασσα.
Είναι φυσικό επομένως η Αίγυπτος να αισθάνεται ανατριχίλα με τις κινήσεις του Ρ.Τ.Ενρτογάν και τις γνωστές φιλοδοξίες του. Για αυτό ακριβώς ο Σύρος πρόεδρος μόλις εχθές τον αποκάλεσε ως ένα «παρανοϊκό με οθωμανικές ψευδαισθήσεις».
 



 Πηγη:Pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: