Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

Σκόπια: «Ο Παπανδρέου λέει ότι είμαστε ο φυσικός σύμμαχος της Ελλάδας»

«Παπανδρέου: Εκτός από το όνομα, τα Σκόπια είναι ο φυσικός μας σύμμαχος», γράφει το σλαβικό δημοσίευμα

Σε συνέντευξή του στην ελληνική εφημερίδα Έθνος, ο Γιώργος Παπανδρέου, πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, μιλάει για την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στη διαφωνία του ονόματος, προσθέτοντας ότι υπάρχει βούληση από την πλευρά των Σκοπίων τονίζοντας ότι  η σημερινή κυβέρνηση φαίνεται να συνειδητοποιεί ότι ο αλυτρωτισμός οδηγεί  σε αδιέξοδο, σημειώνει η σλαβική τηλεόραση των Σκοπίων ‘Kanal 5’ στη διαδικτυακή της έκδοση.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας κατά τη συνέντευξή του, αναφέρει ότι στην χρονική περίοδο που ήταν υπουργός Εξωτερικών , ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Γκεοργκιέφσκι ήταν κοντά στην επίλυση του ζητήματος, μετά, όμως, την ανάληψη της εξουσίας από τον Γκρούεφσκι, ο Παπανδρέου λέει ότι ένοιωσε ότι χρησιμοποιεί το ζήτημα της ονομασίας ως δικαιολογία για εσωτερική κατανάλωση.
Το απόσπασμα του Γιώργου Παπανδρέου στη συνέντευξή του  σχετικά με το Σκοπιανό, παρατίθεται παρακάτω: 
Φώφη Γιωτάκη [Έθνος]: Η κυβέρνηση των Σκοπίων δείχνει ότι κάνει κάποια βήματα απέναντι στον αλυτρωτισμό. Είναι η συγκυρία που μπορεί να λυθεί το πρόβλημα και με ποιους όρους;


Γιώργος Παπανδρέου (ΓΠ): Η σημερινή κυβέρνηση της ΦΥΡΟΜ, όπως είχε συμβεί και κάποιες άλλες φορές στο παρελθόν, στο λεκτικό επίπεδο, μοιάζει να έχει συνειδητοποιήσει τα αδιέξοδα που δημιουργεί ο αλυτρωτισμός.


Η λύση στο θέμα του ονόματος θα ήταν μια έμπρακτη απόδειξη αυτής της βούλησης. Στο πλαίσιο που διακομματικά έχουμε συμφωνήσει, δηλαδή την εξεύρεση ενός σύνθετου ονόματος, θα έμπαινε τέλος σε αυτήν την σύγκρουση με την γείτονα χώρα.


Αυτή υπήρξε η συνεχής προσπάθεια μου ως υπουργός εξωτερικών, όπου βρεθήκαμε πολύ κοντά σε λύση με τον πρωθυπουργό Γκεοργκιέφσκι.


Ως πρωθυπουργός, βρέθηκα συστηματικά σε διμερείς επαφές με τον πρωθυπουργό Γκρουέφσκι. Με αυτόν είχα την αίσθηση ότι του ήταν βολικό να χρησιμοποιεί το μακεδονικό ζήτημα ως δικαιολογία για τα εσωτερικά προβλήματα.


Αν σήμερα οι συνθήκες επιτρέπουν λύση ικανοποιητική, τα ευρύτερα γεωπολιτικά δεδομένα είναι ένας ακόμη λόγος για να προχωρήσουμε. Τα Σκόπια, πέραν του ονόματος είναι φυσικός μας σύμμαχος. Η δε επίλυση του ζητήματος, θα μας επιτρέψει και πάλι να αξιοποιήσουμε τη στρατηγική μας θέση στα Βαλκάνια.


Και πρέπει να πω ότι, διαφωνώ με τη θέση της ΝΔ. Σε ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και όχι να υπεκφεύγει βάζοντας ως όρο τη συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων. Είναι απαράδεκτο και ανεύθυνο να κάνουν τον κύριο Καμμένο ρυθμιστή αυτής της εθνικής υπόθεσης.


(Στοιχεία από kanal5.com.mk, ekirikas.com)
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: