Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Κύπρος: Υπό την «επιτήρηση» τουρκικών σκαφών αξιωματούχοι πάνω στο «Saipem 12000»

Στην κυπριακή ΑΟΖ έφθασε χθες βράδυ (26.12.2017) στις 11:00 το γεωτρύπανο «Saipem 12.000», το οποίο θα κάνει γεώτρηση για λογαριασμό της ιταλικής ΕΝΙ και όλα φαίνεται ότι προχωρούν κανονικά, αφού εκεί βρίσκονται και δύο από τα πλοία υποστήριξης που έφτασαν στο σημείο της γεώτρησης λίγο μετά την άφιξη του γεωτρύπανου. Σήμερα στις 9.00 π.μ. πραγματοποιήθηκε και η πρώτη πτήση ελικοπτέρου υποστήριξης από το αεροδρόμιο Λάρνακας προς το γεωτρύπανο, μεταφέροντας και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη που καλωσόρισαν τον πλοίαρχο και το προσωπικό του "Saipem 12000". 

Σημειώνεται ότι το πλοίο-γεωτρύπανο αγκυροβόλησε στο σημείο "Καλυψώ" του τεμαχίου 6 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου εντός των επόμενων ημερών θα αρχίσει τις διαδικασίες για την ομώνυμη γεώτρηση της ΕΝΙ.

Στο σημείο της γεώτρησης μετέβησαν από το λιμάνι Λεμεσού και τα δύο υπό ιταλική σημαία βοηθητικά σκάφη υποστήριξης υπεράκτιων δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων και το καλοκαίρι θα ακολουθήσει δεύτερη γεώτρηση, από την ΕΝΙ, στο τεμάχιο 3 και άλλες δύο γεωτρήσεις από την Exxonmobil στο τεμάχιο 10.

Γεώτρηση ενός μήνα στην ΑΟΖ

Η διαδικασία της ερευνητικής γεώτρησης θα διαρκέσει περίπου ένα μήνα. Θα ακολουθήσει μια ακόμη γεώτρηση από την ΕΝΙ, στο τεμάχιο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ, σε στόχο στον οποίο δόθηκε η επωνυμία "Σουπιά".

Ο εκτελεστικός διευθυντής της ΕΝΙ, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, είχε δηλώσει το Νοέμβριο πως η εταιρεία είναι αισιόδοξη για τις προοπτικές που υπάρχουν, και γι’ αυτό επένδυσε 150 εκατομμύρια ευρώ.

Η ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 6, όπως υπολογίζεται, θα έχει ολοκληρωθεί παραμονές των προεδρικών εκλογών, στις 28 Ιανουαρίου.

Κύπριοι αξιωματούχοι στο "Saipem 12000"

Σήμερα στις 9.00 π.μ. πραγματοποιήθηκε η πρώτη πτήση ελικοπτέρου υποστήριξης από το αεροδρόμιο Λάρνακας προς το γεωτρύπανο, μεταφέροντας και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη που καλωσόρισαν τον πλοίαρχο και το προσωπικό του "Saipem 12000" ενώ έγινε και εκτίμηση της κατάστασης, αφού μικρός αριθμός τουρκικών πολεμικών πλοίων και άλλων μέσων, παρακολουθούν από απόσταση τις διαδικασίες, σύμφωνα με το philenews.com.

Λίγο πριν τις 11.00 μ.μ. πάνω από την περιοχή της γεώτρησης πέταξε και αεροσκάφος C130 που απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Λάρνακας.




Αναλυτικά ο χάρτης:

1. Το σημείο του στόχου «Καλυψώ», όπου από τις 11.00 το βράδυ της Τρίτης βρίσκεται το γεωτρύπανο Saipem 12000. Εκεί βρίσκονται από τα μεσάνυκτα της Τρίτης και ειδικά πλοία υποστήριξης μεταφέροντας τα πρώτα απαραίτητα εφόδια και εξοπλισμό για την έναρξη της γεώτρησης που αναμένεται να ξεκινήσει το Σάββατο. Με λευκό κύκλο η ζώνη προστασίας από θάλασσα και αέρα όπως καθορίστηκε με Navtex και Notam που εκδόθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία.

 2. Με μπλε χρώμα, η ζώνη για την ελεύθερη πλεύση των πλοίων υποστήριξης μεταξύ του λιμανιού της Λεμεσού και του γεωτρύπανου, που δεσμεύτηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία με σχετική Navtex.

3. Με κίτρινο χρώμα η ζώνη που δεσμεύτηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία με Notam, για τις πτήσεις των ελικοπτέρων που μεταφέρουν κυρίως προσωπικό από και προς το γεωτρύπανο από το αεροδρόμιο Λάρνακας.

4. Μεγάλη θαλάσσια ζώνη έκτασης 27.000 τετρ. χιλιομέτρων νότια της Κύπρου και εντός της Κυπριακής ΑΟΖ που «δέσμευσε» παράνομα η Τουρκία για ασκήσεις του τουρκικού πολεμικού Ναυτικού και έχει ισχύ μέχρι και αύριο Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου.

5. Με κόκκινο χρώμα, η απειλητική τουρκική παράνομη navtex με αρ. 1414 που εκδόθηκε στις 13 Δεκεμβρίου με ισχύ μέχρι και σήμερα, για – όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται – Στρατιωτικές ασκήσεις, υποβρύχιες δραστηριότητες και δραστηριότητες επιφάνειας, για την προστασία και επανεξασφάλιση κρίσιμων υποδομών».


Mε πληροφορίες από http://www.philenews.com,Onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: