Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2018

Σκόπια: “2018 έτος κλειδί στο θέμα του ονόματος”


Ένα από τα πιθανά βήματα του Έλληνα πρωθυπουργού είναι η συνεδρίαση των υπουργών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και η tête-à-tête συνάντηση Τσίπρα- Καμμένου, σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας, αναφέρει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων, προσθέτοντας  ότι για αυτήν δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση.

 Όμως, τις τελευταίες ημέρες, ενώ  η διαμάχη μεταξύ Σκοπίων και Ελλάδας έγινε το κύριο θέμα του νότιου γείτονα, οι δημοσιογράφοι καταλήγουν σε διάφορες αναλύσεις, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, σενάρια διοργάνωσης κυβερνητικής συνεδρίασης  με όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης , τόσο τους υπουργούς από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα,  προκειμένου να ξεπερασθούν οι διαφορές ως προς την εθνική θέση στο ζήτημα του ονόματος.
Έτος κλειδί το 2018
Σύμφωνα, με όλες τις  επίσημες δηλώσεις της Αθήνας και των Σκοπίων, το 2018 μπορεί να είναι ένα ‘έτος κλειδί’ για τις δύο χώρες.
Η αισιοδοξία είναι παρούσα και στις δύο πλευρές των συνόρων για το κλείσιμο της παλιάς διαμάχης - περισσότερο και ένα τέταρτο του αιώνα.
Η αισιοδοξία αυτή ξεκίνησε από τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, όταν στις 26 Οκτωβρίου σε συνέντευξή του στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, για πρώτη φορά συζητήθηκε εκτενώς και διεξοδικά το θέμα της ονομασίας.
«Πιστεύω ότι το πρώτο εξάμηνο  του 2018 θα πρέπει να επιλυθεί αυτό το ζήτημα. Εάν δεν επιλυθεί, θα έχουμε μεγάλες δυσκολίες. Εάν ληφθεί απόφαση απαιτούνται 3-4 μήνες γραφειοκρατικών διαδικασιών στα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να υποβληθεί το σχετικό έγγραφο, που σημαίνει ότι θα φθάσουμε στο τέλος του 2018», είπε ο Νίκος Κοτζιάς στη συνάντηση με δημοσιογράφους.
Η σκέψη για τη λήψη απόφασης κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2018, τα ελληνικά ΜΜΕ την συσχετίζουν με την επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούλιο, θέτοντας προθεσμία για την επίτευξη της συμφωνίας.
Συγκρατημένη αισιοδοξία από ΕΛΙΑΜΕΠ
Για τις πρόσφατες εξελίξεις στις σχέσεις των Σκοπίων- Αθήνας και την αισιοδοξία των δύο χωρών, αναφέρει το σλαβικό δημοσίευμα, επικαλούμενο δηλώσεις του Ιωάννη Αρμακόλα καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονία της  Θεσσαλονίκης  και επικεφαλής του προγράμματος για την Νοτιοανατολική Ευρώπη στο Ελληνικό Ίδρυμα Εξωτερικής Πολιτικής  ΕΛΙΑΜΕΠ, ο οποίος λέει ότι είναι πρόθυμες και οι δύο πλευρές για τη λύση.
«Η κατάσταση είναι καλύτερη από οποιαδήποτε άλλη στιγμή  κατά τα τελευταία 10 χρόνια ή περισσότερο,  υπάρχει αισιοδοξία επειδή το θέμα έχει ξεπαγώσει.  Αλλά, δεν θα ήθελα να  είμαι υπερβολικά αισιόδοξος», σχολίασε το Αρμακόλας που προσθέτει ότι δεν χρειάζεται υπερβολική αισιοδοξία, διότι το πρόβλημα έχει πολλές παραμέτρους. Υπάρχουν πολλά ζητήματα που είναι δύσκολο να επιλυθούν και , ως εκ τούτου, όπως λέει « απαιτείται συντονισμός της διεθνούς κοινότητας, απαιτείται καλή θέληση από όλες τις πλευρές, καλή θέση της αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες για το πώς θα παρουσιασθεί η λύση ενώπιον της κοινής γνώμης, ποιες θα είναι οι λεπτομέρειες της συμφωνίας κλπ».
 Η λύση ‘erga omnes
Οι απαιτήσεις της Αθήνας είναι για μια λύση ‘erga omnes’,  δηλαδή ένα όνομα για εσωτερική και εξωτερική χρήση σε ένα πακέτο συμφωνία που θα περιελάμβανε όλα τα στοιχεία: όνομα, γλώσσα, ταυτότητα, παράγωγα ονομάτων, αρκτικόλεξα, εμπορικά ονόματα και τα συναφή και από την άλλη  υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο σύναψης της σύμβασης.
Η «Δύσκολη  Εξίσωση» και η στάση του Πάνου Καμμένου
Ως «Δύσκολη  Εξίσωση» χαρακτηρίσθηκε το ζήτημα από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ακριβώς λόγω των ιδιαίτερων στάσεων που διαφέρουν στα Σκόπια και στην Αθήνα.
Η εξίσωση γίνεται περισσότερο πολύπλοκη επειδή στην κυβέρνηση συνασπισμού ο εταίρος Πάνος Καμμένος έχει διατηρήσει  τη θέση της εθνικής γραμμής του 1992, η οποία ελήφθη μετά από τη συνάντηση των πολιτικών ηγετών στο προεδρικό μέγαρο, όπου κατά τη συνεδρίαση ελήφθη απόφαση να μην γίνει αποδεκτό όνομα που θα περιέχει τη λέξη  Μακεδονία.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή  των Σκοπίων στην Αθήνα, ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων, σε καμία περίπτωση, όπως δηλώνει δημοσίως, δεν θα δεχθεί ένα σύνθετο όνομα με τη λέξη Μακεδονία.
Από την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται μια πιθανή λύση να λάβει πράσινο φως από το Κοινοβούλιο, με την υποστήριξη των βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Μάλιστα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση ΕΡΤ, πριν από δύο εβδομάδες, εξέφρασε τη πεποίθηση ότι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο υπάρχει πλειοψηφία βουλευτών και όχι πλειοψηφία κομμάτων για μια πιθανή διευθέτηση του ονόματος.
 Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε ότι εάν η συμφωνία δεν υποστηριχθεί από τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, δεν θα υπερψηφίσει μια πιθανή λύση. Ζήτησε από τον Τσίπρα και τον Καμμένο να συμφωνήσουν και να ακολουθήσουν  την ίδια στάση, διαφορετικά να παραιτηθούν.
 Οι επιλογές του Καμμένου
Η εφημερίδα «Τα Νέα», συνεχίζει το σλαβικό δημοσίευμα, σε ανάλυσή της  σημειώνει ότι ο Καμμένος έχει δύο επιλογές:  ή να διατηρήσει τη θέση του ή η κυβέρνηση να χάσει την πλειοψηφία και συγχρόνως να ενισχυθεί το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που σήμερα αξιολογείται περίπου στο 2,5% (ενώ το όριο για να εισέλθει ένα κόμμα στο ελληνικό κοινοβούλιο είναι 3%) και να επανέλθει στο κοινοβούλιο μετά από εκλογές.
Η δεύτερη επιλογή του Καμμένου, σύμφωνα με ‘Τα Νέα’ είναι να αλλάξει στάση, κάτι που δεν θα είναι για πρώτη φορά, αφού κατά το παρελθόν έχει ψηφίσει νομοσχέδια για τα οποία είχε κρατήσει αρνητική στάση. Έτσι θα δώσει διάρκεια ζωής στην κυβέρνηση, να παραμείνει ο  ίδιος ως υπουργός Άμυνας, αλλά το κόμμα του στις επόμενες εκλογές θα ενέχει τον κίνδυνο να παραμείνει εκτός βουλής.
Παρόλα αυτά, στο ελληνικό πεδίο, εξακολουθεί να υπάρχει αισιοδοξία και βρισκόμαστε τώρα σε αναμονή για τη νέα συνάντηση του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών που θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα στο τέλος του μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: