Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

Σκόπια: Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν την Ελλάδα να επιλύσει γρήγορα τη διαφωνία του ονόματος


Η Αθήνα αντιμετωπίζει έντονη πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να επιλύσει γρήγορα τη διαφωνία του ονόματος με στόχο την ταχύτερη ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση της ρωσικής επιρροής στη χώρα.
  Τα τρία ονόματα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση
Αυτό ανέφερε το γερμανικό πρακτορείο DPA σημειώνοντας τις  επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η πρόταση που κυριαρχεί είναι «πριν από το όνομα Μακεδονία να τεθεί ένας προσδιορισμός, όπως Βόρεια, Νέα ή Άνω».
 η μίνι υπουργική συνάντηση 
Διπλωματικοί κύκλοι  τονίζει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων  επιβεβαιώνουν ότι δημιουργείται μια νέα δυναμική στην εξεύρεση λύσης και η μίνι υπουργική συνάντηση που έγινε στην Αθήνα χθες, η οποία συγκλήθηκε από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, αποτελεί την επιβεβαίωση.
Σκοπός αυτής της συνάντησης ήταν να γίνει προσέγγιση στις απόψεις του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος υποστηρίζει ένα κοινό όνομα με τον όρο «Μακεδονία» και του  Πάνου  Καμμένου, προέδρου των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων», του οποίου το κόμμα δεν θέλει αυτός ο όρος να αποτελεί μέρος της ονομασίας.
Ωστόσο, μετά από περισσότερες από δύο ώρες, οι συνομιλίες μεταξύ Τσίπρα και πολλών υπουργών, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά,  δεν γεφυρώθηκε το χάσμα στον κυβερνητικό συνασπισμό.
 Επιμένει ο Καμμένος
 
Αν και ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας επανέλαβε την άποψη ότι φέτος θα τελειώσει η μακρόχρονη διαμάχη, ο Πάνος Καμμένος είπε ότι υπάρχουν δύο αποφάσεις σχετικά το συνταγματικό όνομά μας και ότι παραμένει με τη θέση που εξέφρασε για τον όρο «Μακεδονία»…
«Υπάρχουν δύο σημαντικές αποφάσεις για το θέμα των Σκοπίων. Το ένα είναι η απόφαση των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων υπό τον πρόεδρο Κωνσταντίνο Καραμανλή και η άλλη είναι η απόφαση του Βουκουρεστίου. Από την πρώτη στιγμή είπα ότι ο ελληνικός όρος Μακεδονία, όπως αποφασίστηκε κατά την συνάντηση των ηγετών των πολιτικών κομμάτων υπό τον πρόεδρο του κράτους, είναι μια σταθερή εθνική θέση. Παραμένω σε αυτή τη θέση και ελπίζω ότι η λύση που θα υιοθετηθεί θα εγγυηθεί τα εθνικά συμφέροντα και θα γίνει αποδεκτή παράλληλα από ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο», είπε ο Καμμένος μετά τη συνάντηση.
Ο Πάνος Καμμένος - συνεχίζει το σλαβικό δημοσίευμα- πρόσθεσε ότι έχει πλήρη εμπιστοσύνη στον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, τον οποίο (Καμμένο) τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης μετά τον τέλος της συνάντησης ερμήνευσαν ως μαλάκωμα των απόψεών του. 
Προβλέπουν ότι εάν τα ελληνικά κόμματα ομονοήσουν  για μια συμφωνία με τα Σκόπια, δεν πρόκειται να αποτελέσει εμπόδιο στην επίλυση της διαμάχης, κάτι που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του πριν από τρεις ημέρες.
Αντρέα Βασιλέφσκι- Андреа Василевски
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: