Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

Ρόιτερ: Η πλειοψηφία των Ελλήνων αντιτάσσεται σε σύνθετη ονομασία με τον όρο ‘Μακεδονία’ ως λύση για τα Σκόπια

Το βουλγαρικό πρακτορείο 'Fokus' αναφέρεται στο Ρόιτερ για τη δημοσκόπηση που έχει γίνει στην Ελλάδα για την ονομασία των Σκοπίων

 Η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν θέλει ο όρος «Μακεδονία» να συμπεριληφθεί σε λύση στο ζήτημα  της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων, όπως έδειξε δημοσκόπηση του κοινοποιήθηκε την Κυριακή, δημοσιεύει το Ρόιτερ, σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ‘Fokus’.

Το ζήτημα της ονομασίας της FYROM, όπως επίσημα είναι γνωστό το επίσημο όνομα της χώρας, έχει γίνει το χρόνιο ζήτημα και εμπόδιο επί σχεδόν τρεις δεκαετίες  για την προοπτική  των Σκοπίων στην ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, επισημαίνει το δημοσίευμα.
Με την Αθήνα είχε συμφωνηθεί  ότι το κράτος αυτό θα ονομαζόταν επισήμως ως FYROM, μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα. Άλλωστε αυτό είναι το όνομα που υιοθετήθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών από 1993.
Η Ελλάδα διαφώνησε με τον όνομα της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας αμέσως μετά την ανεξαρτησία της, από τη Γιουγκοσλαβία το 1991.
Οι Έλληνες ισχυρίζονται ότι  ο όρος «Μακεδονία» ως ονομασία του νέου κράτους, περιέχει κρυμμένες διεκδικήσεις εδαφών στην ελληνική επαρχία με το ίδιο όνομα.
Έτσι συμφωνήθηκε ότι το κράτος αυτό θα φέρει επισήμως την ονομασία της πρώην ομοσπονδιακής δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα.
Πρόσφατα οι δύο γειτονικές χώρες συμφώνησαν να  συγκροτήσουν ομάδες εργασίας με επικεφαλής του υπουργούς Εξωτερικών για να διαπραγματευθούν μια λύση στην ονομασία.
Αλλά, η δημοσκόπηση που διεξήχθη στην Ελλάδα,  σε εθνικό επίπεδο, από το πρακτορείο δημοσκοπήσεων ‘Marc’ την περασμένη εβδομάδα,  με το ερώτημα εάν συμφωνούν να συμπεριληφθεί ο όρος ‘Μακεδονία’,  στο όνομα του κράτους των Σκοπίων, έδειξε ότι το 68% των ερωτηθέντων απάντησε «Όχι» και μόνο το 23,6% απάντησε «Ναι».
Οι Έλληνες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε αυτό το θέμα και οι διαδηλώσεις στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη  που σχεδιάζονται να γίνουν τις επόμενες εβδομάδες , θα διατυπωθεί η αντίθεσή τους σε μια συμβιβαστική λύση με τον όρο «Μακεδονία».
( Στοιχεία από το βουλγαρικό πρακτορείο  focus-news.net)
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: