Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Η θέση της Ακαδημίας Σκοπίων σε νέο όνομα της χώρας

«MANU με πλατφόρμα για όνομα στην Κυβέρνηση- αντιτίθεται σε αλλαγές συντάγματος, erga omnes και αμετάφραστο όνομα»

Η Ακαδημία των Σκοπίων (МАНУ) έχει παραδώσει μια πλατφόρμα για τη διαφωνία του ονόματος στη κυβέρνηση για τη στήριξη των ‘μακεδονικών’ θέσεων στη διαπραγματευτική διαδικασία που αναπτύχθηκε από τους ακαδημαϊκούς. 

Η πλατφόρμα είναι ακόμη μυστική, αλλά σήμερα η Ακαδημία κυκλοφόρησε τα πέντε βασικά σημεία της, σημειώνει σλαβικό δημοσίευμα της γειτονικής χώρας.
Οι ακαδημαϊκοί πιστεύουν ότι η κράτος πρέπει να οικοδομήσει σχέσεις καλής γειτονίας και φιλίας με την Ελλάδα.
 Αλλά τονίζουν ότι η διαμάχη για το όνομα είναι ένα διμερές θέμα μόνο για το όνομα του κράτους,  κανείς δεν έχει το δικαίωμα να διαπραγματεύεται το ζήτημα της ταυτότητας και της αλλαγής του Συντάγματος και δεν συναινεί σε ονομασία αμετάφραστη με γεωγραφικό προσδιορισμό και δεν αποδέχεται λύση erga omnes (χρήση του ιδίου ονόματος στο εσωτερικό και εξωτερικό).
Η Ακαδημία για τη χρήση των γλωσσών
 Σήμερα η Ακαδημία αναφέρθηκε επίσης στο δεύτερο βασικό πολιτικό ζήτημα, στο νόμο για τη χρήση των γλωσσών.
Η γενική θέση της προεδρίας της Ακαδημίας είναι  ότι τίθεται υπέρ της απαραίτητης προώθησης των γλωσσικών δικαιωμάτων των εθνοτικών κοινοτήτων, αλλά συγχρόνως το Σύνταγμα πρέπει να γίνεται σεβαστό καθώς και οι νόμοι και ότι επιθεωρήσεις και ποινές δεν απαιτούνται στην προώθηση μιας γλώσσας.
Ο πρόεδρος της Ακαδημίας, Τάκι Φίτι,  είπε ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα δεν μπορεί να σχολιάσει τη διαδικασία, αλλά το Συνταγματικό Δικαστήριο είναι αρμόδιο.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: