Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Σκόπια: Οι πέντε προτάσεις του Κοτζιά για το όνομα

"Ο Κοτζιάς ανακοίνωσε το σχέδιο σύμβασης- στο παιχνίδι 5 ονόματα χωρίς μετάφραση"

«Τα υπουργεία των δύο χωρών ανακοίνωσαν ότι ο Νίκος Κοτζιάς πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη χώρα την Πέμπτη, με αεροπλάνο, το οποίο θα προσγειωθεί στο μετονομασθέν Αεροδρόμιο των Σκοπίων», γράφει το σλαβικό δημοσίευμα.

Μετά τις συνομιλίες της Πέμπτης και της Παρασκευής για το ελληνικό σχέδιο συμφωνίας, οι δύο υπουργοί θα συναντηθούν με τον διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς στις 30 Μαρτίου στη Βιέννη.
Στην 20σέλιδη πρόταση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών περιέχονται πέντε ονόματα, τα οποία συμπίπτουν με τις προτάσεις του διαμεσολαβητή Νίμιτς.
Αυτά είναι: 
 Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας, Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη, Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια). 
Αυτά είναι που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πιο αποδεκτή λύση και τις δύο πλευρές είναι η Άνω Μακεδονία, , αφού τα Σκόπια απέρριψαν τη Νέα και η Αθήνα τη Μακεδονία (Σκόπια).
Αυτό που αμφισβητείται είναι ότι η Ελλάδα ζητά  το νέο όνομα να εμπεριέχεται σε μία λέξη και να μην μεταφράζεται στα αγγλικά.
Τα άλλα κεφάλαια του σχεδίου συμφωνίας αναφέρονται στο πεδίο χρήσης της γλώσσας, της ταυτότητας, την εμπορική χρήση, τα παράγωγα ακρωνύμια και τις συντομογραφίες.
Ο Κοτζιάς ανέφερε ότι το έγγραφο είναι απλώς ένα σχέδιο, προτάσεις μπορεί να δώσει και η πλευρά των Σκοπίων, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε ένα από τα μέρη θα πρέπει να εγκαταλείψει τις κόκκινες γραμμές για ένα από τα κεφάλαια.
 Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις προκλητικές δηλώσεις του Ντιμίτροφ και την επιμονή του Ζάεφ ότι δεν υπάρχει ανάγκη αλλαγών στο Σύνταγμα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικό αποτέλεσμα.
Επίσης, αναλύοντας την εσωτερική πολιτική κατάσταση στις δύο χώρες, δεν υπάρχει  καμία βεβαιότητα ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα μπορούσε να περάσει εύκολα, ιδιαίτερα για την Ελλάδα, λόγω της στάσης του συνεργάτη του συνασπισμού Πάνου Καμμένου, ο οποίος χθες είπε ότι δεν δέχεται καμία λύση που περιέχει τον όρο Μακεδονία και υποχρεωτικές συνταγματικές αλλαγές.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: