Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

Πρόεδρος Κοσόβου: Εχθρός δεν είναι η Δύση, αλλά οι αντίθετοι στη συμφωνία


Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, έγραψε σήμερα σε λογαριασμό που διατηρεί στα κοινωνικά δίκτυα, ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν είχε ποτέ πριν μια τόσο μεγάλη διεθνή προσοχή και το μόνο κακό που μπορεί να προέλθει είναι από εκείνους που «δεν θέλουν μια συμφωνία ειρήνης, με ένταξη της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ, και όχι από τους δυτικούς συμμάχους».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Ιταλία, η Αγγλία και σχεδόν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ συμμετέχουν στις προσπάθειες για την επίτευξη «της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας» και ότι η τελική συμφωνία, που είναι δύσκολη να επιτευχθεί, όπως δήλωσε ο Θάτσι, είναι ο πρωταρχικός στόχος για την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου και την ένταξή του στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ.
Η θέση του αυτή,  ανακοινώθηκε ενόψει των διαμαρτυριών που έχουν προγραμματισθεί για τις 7 Σεπτεμβρίου στην Πρίστινα, για τις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται με το Βελιγράδι για διόρθωση των συνόρων.
Μάλιστα, όπως διαβάζουμε στη σελίδα του Χασίμ Θάτσι, ο ίδιος τάσσεται υπέρ της ανταλλαγής εδαφών με μειονοτικές περιοχές.
«Όχι στη διαίρεση του Κοσσυφοπεδίου, ναι, όμως, στην ανταλλαγή εδαφών», αυτή ήταν η γενναία στάση του προέδρου Ιμπραήμ Ρουγκόβα το 1994, ενώ η στάση μου σήμερα ως προέδρου της δημοκρατίας του Κοσόβου έχει γίνει γνωστή και είναι σαφής. Δεν υπάρχει διαίρεση, αλλά ανταλλαγή,  ώστε με σύνορα μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας, να καταστεί δυνατή η συνεργασία του Πρέσεβο, του Μπουγιάνοβατς και της Μέντβετζα με το Κοσσυφοπέδιο».
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: