Η συμφωνία εκχώρησης της Μακεδονίας συνεχίζει να προκαλεί το κοινό αίσθημα των Ελλήνων.
Στην τελευταία πράξη του δράματος ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων Ντ.Ντιμιτρόφ δήλωσε ευθαρσώς στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο πως μετά τη συμφωνία οι πολίτες της χώρας του θα λέγονται Μακεδόνες και θα μιλάνε τη Μακεδονική γλώσσα.
Το χειρότερο δεν είναι οι δηλώσεις του Ντιμιτρόφ αλλά ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά δυστυχώς δεν μπορεί να κάνει τίποτα καθώς η κυβέρνηση της χώρας υπέγραψε αυτή την καταστροφική συμφωνία.
Όμως ο Ντ. Ντιμιτρόφ όντας «μεγαλόψυχος» φαίνεται πως αναγνώρισε και το δικαίωμα στους Έλληνες Μακεδόνες το δικαίωμα να λέγονται Μακεδόνες.
«Εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι» εν ολίγοις
Ο Ν. Ντιμιτρόφ απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη, δήλωσε πως είναι «Μακεδόνας».
Ειδικότερα, μιλώντας σήμερα στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες ο Νικολά Ντιμιτρόφ, επεσήμανε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να κερδίσει το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου, σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών.
Λαμβάνοντας το λόγο ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, τόνισε ότι «μακεδονική ταυτότητα και μακεδονική γλώσσα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά στην Ελλάδα» και ρώτησε τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ πώς θα ονομάζεται ο λαός της χώρας του, μετά τη συμφωνία της 17ης Ιουνίου στις Πρέσπες. «Είμαι Μακεδόνας», ήταν η απάντηση του Ν. Ντιμιτρόφ ο οποίος πρόσθεσε ότι «όταν η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ η χώρα μου θα λέγεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και θα είμαστε Μακεδόνες που θα μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα».
Ο Ν. Ντιμιτρόφ ανέφερε, ωστόσο, ότι ο όρος Μακεδόνας έχει διαφορετικές σημασίες και ότι και στην Ελλάδα υπάρχουν Μακεδόνες. Πρόσθεσε, δε, ότι υπάρχει διάκριση ανάμεσα στη χώρα και την περιοχή της Μακεδονίας και πως η διάκριση αυτή είναι erga omnes.
Κατά τη διάρκεια ανταλλαγής απόψεων με τους ευρωβουλευτές της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τις πρόσφατες προσπάθειες επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας, τις σχέσεις ΕΕ-πΓΔΜ, καθώς και τη μεταρρυθμιστική ατζέντα της χώρας, ο Ν. Ντιμιτρόφ, σε γενικές γραμμές, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι πολλές χώρες της ΕΕ αναγνωρίζουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη χώρα του σε τομείς όπως αυτούς του κράτους δικαίου, της δημόσιας διοίκησης και της καταπολέμησης της διαφθοράς και εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να «επενδύσει» στην ενταξιακή διαδικασία στην ΕΕ. Τόνισε, δε, ότι τα Βαλκάνια δεν είναι περιφέρεια της ΕΕ, αλλά μια «νησίδα εντός της ΕΕ» που έχει μεγάλη σημασία για την ειρήνη και την ευημερία στην Ευρώπη.
Συνεχίζοντας, ο Ν. Ντιμιτρόφ τόνισε ότι οι προσπάθειες της χώρας του για ένταξη στο ΝΑΤΟ ξεκίνησαν από το 1993, όταν το κοινοβούλιο της χώρας ομόφωνα αποφάσισε ότι θέλει να ενταχθεί στη Συμμαχία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κοινή γνώμη των Σκοπίων, κατά τα 2/3, υποστηρίζει τον στρατηγικό στόχο για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα εκτίμησε πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας συνειδητοποιούν τη σημασία αυτού του στόχου.
Μιλώντας για το δημοψήφισμα, ο Ν. Ντιμιτρόφ τόνισε ότι δεν πρόκειται για ένα ζήτημα πολιτικών κομμάτων, Αριστεράς ή Δεξιάς, αλλά για το μέλλον της ίδιας της χώρας του και για την «οικοδόμηση σχέσεων φιλίας» σε μια περιοχή που το χρειάζεται. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ενημερώνει τους πολίτες της χώρας σχετικά με το δημοψήφισμα, για να λάβουν ελεύθερα τις αποφάσεις για το μέλλον της χώρας τους.
Εξέφρασε, μάλιστα την πεποίθηση ότι, εάν εφαρμοστεί η συμφωνία, σε πέντε χρόνια από σήμερα τα οφέλη και για τις δύο χώρες θα είναι πολύ μεγάλα. «Στο μέλλον θα αναρωτιόμαστε γιατί η συμφωνία δεν επετεύχθη στις αρχές της δεκαετίας του 90», είπε ο Ν. Ντιμιτρόφ και συνέχισε λέγοντας: «Χάσαμε μια γενιά. Θα μπορούσαμε να είμαστε από τότε φίλοι».
Πηγη:Pronews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου