Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

Το σχέδιο της Τουρκίας για παράκαμψη του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

 



Αεροπορικές αποστολές και επενδύσεις στη βιομηχανία πολέμου θα είναι το επόμενο στάδιο  της παρέμβασης της Τουρκίας του προέδρου Ερντογάν, προκειμένου να παρακάμψει το εμπόδιο του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη που επέβαλαν τα Ηνωμένα Έθνη και η εφαρμογή της ευρωπαϊκής αεροναυτικής αποστολής «Ειρήνη», όπως γράφει το ιταλικό πρακτορείο Νόβα.

Τουλάχιστον τρία τουρκικά αεροσκάφη Airbus A400 (TUAF219, TUAF220 και TUAF221) προσγειώθηκαν χθες στο διάδρομο του Αλ Ουατίγια, μια αεροπορική βάση που βρίσκεται περίπου 130 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης και ελέγχονται από τις δυνάμεις που είναι συνδεδεμένες με την κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας της Τρίπολης.

 Δεν είναι γνωστό τι υπήρχε, αλλά δεν είναι μυστικό ότι παρόμοια φορτία μετέφεραν πρόσφατα όπλα και μισθοφόρους στη Λιβύη, παρά το εμπάργκο του ΟΗΕ. 

Σύμφωνα με τον ιστότοπο ειδήσεων της Λιβύης "Libya Akhbar", η Τουρκία και το GNA του πρωθυπουργού Φαγιέζ αλ Σάρατζ βρήκαν μια εναλλακτική λύση για την αποστολή όπλων: κατασκευή τους απευθείας στα εδάφη της Λιβύης. 

Σε αυτήν την προοπτική,  οφείλεται η επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας της Τρίπολης,  Σαλάχ αλ Ντιν αλ Ναμρούς (μια φιγούρα που θεωρείται πολύ κοντά στην Τουρκία) και του αρχηγού προσωπικού του GNA, στρατηγού Μοχάμεντ αλ Χαντάτ, στη στρατιωτική βιομηχανική περιοχή Σάμπια.

Τα μέσα ενημέρωσης της Λιβύης προσκείμενα στον στρατηγό Khalifa Haftar, τον ισχυρό της Κυρηναϊκής και διοικητή του αυτοαποκαλούμενου Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), επισημαίνουν ότι η πιθανή αποκατάσταση της στρατιωτικής βιομηχανίας της Λιβύης θα πραγματοποιηθεί μετά τον έλεγχο νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα του τουρκικού πλοίου με προορισμό την Τριπολιτία από μια γερμανική φρεγάτα που ανήκε στην αποστολή της «Ειρήνης».

Σύμφωνα με τον Μούρτζα Καρανφίλ , πρόεδρο του συμβουλίου Τουρκίας-Λιβύης στο τουρκικό όργανο εξωτερικών οικονομικών σχέσεων (Deik), οι Τούρκοι επενδυτές θα μπορέσουν να επενδύσουν περίπου 120 δισεκατομμύρια δολάρια στη Λιβύη. 

Ένα από αυτά θα μπορούσε να είναι η αμυντική βιομηχανία που ίδρυσε ο πρώην επικεφαλής της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι.

 Αξίζει να θυμόμαστε ότι το περίφημο μνημόνιο συμφωνίας για τη στρατιωτική συνεργασία και την ασφάλεια μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης παρέχει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενός «σύγχρονου και επαγγελματικού στρατού» στη χώρα της Βόρειας Αφρικής.

 Μια επιχείρηση όπου η Τουρκία θα μπορούσε να επωφεληθεί από τη βοήθεια των πλούσιων συμμάχων του Κατάρ. 

Μόλις προχθες, η Τουρκία και το Κατάρ υπέγραψαν δέκα συμφωνίες συνεργασίας σε διάφορους τομείς.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: