Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Κυριακή 2 Ιουλίου 2023

Αντιπρόεδρος Βουλγαρίας: Θέλουμε τους Βούλγαρους στο Σύνταγμα των Σκοπίων ως έθνος που διαμόρφωσε το κράτος τους

 


«Ελπίζω ότι η νέα βουλγαρική κυβέρνηση θα υπερασπιστεί τη μοναδική βουλγαρική θέση για τη Δημοκρατία της 'Βόρειας Μακεδονίας'. Το προηγούμενο τακτικό υπουργικό συμβούλιο και ο πρωθυπουργός  Κίριλ Πέτκοφ ήταν στα πρόθυρα να αρνηθούν τη βουλγαρική θέση. Ελπίζω ότι ο Πρωθυπουργός Ακαδημαϊκός Ντένκοφ είναι ένας λογικός πολιτικός».

 Αυτό δήλωσε η αντιπρόεδρος της Βουλγαρίας, Ιλιάνα Γιότοβα, σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό «Bulgaria on Air».

«Ο Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ έστειλε επιστολή στους Ευρωπαίους εταίρους μας για να τους υπενθυμίσει ξανά ότι η διαμάχη με τα Σκόπια δεν αφορά μόνο την ιστορία, αλλά τις ευρωπαϊκές πολιτικές, για όλα όσα μας ενώνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η επιστολή του Προέδρου ήταν ακριβώς στην κατάλληλη στιγμή για να δώσει για άλλη μια φορά ένα μήνυμα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους ηγέτες σχετικά με την ουσία των προβλημάτων μας με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας – τα δικαιώματα των Βουλγάρων. Έτσι προστατεύεται το βουλγαρικό εθνικό συμφέρον», τόνισε η Ιλιάνα Γιότοβα.

Υπενθύμισε ότι ο αρχηγός του κράτους έθεσε πρώτιστο το ζήτημα των δικαιωμάτων των Βουλγάρων στη 'Βόρεια Μακεδονία'.

«Τα δικαιώματα των Βουλγάρων δεν καταγράφονται σε κανένα έγγραφο που έχει εγκριθεί εδώ και χρόνια», τόνισε στη συνέντευξη ο αντιπρόεδρος.

«Εξακολουθούμε να τρυγούμε τους πικρούς καρπούς του γεγονότος ότι η Βουλγαρία δεν εξηγούσε και δεν υπερασπίστηκε τη θέση της για τη Βόρεια Μακεδονία για χρόνια. Γνωρίζουμε τον ανώμαλο δρόμο για την είσοδο στην ΕΕ, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε διπλά μέτρα και μέτρα», είπε η Γιότοβα.

«Αναμένουμε από τη Δημοκρατία της 'Βόρειας Μακεδονίας' να συμπεριλάβει τους Βούλγαρους στο Σύνταγμά της ως έθνος που διαμορφώνει κράτος όπως γράφτηκε στη λεγόμενη γαλλική πρόταση γύρω από την οποία έχουν ενωθεί οι ευρωπαίοι εταίροι μας. Αναμένουμε από τα Σκόπια να σεβαστούν όλες τις από κοινού αναληφθείσες υποχρεώσεις. 

«Η Βουλγαρία θα παρακολουθήσει προσεκτικά αυτή τη διαδικασία – όχι μόνο την επίσημη εγγραφή των Βουλγάρων, αλλά και την πραγματική εφαρμογή των συμφωνιών», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος.

Ως προηγούμενο όρισε η Γιότοβα τις προσπάθειες, όπως είπε, να ασκηθεί πίεση στα Σκόπια με τους ευρωβουλευτές για υιοθέτηση και αφαίρεση ορισμένων κειμένων που σχετίζονται με τη ρητορική μίσους στο προετοιμασμένο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Και η Βουλγαρία πρέπει να αντιδράσει πολύ έντονα στο γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ίσως υπό την επιρροή αυτού του λόμπι πολιτικών από τη Δημοκρατία της 'Βόρειας Μακεδονίας', λένε ότι η Βουλγαρία έχει νέες απαιτήσεις. Όχι, δεν έχουμε. Επιμένουμε στην εφαρμογή όλων όσων έχουν σημειωθεί και αποδεχθεί από τους Ευρωπαίους εταίρους μας», τόνισε ο αντιπρόεδρος.



Πηγη:

Echedoros.blog - Hellas

Δεν υπάρχουν σχόλια: