Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Κυριακή 16 Ιουλίου 2023

Κούρδοι δικηγόροι μήνυσαν την Τουρκία για ακύρωση της Συνθήκης της Λωζάνης



Δύο δικηγόροι εγγεγραμμένοι στον Δικηγορικό Σύλλογο του Ντιγιαρμπακίρ υπέβαλαν αίτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (Danıştay) για την ακύρωση της Συνθήκης της Λωζάνης, η οποία μπήκε στα 100 χρόνια της, και για να «δώσουν στους Κούρδους το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση», όπως δημοσιεύει η Amida Haber.

Οι δικηγόροι Hisyar Özalp και Rıdvan Dalmış υπέβαλαν μήνυση κατά της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της Προεδρίας για λογαριασμό της Κουρδικής Διασποράς (DIAKURD) ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, που είναι το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Δημοκρατίας της Τουρκίας και εδρεύει στην Άγκυρα.

Οι δύο δικηγόροι σε συνέντευξη Τύπου στην «Νοτιοανατολική Ένωση Δημοσιογράφων» ανέλυσαν το περιεχόμενο της υπόθεσης.

Δήλωσαν ότι ζήτησαν την ακύρωση της Συνθήκης της Λωζάνης με την ευκαιρία της 100ής επετείου και την πραγματοποίηση του Δικαιώματος των Λαών στην Αυτοδιάθεση, που περιλαμβάνεται στο Σύμφωνο του ΟΗΕ για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και στο άρθρο 1 του Συμφώνου για Οικονομικά, Πολιτιστικά και Κοινωνικά Δικαιώματα.

«Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι άκυρη»

Η ανακοίνωση ανέφερε:

«Η συνθήκη (της Λωζάνης) που υπογράφηκε πριν από έναν αιώνα χωρίς τη συγκατάθεση των Κούρδων και στην οποία οι Κούρδοι, μαζί με τα εδάφη τους, παραδόθηκαν σαν μαράμπα, είναι άκυρη. Κανείς δεν μπορεί να μεταβιβάσει περισσότερα από τα δικαιώματά του σε άλλον. Για να τελειώσει η παραβίαση, η καταπίεση και η αφομοίωση, οι Κούρδοι πρέπει να καθορίσουν ελεύθερα τη μοίρα τους. Για το λόγο αυτό καταθέσαμε μήνυση στο Συμβούλιο της Επικρατείας».

Αίτηση στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Οι δικηγόροι ανέφεραν ότι εάν η υπόθεση απορριφθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας θα προσφύγουν στη συνέχεια στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Οι δικηγόροι Hisyar Özalp και Rıdvan Dalmış δήλωσαν ότι θα απευθυνθούν στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εάν εξαντληθούν τα ένδικα μέσα στο εσωτερικό της χώρας.


Πηγη:

Echedoros.blog - Hellas

Δεν υπάρχουν σχόλια: