Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Κυριακή 30 Ιουλίου 2023

Μελέτη για τη ρωσική επιρροή στα Σκόπια

 

Το κοινοβούλιο των Σκοπίων


Μια μελέτη για την προπαγάνδα και τις ψεύτικες ειδήσεις από τη Ρωσία στη Βόρεια Μακεδονία υπογραμμίζει τις τάσεις δημιουργίας αντιδυτικού πνεύματος στο κοινό σε αυτή τη βαλκανική χώρα, καθώς και παρεμπόδιση της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσής της. 

Ο σύλλογος πολιτών «Most», που πραγματοποίησε τη μελέτη, λέει ότι ένας τέτοιος στόχος προωθεί τη διαίρεση στην πολυεθνική Βόρεια Μακεδονία καθώς και στα Βαλκάνια. 

Σύμφωνα με τη μελέτη, υπάρχουν «καλά ανεπτυγμένα» δίκτυα στο κοινωνικό δίκτυο Facebook που ενισχύουν τη ρωσική παραπληροφόρηση και χειραγώγηση. 

Καταγραφή της ρωσικής επιρροής

Αναλυτές λένε ότι η Β Μ και τα Βαλκάνια «είναι ψηλά στην ατζέντα του Κρεμλίνου».

Μελέτη του συλλόγου πολιτών «MOST» στη Β Μ επισημαίνει ότι υπάρχουν παράγοντες στο εσωτερικό της χώρας που επιτρέπουν και ενισχύουν τη ρωσική επιρροή διαδίδοντας τα μηνύματα του Κρεμλίνου.

Η έρευνα για τον «Πόλεμο κατά των ψεύτικων ειδήσεων» που σχετίζεται με τη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, τη ρωσική προπαγάνδα και την επιρροή της παραπληροφόρησης στη Β Μ περιλαμβάνει την ανάλυση πάνω από 4 χιλιάδες άρθρα σε πύλες και 10 χιλιάδες καταστάσεις στο Facebook.

Η αναλύτρια Ροζάνα Αλεξόσκα του « Αστικού Συνδέσμου Most» είπε ότι «η ρωσική προπαγάνδα, η επιρροή και η παραπληροφόρηση στη Β Μ είναι μεγάλου όγκου, με κυρίως διοχετευμένα, επαναλαμβανόμενα και μη αντικειμενικά μηνύματα».

«Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις επιρροής στοχεύουν στην υποκίνηση διχασμών στην κοινωνία, υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη στους θεσμούς και τα μέσα ενημέρωσης και προκαλώντας ανησυχία στους πολίτες», λέει η αναλύτρια Αλεξόσκα.

«Η μελέτη αποκάλυψε εκπομπές και μαζική παρουσία εκπροσώπων του Κρεμλίνου στον διαδικτυακό χώρο στη Β Μ, χρήση μέσων υπό τον έλεγχο της Ρωσικής Ομοσπονδίας ως πηγών σε άρθρα μέσων ενημέρωσης·, φιλορωσικά μηνύματα από πολιτικούς της περιοχής, που είναι και Ρώσοι σύμμαχοι, καθώς και περισσότερες περιπτώσεις συντονισμένης διάδοσης περιεχομένου στο Facebook μέσω φιλορωσικών υποδομών», αναφέρει η έρευνα.

Ρωσική επιρροή από την «Σλαβική Ορθόδοξη Αδελφότητα»

Η κ. Αλεξόσκα υπογράμμισε ότι η ρωσική επιρροή στη Β Μ παρατηρείται και μέσω των εγκαινίων της λεγόμενης «Σλαβικής Ορθόδοξης αδελφότητας» και της χρήσης της Εκκλησίας, μιμούμενη την έννοια ότι «δεν έχουμε τίποτα κοινό με τον δυτικό κόσμο».

Αυτό, σύμφωνα με τον αναλυτή, είναι ένας από τους τρόπους ενθάρρυνσης της αντίστασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Αυτός ο στόχος, όπως σημειώνεται στην έρευνα, προκλήθηκε επίσης από την επίσκεψη Ρώσων κληρικών και τα κοινά μηνύματα, που αποτελεί τέλειο παράδειγμα επιχειρήσεων ενημέρωσης.

Ο Σύνδεσμος Most τονίζει ότι πρέπει να προσέχει κανείς ώστε οι λέξεις να είναι εργαλεία στα χέρια του Κρεμλίνου για τη διάδοση της παραπληροφόρησης.

«Φαίνεται ότι η Σερβία με τον πρόεδρό της Αλεξαντάρ Βούτσιτς είναι πραγματικός σύμμαχος της Ρωσίας στην περιοχή και ενισχύει τη ρωσική προπαγάνδα και παραπληροφόρηση, οπότε τα φιλορωσικά μέσα ενημέρωσης στη Σερβία χρησιμεύουν ως πηγή τέτοιας παραπληροφόρησης που λαμβάνεται από τα ρωσικά ελεγχόμενα ΜΜΕ», λέει η αναλύτρια.

Η κ. Αλεξόσκα τονίζει ότι είναι καιρός όλα τα κόμματα στη χώρα: πολιτικά κόμματα, ιδιωτικός τομέας, ακαδημαϊκό κόσμο, μέσα ενημέρωσης και κοινωνία των πολιτών να λάβουν υπόψη την κακόβουλη ρωσική επιρροή στη Βόρεια Μακεδονία και να ενεργήσουν ανάλογα, ενώ το κράτος δημιουργεί σχέδιο αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου.

Η μελέτη βρίσκεται στα σκαριά από την αρχή της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας. Τα δεδομένα αναλύθηκαν μέχρι τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Η αναλύτρια ανακοινώνει μια διαδικτυακή εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση του κοινού υπέρ της Ουκρανίας.

«Παρασύρονται από τη Σερβία»

Εν τω μεταξύ, ο αναλυτής  Πετρίτ Σαρατσίνι του Institute for Media and Analytics – IMA λέει ότι η ρωσική παραπληροφόρηση στη Βόρεια Μακεδονία προέρχεται κυρίως από τη Σερβία και είναι προσβάσιμη στο τοπικό κοινό λόγω της γλωσσικής εγγύτητας.

«Λοιπόν, ακόμη και στην ίδια τη Δημοκρατία της Β Μ, υπάρχουν πολιτικές και δομές μέσων ενημέρωσης που συνδέονται με αυτήν την προπαγάνδα και την ενισχύουν. Υπάρχουν πολλά πολιτικά κόμματα, κάποια εξωκοινοβουλευτικά, αλλά έχουμε και ένα κοινοβουλευτικό κόμμα, όπως το Levica (Αριστερά), που έχουν εκφράσει ανοιχτά αντιδυτικές, αντιΝΑΤΟϊκές και φιλορωσικές θέσεις».

Εκτιμά ότι η ρωσική προπαγάνδα στα Δυτικά Βαλκάνια έχει στόχο να μετατοπίσει την προσοχή της κοινής γνώμης από την επιθετικότητα στην Ουκρανία. Ο αναλυτής λέει ότι οι ριζοσπαστικές και φιλορωσικές δομές στη Βόρεια Μακεδονία που διαδίδουν και υποστηρίζουν τη ρωσική προπαγάνδα είναι οι ίδιες που διαδίδουν παραπληροφόρηση κατά την πανδημία του κορωνοϊού ή που αντιτίθενται σε έργα για την ισότητα των φύλων στη χώρα.

«Ο σκοπός αυτής της προπαγάνδας είναι να δημιουργηθεί ένα νέο μέτωπο ή μια νέα κρίση στα Δυτικά Βαλκάνια που θα μετατοπίσει την ισορροπία ή την προσοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης από αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία. 

Τα Δυτικά Βαλκάνια ήταν πάντα στόχος της ρωσικής προπαγάνδας και αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά με τη συνέχιση της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία, πιστεύω ότι ο στόχος της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι να δημιουργήσει ένα νέο μέτωπο και να διαιρέσει τη δύναμη των υπέρ του «Δυτικού μετώπου που επικεντρώνεται στην κατάσβεση αυτής της κρίσης και στη δημιουργία συνθηκών για ειρήνη στην Ουκρανία», λέει ο κ. Σαρατσίνι.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επιβεβαίωση σε συγκεκριμένες φιλορωσικές πύλες στη Βόρεια Μακεδονία που έχουν συμμετάσχει σε αυτήν την εκστρατεία κατά των κεφαλαίων από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Η κυβέρνηση στα Σκόπια είναι σύμφωνη με τις πολιτικές των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον όσον αφορά τις κυρώσεις κατά της Μόσχας, ενώ οι εμφανίσεις πυλών, που διαδίδουν παραπληροφόρηση και εξυπηρετούν τη ρωσική επιρροή στη χώρα, φαίνεται να τις ανέχονται λόγω της νομοθεσίας που τους επιτρέπεται να εκφράζονται ελεύθερα.


Πηγη:

Echedoros.blog - Hellas

Δεν υπάρχουν σχόλια: