Η Τουρκία κινείται πλέον μεθοδικά για να επανασυνδεθεί με Ισραήλ και Αίγυπτο κι αυτό δεν μπορεί παρά να προβληματίζει έντονα την ελληνική ηγεσία.Ελπίζουμε να την προβληματίζει…
Ήδη γράψαμε για μία έμμεση αναγνώριση του Αιγύπτιου προέδρου Σίσι από την Άγκυρα.
Τα πράγματα όμως είναι πολύ πιο σοβαρά ,σύμφωνα τουλάχιστον μ΄όσα υποστηρίζει ο τουρκικός Τύπος. Και στο μέτωπο με την Αίγυπτο αλλά και με το Ισραήλ.
Επαναπροσέγγιση με Κάϊρο
Η CUMHURIYET αναφέρει ότι ετοιμάζεται συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Καΐρου, με την οποία η Τουρκία προτίθεται να αναγνωρίσει, υπό όρους, τον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι. Η Τουρκία θα ζητήσεθ από την Αίγυπτος να μην εφαρμόσει την καταδικαστική απόφαση σε βάρος των Αδερφών Μουσουλμάνων.
Το κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας - Αιγύπτου, και την ευθύνη συνταξής του έχει αναλάβει ι η Σαουδική Αραβία.
Όπως αναφέρει επίσης η εφημερίδα το τουρκικό ΥΠΕΞ διαπιστώνοντας τη συρρίκνωση των περιθωρίων ελιγμών της Τουρκίας στην περιοχή, μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, και προκειμένου να μπορέσει η εξωτερική πολιτική να ανακτήσει τη χαμένη της ευελιξία, σκοπεύει να επισπεύσει τη διαδικασία προσέγγισης με χώρες με τις οποίες οι σχέσεις του τουρκικού κράτους είχαν «μπεί στο ψυγείο».
Αν η συμφωνία με την Αίγυπτο επιτευχθεί μέχρι τον Απρίλιο, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος θα μπορέσει να έρθει τον Απρίλιο στην Τουρκία, προκειμένου να συμμετέχει στη Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.
Η Σαουδική Αραβία, που εκλαμβάνει ως απειλή το Ιράν, και ιδίως την πυρηνική συμφωνία και την αποκατάσταση των σχέσεών του με τη Δύση, επισπεύδει τις προσπάθειές να συσπειρώσει τους σουνίτες συμμάχους στην περιοχή. Και η Άγκυρα μπήκε στη διαδικασία αποκατάστασης των σχέσεών της αφενός με την Αίγυπτο, και αφετέρου με τα ΗΑΕ, τα οποία από το 2013 δεν έχουν Πρέσβη στην Άγκυρα, με το πρόσχημα της «ασθένειάς» του.
Πόσο ενδιαφέρει η όλη η υπόθεση την Ελλάδα δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση. Η Τουρκία αν καταφέρει τον στόχο της επανεπροσέγγισης είναι βέβαιο ότι θα προσπαθήσει να ακυρώσει ότι θετικό έχει γίνει στις Ελληνο-Αιγυπτιακές σχέσεις και ιδιαίτερα στο τομέα της αξιοποίησης κοιτασμάτων καθώς και την προοπτική της χάραξης της Ελληνικής ΑΟΖ. Ας μην ξεχνάμε τον ρόλο της Μεγίστης, την οποία θέλουν να «καταπιούν» οι Τούρκοι ώστε να χαράξουν ΑΟΖ με την Αίγυπτο, αποκόπτοντας έτσι την Ελληνική από την Κυπριακή ΑΟΖ.
Τι γίνεται με το Ισραήλ
Η TODAY’S ZAMAN αναφέρει ότι γίνεται προσπάθεια από την πλευρά της Τουρκίας για την αποκατάσταση των σχέσεων της με το Ισραήλ.
Σύμφωνα με την ανάρτηση, Τούρκοι και Ισραηλινοί αξιωματούχοι εργάζονται προκειμένου να επιτευχθεί η συμφιλίωση των δύο χωρών μετά από πέντε χρόνια, αναφέρει το δημοσίευμα. Ο ίδιος ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει αναφερθεί με θετικά σχόλια στις προσπάθειες αποκατάστασης των διμερών σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ, σχολιάζοντας μάλιστα, ότι πρόκειται για δύο χώρες που έχουν ανάγκη η μία την άλλη στην περιοχή. Επισήμανε ακόμα ότι αν η Τουρκία έχει σχέσεις με το Ισραήλ, θα μπορέσει να βοηθήσει καλύτερα τους Παλαιστινίους.
Πηγη:Onalert
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου