Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Το Ιράν είναι έτοιμο να προμηθεύσει με φυσικό αέριο την Ευρώπη μέσω Τουρκίας και Μαύρης Θάλασσας



«Το Ιράν διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο και του επιτρέπει να πωλήσει φυσικό αέριο σε όλες τις χώρες», δήλωσε ο διευθυντής του τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Εθνικής Ιρανικής Επιχείρησης Αερίου, Αζιζολάχ Ραμεζάνι, χαιρετίζοντας την επίσκεψη στην Τεχεράνη εταίρων από την Ευρώπη, προκειμένου να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις στον τομέα της Ενέργειας και ειδικότερα στο φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με τον Ραμεζάνι, οι εξαγωγές ενέργειας δεν θα περιορισθούν στις γειτονικές χώρες ή περιοχές, αλλά θα το Ιράν θα προσπαθήσει να προμηθεύσει με φυσικό αέριο και μακρινές περιοχές, ιδίως τα κράτη μέλη της ΕΕ «και αυτό το πρόγραμμα  θα συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη», όπως είπε.
Στο σχεδιασμό αυτόν, όπως αναφέρει το βουλγαρικό ‘Νοβίνιτε’ «οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη έχουν διεθνή πολιτικά πλεονεκτήματα πέρα από τα  οικονομικά οφέλη».
«Η Ρωσία σήμερα πωλεί αέριο στην Ευρώπη, παρέχοντας αυτό με ένα μήκος αγωγών που φθάνουν τα 3.000 χιλιόμετρα. Το Ιράν, επίσης, μπορεί να παράσχει με τον ίδιο τρόπο», είπε ο Ιρανός αξιωματούχος.
«Χαιρετίζουμε τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για την διεύρυνση των σχέσεων στους τομείς του φυσικού αερίου και της ενέργειας», είπε ο Ραμεζάνι προσθέτοντας ότι «για τη μεταφορά του φυσικού αερίου προς τις ευρωπαϊκές χώρες θα απαιτηθεί μια ποικιλία διαδρομών».
Έτσι, σύμφωνα με τον διευθυντή της ιρανικής εταιρείας « το φυσικό αέριο μπορεί να παραδοθεί στην Ευρώπη μέσω της Μαύρης Θάλασσας,  ή από τη Συρία και το Ιράκ, η την Τουρκία ή άλλους αγωγούς.
Ο Ραμεζάνι υπενθύμισε, επίσης, ότι «η παραγωγή του ιρανικού φυσικού αερίου είναι χαμηλού κόστους, θα μπορούσε, έτσι, να αποτελέσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για εξαγωγή του στην ΕΕ».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: