Οι σχεδόν εξ ολοκλήρου εξαρτημένες από εξωτερική βοήθεια αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας, αγωνίζονται για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια της χώρας. Όταν μειώθηκε η στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ οι Αφγανοί ηγέτες στράφηκαν στη Μόσχα, η οποία έδωσε την δική της μάχη στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 80, για περισσότερα ρωσικής κατασκευής όπλα, συμπεριλαμβανομένων φορητών όπλων και επιθετικών ελικοπτέρων.
«Η δωρεά αυτή σηματοδοτεί μια βαθιά φιλία μεταξύ των δύο λαών», δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αφγανιστάν Hanif Atmar στην τελετή παράδοσης των όπλων. "Αυτή η σημαντική δωρεά είναι από ένα σημαντικό φίλο του Αφγανιστάν σε μια κρίσιμη στιγμή για το Αφγανιστάν και την περιοχή."
Τα όπλα και τα πυρομαχικά παραδόθηκαν στο πλαίσιο υφιστάμενης συμφωνίας ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών, πρόσθεσε.
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας, Αλεξάντερ Banditskiy, κατα την διάρκεια της τελετής δήλωσε ότι η χώρα του ειναι πρόθυμη να συνεργαστεί με το Αφγανιστάν για την καταπολέμηση προβλημάτων, όπως η τρομοκρατία και τα ναρκωτικά. Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει οτι εχει εξαντληθεί η υπομονή τους με τις αποτυχίες της Ουάσινγκτον στο Αφγανιστάν.
Αν και δεν ηταν ποτέ μέλος του συνασπισμού, η Ρωσία συνεργάζεται με τις ΗΠΑ επιτρέποντας στρατιωτικές προμήθειες να περνούν μέσω του εδάφους της. Συνεργάστηκε επίσης και σε άλλους τομείς, όπως στην καταπολέμηση των ναρκωτικών.
Η συνεργασία αυτή έχει εξαφανιστεί λόγω της πολιτικής ρήξης κατά τη διάρκεια των πολέμων στην Ουκρανία και τη Συρία.
Κορυφαίοι Ρώσοι αξιωματούχοι, εχουν επικρίνει ανοιχτά την παρατεταμένη αμερικανική παρουσία κι έχουν δηλώσει ότι επιδιώκουν στενότερους δεσμούς με την κυβέρνηση της Καμπούλ, καθώς και με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι επιδιώκουν την κατάρρευση της κυβέρνησης που υποστηρίζεται από τη Δύση και θέλουν να επιβάλουν την εφαρμογή αυστηρού ισλαμικού νόμου, 15 χρόνια μετά την πτώση τους, από την εξουσία..
Η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν αντιμετωπίζει σκληρή κριτική καθώς μετα την αποχώρηση της ISAF τα κενά στις δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν ειναι ορατά. Σε δημοσίευμα του Der Spiegel τον προηγούμενο μήνα αναφέρεται οτι «Δέκα τάγματα 600 στρατιωτών δεν λειτουργούν καθόλου» Αναφερόμενο στην έκθεση του Στρατηγού John Campbell σχετικά με την κατάσταση στον εμπόλεμο Νότο, όπου οι Ταλιμπάν έχουν μεγαλες περιοχές υπό τον έλεγχό τους, υπογραμμίζει ότι από τα 17 τάγματα που στάθμευαν στις επαρχίες Κανταχάρ και Καμπούλ, μόνο 12 ήταν έτοιμα για μάχη σε περιορισμένο βαθμό.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία οτι επιθέσεις στο Αφγανιστάν έχουν αυξηθεί, ουτε αν ο κίνδυνος του Ισλαμικού Κράτους ειναι υπαρκτός, ωστόσο η "ευγενική προσφορά" της Ρωσίας αφήνει πολλά ερωτηματικά.
Πηγη:Onalert
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου