Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

ΝΑΤΟ: 'Τούρκοι" έγιναν οι Σύμμαχοι με τα παζάρια της Άγκυρας - ποια είναι η τελευταία πρόταση

Image
Γράφει η ΙΩΑΝΝΑ ΗΛΙΑΔΗ

Κρεσέντο στα νεύρα των μελών της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ και όσων βοηθούν την προετοιμασία των εγγράφων της, έχει προκαλέσει η Τουρκία, με το παιχνίδι των καθυστερήσεων που παίζει για την έγκριση των αναλυτικών στρατηγικών οδηγιών του Ανώτατου Στρατιωτικού Διοικητή (SACEUR) του ΝΑΤΟ Πτέραρχου Breedlove.


Μετά την τουρκική αντίδραση στο σχέδιο που πρότεινε η Στρατιωτική Επιτροπή, και την τουρκική αντιπρόταση που καλούσε την Επιτροπή να μην εμπλακεί στις διαφορές των δυο χωρών και πρότεινε να δρουν τα πλοία του ΝΑΤΟ μόνο στα διεθνή ύδατα, ακολούθησε νέα εκδοχή προσχεδίου.

Σύμφωνα με τη νέα εκδοχή που συνέταξαν στα workshops τα μέλη του βοηθητικού οργάνου της Στρατιωτικής Επιτροπής, και προκειμένου να ξεπεραστεί ο σκόπελος της Τουρκίας και να κατέβει το θέμα σε πιο χαμηλό επίπεδο, προτάθηκε οι περιοχές των επιχειρήσεων να καθορίζονται από τον διοικητή της ΝΑΤΟϊκής δύναμης SNMG2, ο οποίος σήμερα είναι Γερμανός.

Μάλιστα ο Γερμανός Διοικητής έχει κληθεί να παρακολουθεί άτυπα στις συσκέψεις, καθώς θα πρέπει να εφαρμόσει τις αποφάσεις που θα ληφθούν.

Η πρόταση, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν επιτελείς από άλλες χώρες ήταν "take it or leave it", καθώς υπάρχει εκνευρισμός με τα τουρκικά παζάρια.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert, μέχρι αργά το βράδυ η Τουρκία δεν είχε απαντήσει, ξεπερνώντας και πάλι την προθεσμία που είχε οριστεί για απάντηση και ουσιαστικά στήνοντας τις άλλες χώρες, οι οποίες προφανώς δεν έχουν εντρυφήσει στην έννοια του παζαριού.

Είναι προφανές ότι η Τουρκία προσπαθεί να κερδίσει χρόνο ώστε να διαπραγματευτεί ανταλλάγματα εάν κάνει τις οποιεσδήποτε υποχωρήσεις στο Αιγαίο. Το πρώτο που κερδίζει σίγουρα είναι ότι αποτυπώνεται στα όργανα του ΝΑΤΟ ότι το πρόβλημα στο Αιγαίο είναι έντονο. Επιπλέον είναι πιθανό να καθυστερεί επειδή είναι σε εξέλιξη και η διαπραγμάτευση στη Συρία, όπου και εκεί υπάρχει μεγάλη είσοδος προσφύγων από τα τουρκικά σύνορα.

Η καθυστέρηση λήψης απόφασης στην Στρατιωτική Επιτροπή επιφέρει αλυσιδωτή καθυστέρηση και στη συνεδρίαση του NAC (North Atlantic Council), στο οποίο συμμετέχουν οι πρέσβεις των χωρών μελών, κάτι που σημαίνει ότι όλα τα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει η Συμμαχία, έχουν βγει εκτός πλαισίου και θα αργήσει αντίστοιχα και η ενεργοποίηση της ΝΑΤΟϊκής δύναμης στο Αιγαίο.

Το κλίμα για την Τουρκία στην Στρατιωτική Επιτροπή ωστόσο είναι επιβαρυμένο, καθώς οι άλλες χώρες δεν απέκλειαν να προχωρήσουν ακόμα και σε διαμαρτυρία και σε έκφραση δυσαρέσκεια κατά της Τουρκίας, στις πιο πάνω βαθμίδες στο ΝΑΤΟ.

Μέχρι αργά τη βράδυ της Τετάρτης οι διαβουλεύσεις συνεχίζονταν και όλοι είχαν την ελπίδα ότι την Πέμπτη θα καταφέορυν να λάβουν μια απόφαση, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά της Συμμαχίας.  
 
Πηγη:Onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια: