Εντολή να καταπλεύσει στην περιοχή της Λέσβου ένα από τα πλοία του ΝΑΤΟ για σε εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε χθες τη νύχτα, μετά από συνεδριάσεις θρίλερ και με την Τουρκία στριμωγμένη από τη Συμμαχία.
Η Στρατιωτική Επιτροπή κατέληξε τελικά σε κείμενο, με όλα τα μέλη να συμφωνούν, πλην της Τουρκίας, η οποία στην ουσία απομονώθηκε από τους Συμμάχους, λόγω των υπερβολικών απαιτήσεων που προέβαλλε και καθυστερούσε την έναρξη της αποστολής.
Τι τελικά συμφώνησαν, σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert:
- Τα πλοία του ΝΑΤΟ θα επιχειρούν στα εθνικα ύδατα και όχι μόνο στα διεθνή ύδατα όπως ήθελε η Τουρκία. Θα επιχειρούν στις περιοχές που υπάρχουν προσφυγικές ροές.
- Ενα από τα πλοία της δύναμης SNMG2 θα καταπλεύσει άμεσα σε περιοχή που είναι πέρασμα προσφύγων, κατά πάσα πιθανότητα στη Λέσβο, ή στη Χίο όπου ήδη βρίσκεται η τουρκική κορβέτα Barbaros.
- Τα ΝΑΤΟϊκά πλοία θα συνεργάζονται με τις τοπικές αρχές.
- Οι χώρες θα έχουν συνδέσμους πάνω στα καράβια για να μη υπάρχουν προβλήματα με τις περιοχές στις οποίες θα αναπτυχθούν. Οι σύνδεσμοι αυτοί θα υποβοηθούν το έργο του επιχειρησιακού διοικητή της ΝΑΤΟϊκή δύναμης και θα καθορίζουν σε ποιες περιοχές θα αναπτυχθούν τα πλοία, ανάλογα με το που υπάρχει έντονο πρόβλημα από τις προσφυγικές ροές.
- Η κύρια αποστολή τους θα είναι η παροχή πληροφοριών στις τοπικές αρχές ώστε να ενεργήσουν αυτές κατάλληλα και να επέμβουν εμποδίζοντας τους πρόσφυγες να περάσουν το Αιγαίο.
Το Καστελόριζο βρίσκεται εκτός συμφωνίας, καθώς δεν θεωρείται ότι ανήκει γεωγραφικά στο Αιγαίο. Συνεπώς εάν οι προσφυγικές ροές στραφούν προς τα εκεί, δεν θα υπάρξει παρέμβαση των ΝΑΤΟϊκών πλοίων. Η περιοχή ευθύνης είναι ουσιαστικά όλο το Αιγαίο συμπεριλαμβανομένης και της Ρόδου.
Παρά τις τουρκικές αντιρρήσεις, η Στρατιωτική Επιτροπή κατέγραψε την διαφωνία και εισηγήθηκε το σχέδιο προς το North Atlantic Council (NAC), το οποίο συνεδρίασε χθες αργά τη νύχτα και επικύρωσε τις αποφάσεις.
Στις αποφάσεις γίνονται σεβαστές όλες οι ελληνικές ευαισθησίες για τα εθνικά μας θέματα.
Τώρα πλέον μένει να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος. Και γι αυτό ένα από τα πλοία της SNMG2 λαμβάνει εντολή να καταπλεύσει άμεσα στις περιοχές με προσφυγικές ροές ώστε να δουν εάν σταματήσει η ροή.
Η Ελλάδα πάντως είναι κερδισμένη από την απόφαση, καθώς εάν σταματήσουν οι ροές, θα απαλυνθεί και το φορτίο που έχει αναλάβει ως χώρα διέλευσης των προσφύγων.
Εάν δεν σταματήσουν, (το οποίο είναι και πολύ πιθανό καθώς οι πρόσφυγες θα βρουν άλλα σημεία διέλευσης) τότε θα αποδειχθεί ότι το προσφυγκό δεν είναι θέμα που μπορεί αντιμετωπίζεται με μια "πολεμική μηχανή", αλλά με πολιτικές που σταματούν τον πόλεμο στα σημεία που εκδηλώνεται.
Όσον αφορά στο θέμα του εάν θα διασώζονται πρόσφυγες ή μη από τη θάλασσα και που θα πηγαίνουν, ισχύει η προηγούμενη απόφαση που λέει ότι θα οδηγούνται στην Τουρκία.
Τέλος αναμένεται να ζητηθεί η συνδρομή των άλλων χωρών να συμβάλλουν με ελικόπτερα αεροπλάνα και μικρά σκάφη, καθώς τα πλοία της SNMG2 δεν είναι επαρκή για να καλύψουν την περιοχή, αλλά και πολλές φορές δεν είναι τα πλέον κατάλληλα, αφού δεν μπορούν να κάνουν ελιγμούς σε περιοχές που είναι πολύ κοντά τα ελληνικά και τα τουρκικά παράλια και αποτελούν ασφαλή περάσματα για τους πρόσφυγες.
Να σημειωθεί ότι το Πολεμικό Ναυτικό συμμετέχει ήδη στις επιχειρήσεις διαχείρισης των προσφυγικών ροών με έντεκα (11) πλοία. Αναλυτικά με τέσσερις (4) Κανονιοφόρους, δύο (2) Πυραυλακάτους και πέντε (5) Παράκτια Περιπολικά.
Πηγη:Onalert
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου