Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Ρεσιτάλ προκλήσεων στο Αιγαίο


Την απάντησή του στις δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τον γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έδωσε τη Μ. Δευτέρα το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η εμπλοκή της Συμμαχίας στο Αιγαίο δεν εκπληρώνει τις προσδοκίες, με ευθύνη της Τουρκίας που προβάλλει προσκόμματα.

Οι δηλώσεις εκπροσώπου του ΥΠΕΞ της Τουρκίας αποτελούν κλιμάκωση των τουρκικών αμφισβητήσεων και καταδεικνύουν ότι η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει σύνορα σε ουρανό και θάλασσα«Οι κατηγορίες ότι η Τουρκία δημιουργεί εμπόδια στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο δεν στέκουν και είναι άδικες. Όπως είναι γνωστό, οι υποτιθέμενες παραβιάσεις στον εναέριο χώρο του Αιγαίου προκαλούνται από προβλήματα που υπάρχουν στη θάλασσα του Αιγαίου» δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Τανζού Μπιγκλίτς.


«Η Τουρκία προσπαθεί ειλικρινά και επιδεικνύει τη θέληση για έναν οριστικό διακανονισμό που θα έχει διάρκεια επί μιας σειράς προβλημάτων που υπάρχουν στο Αιγαίο. Προσδοκούμε στην ολοκλήρωση των διερευνητικών συνομιλιών και σε μια λύση διαρκείας» συνέχισε και τόνισε ότι οι μεταναστευτικές ροές έχουν περιοριστεί.

Οι δηλώσεις του Τούρκου εκπροσώπου είναι σαφείς και αποτελούν κλιμάκωση των τουρκικών αμφισβητήσεων, καθώς, επί της ουσίας, η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει σύνορα σε ουρανό και θάλασσα, και μιλά μόνο για ουρανό και θάλασσα του Αιγαίου, λες και το Αιγαίο είναι κάτι το αόριστο.



Εντύπωση προκαλεί επίσης το σχόλιό του περί διερευνητικών συνομιλιών. Οι δηλώσεις του Τούρκου αξιωματούχου δεν προδιαθέτουν για οτιδήποτε θετικό, ειδικά αν συνδυαστούν με την αυξημένη τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων ημερών και τις κινήσεις της Άγκυρας στο θέμα του Κυπριακού.

Η Τουρκία δέσμευσε μονομερώς περιοχή στην «καρδιά» του Αιγαίου

Με ακόμη μία «εχθρική» κίνηση συνεχίζει η Τουρκία το μπαράζ των προκλήσεων εις βάρος της χώρας μας, καθώς δέσμευσε μονομερώς μεγάλη περιοχή στην «καρδιά» του Αιγαίου για να πραγματοποιήσει άσκηση Έρευνας και Διάσωσης αμφισβητώντας έτσι τις ελληνικές αρμοδιότητες στο... μισό Αιγαίο!

Ειδικότερα, με την NAVTEX 311/16, η Τουρκία δεσμεύει μια πολύ μεγάλη περιοχή μεταξύ Χίου, Λέσβου Σκύρου και Ψαρών για άσκηση, η οποία θα διεξαχθεί στις 27 και 28 Απριλίου. Έπειτα από διαρκείς καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και παραβάσεων των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας εντός του FIR Αθηνών, η Τουρκία (σ.σ.: η οποία απέσπασε τα εύσημα τόσο του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ όσο και της κας Μέρκελ για τη θετική συνεισφορά της στο προσφυγικό) επιμένει να αμφισβητεί την αρμοδιότητα της Ελλάδας για Έρευνα και Διάσωση στο Αιγαίο.
Η Τουρκία με έγγραφα που έχει καταθέσει στον ΙΜΟ (International Maritime Organization) διεκδικεί την Έρευνα και Διάσωση μέχρι το μέσο του Αιγαίου, ώστε σχεδόν όλα τα ελληνικά νησιά να εγκλωβιστούν εντός ζώνης τουρκικής αρμοδιότητας.

Η Άγκυρα, με αφορμή την άσκηση αυτή, βρήκε την ευκαιρία να αμφισβητήσει όμως και τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, καθώς στις ΝΟΤΑΜ που εξέδωσαν οι ελληνικές Αρχές υπήρχε υπόμνημα ότι τα σκάφη που θα λάβουν μέρος στην άσκηση, θα πρέπει να σεβαστούν τον ελληνικό εναέριο χώρο των δέκα ν.μ. και να καταθέτουν σχέδιο πτήσης.

Η Τουρκία με μια σειρά δικές της ΝΟΤΑΜ (Α1752/16 ,Α1753/16,Α1777/16 και Α1778/16) έσπευσε να απορρίψει την ελληνική και συγχρόνως να προβάλει τις δικές της διεκδικήσεις. Χαρακτηρίζει πρωτοφανή και προκλητική την πρακτική της Ελλάδας για καθορισμό των χωρικών υδάτων σε έξι ν.μ. και του εναερίου χώρου σε δέκα ν.μ., που, όπως υποστηρίζει, «έρχεται σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο και παραβιάζει το δικαίωμα ελεύθερης χρήσης του Διεθνούς Εναέριου Χώρου». «Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ο εναέριος χώρος ενός κράτους περιορίζεται σε εκείνον που βρίσκεται υπεράνω των εδαφών και των χωρικών υδάτων του και για αυτό τον λόγο η παράνομη πρακτική που ακολουθεί η Ελλάδα είναι ΑΚΥΡΗ και ΜΗ ΑΠΟΔΕΚΤΗ από την Τουρκία».

Σε μια χρονική στιγμή μάλιστα που υποτίθεται ότι υπάρχει στενή συνεργασία για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, η Τουρκία επιμένει ότι η αρμοδιότητα για Έρευνα και Διάσωση και ο συντονισμός κάθε τέτοιας επιχείρησης ανήκει στις τουρκικές Αρχές, εφόσον η επιχείρηση γίνεται εντός των ορίων του χάρτη που έχει καταθέσει η ίδια στον ΙΜΟ (SRR) και ο οποίος -σε ό,τι αφορά στους τομείς Έρευνας και Διάσωσης- διχοτομεί επιχειρησιακά το Αιγαίο.

Οι τουρκικές Αρχές μάλιστα προειδοποιούν ότι τα τουρκικά αεροσκάφη δεν πρόκειται να καταθέσουν σχέδια πτήσης και δεν θα παραβιάσουν τον ελληνικό εναέριο χώρο των έξι ν.μ., υπονοώντας ότι η πτήση τους στην περιοχή μεταξύ έξι και δέκα ν.μ. δεν συνιστά παραβίαση του ελληνικού εναερίου χώρου.

Οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές έδωσαν πλήρεις απαντήσεις, απορρίπτοντας τους τουρκικούς ισχυρισμούς, αλλά αυτό φυσικά δεν είναι αρκετό για να ανακοπεί η τουρκική επιθετικότητα και η προσπάθεια ανατροπής του status quo στο Αιγαίο, ούτε φυσικά αμβλύνονται οι εντυπώσεις και τα αρνητικά αποτελέσματα που είχε για τα εθνικά συμφέροντα η επιβολή όλων αυτών των τουρκικών θέσεων και στο πλαίσιο της Νατοϊκής ναυτικής αποστολής στο Αιγαίο.

Πηγη: http://www.zougla.gr/greece/article/resital-prokliseon-sto-egeo,Kranosgr

Δεν υπάρχουν σχόλια: