Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Απάντηση Κοτζιά σε Γιλντρίμ: "Σκάβετε το λάκκο σας" με τα κριτήρια για το Αιγαίο


Απάντηση στις δηλώσεις Γιλντιρίμ για κατάληψη τουρκικών νησιών από την Ελλάδα έδωσε ο Νίκος Κοτζιάς, με τις οποίες ουσιαστικά κάλεσε τον τούρκο πρωθυπουργό να μην σκάβει το λάκκο του, καθώς όπως ανέφερε η εφαρμογή των κριτηρίων της γειτονικής χώρας βγάζει γκρίζες ζώνες στην Τουρκία.

«Κατάληψη νησιών δεν έχουμε κάνει. Η Ελλάδα είναι μια πάρα πολύ φιλειρηνική δύναμη. Ξέρω ότι κάποιοι αμφισβητούν από δεκαετίες και μιλούν για γκρίζες ζώνες, αλλά, σας το λέω δημοσίως για πρώτη φορά, αν εφαρμοστούν τα κριτήρια τους, μάλλον θα βρούμε γκρίζες ζώνες για την Τουρκία». Προσέθεσε δε : Με «τα κριτήρια που κάποιοι χρησιμοποιούν- όχι η κυβέρνηση της Τουρκίας- περί γκρίζων ζωνών, θα βρεθούν ορισμένες βραχονησίδες που ανήκουν στην Τουρκία σε αυτήν την κατηγορία».

Ο υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς σχετικά με τη χθεσινή απάντηση που έδωσε στο Κοινοβούλιο ο Τούρκος πρωθυπουργός για τη δήθεν κατάληψη 16 τουρκικών νησιών από την Ελλάδα στο Αιγαίο, υπογράμμισε ότι απαιτείται μία διευκρίνηση σχετικά με τις «επίμαχες» δηλώσεις Γκιλντιρίμ, καθώς είναι καλό να είναι προσεκτικοί ορισμένοι ως προς το πώς τίθενται ορισμένα θέματα. Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας δεν έθεσε το θέμα όπως παρουσιάζεται, αλλά απάντησε στην κεμαλική αντιπολίτευση που ασκεί κριτική στην τουρκική κυβέρνηση, ότι δήθεν η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει καταλάβει 16 νησιά, στην οποία απάντησε ότι αυτό είναι ασφαλώς αβάσιμο.

Νησιά τα οποία, όπως σημείωσε ο κ. Κοτζιάς, «δεν έχουν καταληφθεί ποτέ διότι ανήκουν πάντα, τουλάχιστον στον 20ό αιώνα, στην ελληνική πολιτεία με βάση τους διεθνείς νόμους». Το πρόβλημα, όπως ανέφερε, «δεν είναι τι είπε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, αλλά είναι αυτή η άποψη, η βαθιά λανθασμένη, που έχει βάλει στην ατζέντα του Κοινοβουλίου η τουρκική αντιπολίτευση».

«Εμείς με όλους τους τρόπους», είπε ο κ. Κοτζιάς, «δηλώσαμε- και μίλησα με την τουρκική ηγεσία- ότι το διεθνές δίκαιο είναι εδώ για να εφαρμόζεται και για να είναι κατανοητό».

Υπενθυμίζεται ότι ο τούρκος Πρωθυπουργός εχθές έκανε λόγο ένα “γκρίζο καθεστώς” όσον αφορά στις 132 βραχονησίδες στο Αιγαίο, ενώ επικαλέστηκε την κρίση των Ιμίων ως ενδεικτική των προθέσεων της Τουρκίας.

Πετυχημένη η επίσκεψη Ερντογάν

Ως «πετυχημένη» με βάση «τα πραγματικά γεγονότα», χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου- στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου με τον Αρμένιο ομόλογό του Έντουαρντ Ναλμπαντιάν- σχετικά με την αποτίμηση της επίσκεψης, είπε ότι αυτή κρίθηκε από την αντιπολίτευση με διαφορά timing: «ήταν μια επίσκεψη η οποία απέτυχε πριν αρχίσει κατά την αντιπολίτευση, ενώ κατά την εκτίμησή μας πέτυχε. Αυτοί εκτίμησαν την επίσκεψή πριν γίνει κι εμείς εκτιμήσαμε τα πραγματικά γεγονότα».

Προσέθεσε επίσης ότι ήταν «μία επίσκεψη η οποία έμεινε στο πρόγραμμα και στο χρονοδιάγραμμα της σε αντίθεση με ο,τι έγινε το 2004, όπου ο κ. Ερντογάν έκανε τέσσερις ομιλίες οι οποίες δεν είχαν συμφωνηθεί στη Θράκη και ξεπέρασε για πάνω από 4 ώρες το πρόγραμμα επειδή …αυθορμήτως επισκέφτηκε διάφορες περιοχές και χωριά με πλειοψηφία μουσουλμανικού πληθυσμού».

Η επίσκεψη, είπε ο υπουργός Εξωτερικών, «ήταν πετυχημένη διότι μιλήσαμε με ειλικρίνεια και ανοιχτά, και ο Πρόεδρος της χώρας και ο πρωθυπουργός, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν κατανόησε καλύτερα τις ελληνικές θέσεις και σε μεγάλο βαθμό έδειξε να τις λαμβάνει υπόψη του».

«Η επίσκεψη πέτυχε επίσης», προσέθεσε, «διότι ξεπαγώσαμε κανάλια συνεννοήσεων και συζητήσεων που ήταν απαραίτητα μετά την προσπάθεια πραξικοπήματος στην Τουρκία» ανέφερε ο κ. Κοτζιάς, εξηγώντας επίσης ότι τώρα προετοιμάζεται μια σειρά από συναντήσεις, με πρώτη την επίσκεψη του κ. Μουζάλα στην Τουρκία, καθώς και τη συνάντηση των δύο κυβερνήσεων τον προσεχή Φεβρουάριο.

«Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε με θυμικό τις σχέσεις μας με ένα γείτονα» εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας τη σημασία που έχει όταν τον κινητοποιούμε υπέρ μιας θετικής ατζέντας και προς την κατεύθυνση που θέλουμε εμείς, ώστε να ξαναδημιουργηθούν καλύτερες προϋποθέσεις για την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν. «Τα προβλήματα όταν υπάρχουν, υπάρχουν για να συζητηθούν και να λυθούν, δεν υπάρχουν για να τα κοιτάς και να στεναχωριέσαι και να καταγγέλλεις. Αυτά μπορούν να τα κάνουν οι δημοσιογράφοι, αλλά όχι οι πολιτικοί» κατέληξε χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ,Onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: